Skarabilitāte ir vissvarīgākais • IR.lv

Skarabilitāte ir vissvarīgākais

5
«Šobrīd jūtos ļoti labā līdzsvarā starp piesardzību un mieru. Un iekšēju trauksmi.»
Ieva Alberte

Jānis Šipkēvics (33) jeb Shipsi nedēļas nogalē viens pats koncertēs kamermūzikas vakaros Shipsi. KamermūzikaJo ļoti gribējies pabūt mūzikā, kas veidojusi viņu pašu

Mūsu saruna notiek pusstundu pēc tam, kad viņš atlidojis no Vladivostokas. Krievijas Tālajos Austrumos Instrumenti uzstājās grupas Mumiy Troll līdera Iļjas Lagutenko kūrētā festivālā. Šipsī stāsta, ka par festivālu saukt to būtu pārāk braši, tā drīzāk bijusi mūziķu tikšanās. Vladivostoka ir Iļjas dzimtā vieta, un viņš tur izveidojis mūzikas klubu. Bez Instrumentiem muzicējušas arī grupas no Ķīnas, Japānas. «Bija labi,» saka Šipsī. Viņš paspējis arī ierakstīt sarunu ar Lagutenko SWH raidījumam Tīrkultūra.

Shipsi. Kamermūzika. Tā sauks koncertus, kas trīs dienas būs klausāmi muižā pie pazīstamā Rīgas kluba Piens. Zālē var sasēsties tikai 100 cilvēku. Skanēs gan klaviermūzika, gan improvizētas vokālās daudzbalsības cilpas, jauni Shipsi skaņdarbi ar Raiņa, Aspazijas, Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzeju, kā arī Filipa Glāsa, Pētera Čaikovska, Vladislava Nastavševa un Alises Jostes skaņuraksti. «Šķiet, nekad neesmu ticies ar publiku tik intīmā formā, bet šis ir brīdis, kamēr jaunais Instrumenti albums vēl tikai iedvesmas izšķilšanās stadijā un mēs zīmējam skices jaunam pavasarim, šāds process ir vajadzīgs un pat terapeitisks,» saka Šipsī.

Tu nupat atgriezies no Krievijas. Tagad vārdu salikums «Krievija un mūzika» ož nelabi. Daudzi atsakās tur uzstāties.
Krievija un mūzika neož, ož tās politiskā rīcība. Krievijā ir brīnišķīgi mūziķi. Savos kamermūzikas vakaros spēlēšu Čaikovski. Esmu domājis par to, vai latviešu mūziķiem jāboikotē uzstāšanās krievu auditorijas priekšā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu