3 km • IR.lv

3 km

8
Vai nav bail vienai mežā dzīvot? «Nē! Zinu, ka neviens man neko nedarīs. Mācēšu parunāties ar bandītiem,» atbild Jevdokija Šipko.
Ieva Alberte

Lubānas novads atzīts par nomaļāko vietu Latvijā. Vienas no vistālākajām kaimiņienēm tajā ir Jevdokija Šipko (81) un Jolanta Žvagiņa (44). Viņas dzīvo 3 km attālumā viena no otras, bet nejūtas kā nomalē

Pilnīga nekuriene. Par tādu pērn pasludināja Lubānas novada Indrānu pagasta Klajotņu purvu. Tas bija Centrālās statistikas pārvaldes aprēķins, kas tapa balstoties uz tautas skaitīšanas datiem, piesaistot mājokļu adreses ģeogrāfiskajām koordinātēm. Tomēr Indrāni nav vismazāk apdzīvotā vieta pēc blīvuma. Ciblā un Rucavā uz kvadrātkilometru mīt pat mazāk par 7 cilvēkiem. Indrānos vienkārši kaimiņus šķir pat vairāki kilometri. 

Kad Lubānas domē darbinieki uzmet skatu kartei, top skaidrs, ka pie Klajotņu purva tiešām nedzīvo neviens, taču Indrānu pagastā par tālām kaimiņienēm var uzskatīt Jolantu Žvagiņu un Jevdokiju Šipko. Viņām vienai pie otras jāmēro ap 3 km. Abas dzīvo Liedeskrogā – vietā, kur robežojas Gulbenes, Madonas un Lubānas novadi.

Patīk valdība

Pirmo satieku Jolantu. Viņa iznākusi uz ceļa no savām Aizvēju mājām. Kopā dodamies pie Jevdokijas. Braucam caur mežu. Ceļa malās – medību novērošanas torņi. «Vācieši te bieži brauc medīt,» saka Jolanta. Reiz nobloķējuši ceļu pie Jevdokijas, un Jolanta ilgi prasījusies, līdz tikusi tālāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu