Zudumi • IR.lv

Zudumi

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Kā interesēs Rīgas Namu pārvaldnieks apsaimnieko pilsētas dzīvokļu namus?

Ilgi gaidītā Valsts kontroles revīzijas ziņojuma publiskošana par Rīgas Namu pārvaldnieku (RNP) pagājušajā nedēļā piesaistīja lielu uzmanību. Visvieglāk saprotamais skandāls ir iespējamā 13 cilvēku fiktīva nodarbināšana, kuriem algās šogad un pērn izmaksāti vairāk nekā 190 tūkstoši eiro. Šiem darbiniekiem uzņēmums nav uzskatījis par nepieciešamu ierīkot darbavietas, viņi praktiski nav izmantojuši RNP e-pastus, un vienu dienu pēc Valsts kontroles (VK) lūguma skaidrot dažas piefiksētas īpatnības, uzņēmuma vadība nolēma likvidēt Attīstības projektu nodaļu, kurā strādāja desmit no šaubīgajiem darbiniekiem. RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis medijiem gan kategoriski noliedzis fiktīvu nodarbināšanu un nodaļas likvidāciju uzņēmums Valsts kontrolei skaidrojis ar «administratīvo izdevumu samazināšanu», tomēr materiālus par šo lietu VK nodevusi prokuratūrai.

Aizdomas tikai vairo LTV raidījuma De facto atklātais, ka starp šiem 13 darbiniekiem vairāki saistīti ar domes vadību: Saskaņas frakcijas deputāte Svetlana Savicka, kura 2014.gadā saņēmusi gandrīz 18 tukstošu eiro algu RNP, divu Saskaņas deputātu sievas – Žanna Pankratova un Aleksandra Klementjeva, kā arī Rīgas mēra Nila Ušakova bijušā preses sekretāra Sandra Toča dēls Mārtiņš. Turklāt zīmīgi, ka no šiem darbiniekiem pēc iespējas distancējas bijušais attīstības projektu nodaļas vadītājs Agnis Kalnkaziņš, kurš De facto apgalvo, ka tie bijuši pakļauti uzņēmuma vadībai, nevis viņam, un par viņu uzdevumiem neko nav zinājis. «Ja kaut kas uz mani neattiecas, par to es neinteresējos,» Kalnkaziņš atbildēja LTV uz jautājumu, vai šie cilvēki varētu būt politiski ielikteņi. 

Ja prokuratūra konstatēs pārkāpumus šajā lietā, «varētu diskutēt par Rīgas domes atbrīvošanu», otrdien intervijā Rīta Panorāmai atzina viens no Nacionālās apvienības līderiem Gaidis Bērziņš. Tieši NA pārstāv reģionālo lietu ministrs, kuram ir tiesības atstādināt pašvaldības vadītāju, bet domi atlaist var Saeima.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu