Pārejas posma posmi • IR.lv

Pārejas posma posmi

3
Jānis Skutelis

Daži būs pamanījuši, ka starp atvaļinājumu un atgriešanos darbā ir slidena pāreja

Septembris ir tik tuvu, ka grūti to ignorēt. Līdzīgi kā redzot un dzirdot Solvitas ūjināšanu, var spriedelēt par cilvēka prāta robežām, bet nevar ignorēt to, ka neprāts vienmēr ir tik tuvu. Bet ne par Solvitu stāsts… Gladiolas jau ir izaugušas garākas par standarta pirmklasnieku, kas jau izsenis simbolizē šo cēlo ziedu gatavību pavadīt jaunieti uz skolu. Bet arī ne par gladiolām stāsts… Līdz ar septembri atsākas teātra sezona, kas skatītājiem nozīmē jaunas izrādes, bet man līdzīgie ar bažām secina – atvaļinājums ir cauri. Iespējams, tie, kas šovasar ir bijuši atvaļinājumā, būs pamanījuši, ka starp atvaļinājumu un atgriešanos pie saviem darbiem ir tāds slidens pārejas posms. Par to arī stāsts.

Pašlaik šī pāriešana no dīkdienības uz mērķtiecīgām darbībām ir mans izaicinājums. Lai pāreju labāk izprastu, nolēmu to sadalīt mazākos posmos. 1. pārejas posma posms. Apskaidrība. Tam nepavisam nav jābūt tādam brīdim, kad, sēžot zem mango koka, saprotat – ā! Tam pat nav jābūt brīdim, kad esat pārlieku aizkavējies ābeles ēnā, par ko saņemat mājienu no ābeles kā ar ābolu pa pieri, un saprotat – ā! Jums tuvumā koku var arī nebūt. Apskaidrība mēdz atnākt, piemēram, brokastu laikā, tādējādi sabojājot atlikušo dienu – atvaļinājums cauri. Šī tipa atklāsmei ir divas galējības – to, ka brīvdienas ir cauri, jūs saprotat un sākat stresot, stipri pirms tas ir noticis vai stipri pēc brīvdienu beigšanās. Jāatzīst, otrajā gadījumā stress ir vietā. Neatkarīgi no tā, vai apskaidrojāties priekšlaikus vai ne, jūs ieraugāt pasauli ar jaunām acīm, un tas nozīmē, ka esat nākamajā posmā, kurā nonākušie bieži atceras iepriekšējās dzīves. 

2. pārejas posma posms. Iepriekšējās dzīves. Tas ir posms, kad jums atmiņā uzplaiksnī dažādas ainas no pirmsatvaļinājuma laika, liekot jūsu sejai nesankcionēti mainīt emociju grimases. Kolēģi no rīta, jautrā ballīte birojā pēc darba, kolēģa neizmazgātā kafijas krūze uz jūsu galda, priekšnieks labā noskaņojumā, priekšnieks kā parasti. Ja ir iespējams, pie kādas patīkamas atmiņas vajag «raut nost». Pozitīvākas atmiņas kalpos kā uzmundrinājums un palīdzēs vieglāk veikt nākamo posmu. 3. pārejas posma posms. Jaunā pasaule. Šeit jums no jauna jāapgūst pamatlietas, bet nu jau citā, realitātes gaismā. Piemēram, jāsaprot, ka modinātājs ir nevis viena no telefona liekajām funkcijām, bet praktisks rīks, kas, vairākkārt pavirši lietots, var pat atņemt jums darbu. Jāapjauš, ka vārdiem «šodien izdarīšu» laika ierobežojums ir viena diena, kas beidzas šovakar. Jāatgādina sev, ka, paziņojot šefam «man apnika, padarām kaut ko citu», jūs riskējat tikt uzskatīts par asprāti – veiksmes gadījumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu