Miljons no Kremļa • IR.lv

Miljons no Kremļa

5
Pasākums Krimas «neatkarības referenduma» atbalstam Rīgā 2014.gada martā.

Kremlis ar vienu roku žņaudz nevalstiskās organizācijas Krievijā, ar otru – dāsni finansē savu interešu aizstāvjus Baltijā

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir skaidrs galvenais drauds stabilitātei: valsti ielenc ienaidnieki, un Rietumu finansētās nevalstiskās organizācijas (NVO) ir to aģenti. Šogad uzrunā Federālā drošības dienesta vadībai Putins paziņoja, ka NVO finansētājus vada rietumvalstu specdienesti, kuru mērķis ir sistemātiski «ierobežot Krieviju». Pirms gada šajā sanāksmē Putins solīja: «Mēs nekad nepieļausim, lai NVO tiktu izmantotas destruktīviem mērķiem, kā tas notika Ukrainā. Daudzējādā ziņā tieši caur NVO no ārzemēm finansēja nacionālistiskas, neonacistiskas struktūras, kaujiniekus, kas kļuva par galveno antikonstitucionālā apvērsuma spēku.»

Tie nav tikai vārdi. Pēc masu protestiem pret vēlēšanu pārkāpumiem 2012.gadā Krievija pieņēma likumu, kas ārvalstu finansējuma saņēmējiem prasa reģistrēties kā «ārvalstu aģentiem». Šajā sarakstā tagad iekļautas 68 NVO. Šogad maijā nākamais likums atzīst daļu NVO par Krievijai nevēlamām – par sadarbību ar tām iedzīvotājiem var draudēt pat pusgads cietumā.

Vismaz desmit labi zināmas NVO ir pašlikvidējušās. Galvenās cilvēktiesību un vides aizsardzības organizācijas ierobežojušas darbību, Re:Baltica paskaidroja aktīvisti no Closedsociety.org.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu