"Rīgas namu pārvaldniekā" fiktīvi nodarbina cilvēkus • IR.lv

“Rīgas namu pārvaldniekā” fiktīvi nodarbina cilvēkus

9
Foto: riga.lv

Valsts kontrole: Dzīvokļu īpašnieki apmaksā arī apsaimniekotāju biznesa pusdienas

Dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus, revīzijā par 2014.gada darbību secinājusi Valsts kontrole (VK), vēsta aģentūra LETA.

Revidenti secinājuši, ka uzņēmuma noteiktās dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojums nav izsekojams un to nav iespējams salīdzināt ar RNP faktiskajiem izdevumiem. Maksā esot iekļauti arī tādi izdevumi, kas nemaz nav saistīti ar ēkas pārvaldīšanu.

RNP apsaimniekošanas maksas aprēķināšanā ir izmantojis normatīvajā aktā noteikto formulu, vienlaikus iekšējie normatīvie akti ir tik vispārīgi un nekonkrēti, ka pieļauj dažādi interpretēt gan datu avotus, gan laika periodus un prognožu pieņēmumus, kas ietverti pārvaldīšanas maksas aprēķina formulā.

Dzīvokļu īpašnieki seguši visus RNP izdevumus, kas tam radušies, sniedzot ar dzīvojamo māju pārvaldīšanu nesaistītus pakalpojumus. Šāda situācija radusies, jo ir neatbilstības uzņēmuma grāmatvedībā, proti, pārējās saimnieciskās darbības izdevumi, piemēram, par starpniecības un maksas pakalpojumu sniegšanu, ir iekļauti pamatdarbības izmaksās jeb pārvaldīšanas maksā.

Turklāt atsevišķi no izdevumiem ir nelikumīgi – pārvaldīšanas maksā ir iekļauti izdevumi par, iespējams, fiktīvi nodarbinātām 13 personām. Šiem cilvēkiem pagājušajā gadā atlīdzībās izmaksāti vairāk nekā 190 000 eiro. Par šiem pārkāpumiem VK vērsusies prokuratūrā. Rēķinos iekļauti RNP darbinieku pabalsti pēc to atbrīvošanas no darba. Turklāt šādi pabalsti izmaksāti pat gadījumos, ja darba attiecības pārtrauktas pārbaudes laikā vai dažas dienas pēc tā beigām.

Revidenti konstatējuši, ka pārvaldīšanas maksā ir iekļauti biznesa pusdienu un reprezentācijas preču rēķini, kā arī, iespējams, darbinieku privātām vajadzībām izmantotā degviela. Dzīvokļu īpašniekiem bijis jāsedz izdevumi, kas nav saistīti ar pārvaldīšanu, bet ir radušies RNP nolaidīgas rīcības rezultātā, piemēram, līgumsodi par maksājumu kavējumiem.

VK secinājusi, ka pārskatā par 2014.gada faktiskajiem ieņēmumiem un izdevumiem RNP ir norādījis, ka avārijas situāciju lokalizēšanai un novēršanai ir izlietoti 1,5 miljoni eiro, tomēr revīzijā secināts, ka nepilns miljons tomēr nav izlietots. Lai gan RNP skaidrojis, ka šie līdzekļi ir domāti kā avārijas situāciju lokalizēšanai un novēršanai nepieciešamo finanšu līdzekļu fonds, VK ir pārliecināta, ka maldināti dzīvokļu īpašnieki, kas nav informēti par šāda fonda izveidi. Turklāt mājām, kas pērn atteikušās no RNP pakalpojumiem, fonda līdzekļi nav atmaksāti.

Jau ziņots, ka VK revīzijā RNP konstatēja dažādus pārkāpumus un nelikumības un ar šo informāciju vērsās tiesībsargājošās institūcijās. Neesot mierā ar revidentu ziņojumu, uzņēmums to pārsūdzēja. VK uzskata, ka ar šādu pārsūdzību uzņēmums klaji demonstrē vēlmi slēpt daļu ziņojumā ietvertās informācijas, kuru sabiedrībai ir tiesības zināt.

RNP tika izveidots 2010.gada 29.decembrī, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldes. Uzņēmums tika nodibināts, lai nodrošinātu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu pēc vienotiem principiem un uzlabotu pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāti dzīvojamo māju pārvaldīšanā. Uzņēmums apkalpo apmēram 170 000 klientu, un RNP pārvaldījumā ir aptuveni 4300 dzīvojamās mājas ar kopējo apsaimniekojamo platību virs 8 000 000 kvadrātmetru. RNP ir lielākais dzīvojamo māju apsaimniekotājs Baltijas valstīs.

Komentāri (9)

traductrice 20.08.2015. 11.37

ņemot vērā Rīgas iedzīvotāju nacionālo sastāvu, var mierīgi korelēt, ka vismaz 60% RNP “klientu” kaismīgi aizstāv šāda “biznesa” zelšanu.

+9
0
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > traductrice 20.08.2015. 11.44

    traductrice

    ņemot vērā Rīgas iedzīvotāju nacionālo sastāvu

    Fufels. Rīga nav suverēna valsts, kur noziegumu pastrādāšana būtu ierakstīta konstitūcijā un būtu nesodāma.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

Absints 20.08.2015. 14.59

Tas tak Amerika pārraudzībā. Un viņam nav laika to kontrolēt, ir jārūpējas par rīdzinieku labklājību- atcerieties skaidrojumu, kad tur tika nospekulēts pusotra miljona latu. Nu dikti jau nabaga deputāts ir aizņemts ar rūpēm..

+6
-1
Atbildēt

0

Raicha 20.08.2015. 14.30

Pēc analoģijas ar neseno skandālu NEPLP, kur arī VK atklāja nesaimniecisku naudas izlietojumu, tagad būtu jāatceļ no amata vismaz RNP vadība vai pat, baidos, mērs…

Gaidiet ar maisu:)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu