Valodas prasme ir pamatnoteikums, lai kļūtu par Latvijas pilsoni • IR.lv

Valodas prasme ir pamatnoteikums, lai kļūtu par Latvijas pilsoni

21
PMLP konsultante skaidro Georgijam valodas pārbaudes norisi. Foto: UNHCR
Didzis Melbiksis

Naturalizācijas procesu iziet gan nepilsoņi, gan citu valstu iebraucēji

“Es esmu vecs, varbūt pat pārāk vecs,” saka Georgijs, atbildot uz jautājumu par to, cik viņam gadu. Viņš ir nodzīvojis Latvijā visu dzīvi, tomēr ir viens no 262 622 nepilsoņiem šajā valstī un ir tikko kā pabijis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) rīkotajā konsultācijā par naturalizācijas procesu.

“Es domāju, ka man ir pienācis laiks kļūt par Latvijas pilsoni. Ir pagājis pārāk ilgs laiks, un tagad es uzzināju par šīm dienām, kad ir iespējams atnākt un parunāt ar valsts ierēdņiem, tad nu es izmantoju šo iespēju,” viņš saka un dodas pārvaldes izejas durvju virzienā.

PMLP galvenajā mītnē vienā no koridoriem aiz lodziņiem, kur cilvēki parasti dodas saņemt pasi vai atjaunot dokumentus, kam beidzies termiņš, ir sastājusies četru cilvēku rinda. Katram ir savs īpašs stāsts, taču visus vieno kopīga vēlme – kļūt par Latvijas pilsoņiem.

“Daudziem no tiem, kuri vēlētos pieteikties pilsonības iegūšanai, ir jautājumi par procedūrām – kur rakstīt iesniegumu, kādus dokumentus vajag atnest, lai viss noritētu gludi. Protams, daudzi vēlas uzzināt vairāk par valodas pārbaudi, kas ir jāiziet, lai kļūtu par pilsoni,” skaidro Igors Gorbunovs, PMLP Naturalizācijas pārvaldes vadītājs.

Valoda ir arī Georgija lielākais izaicinājums. Viņš ir dzimis Krievijā, taču kopā ar ģimeni padomju gados pārcēlās uz Latviju, jo viņa tēvs bija jūrnieks. Georgijs apmeklēja bērnudārzu un skolu, kur viņš varēja runāt krieviski. Vēlāk viņš kļuva par jūrnieku, sekojot tēva pēdās, un ceļoja pa pasauli. Viņš iemācījās angļu un vācu valodu, taču latviešu valodas zināšanas ir joprojām vājas. PMLP konsultantes kabinetā viņam skaidro par naturalizācijas procesu, un tas notiek latviešu valodā. Viņš saņem padomus aktīvo valodas prasmju uzlabošanai un tiek iedrošināts, ka arī viņš var nokārtot pārbaudījumu, ja veltīs tam nedaudz pūļu.

Gorbunovs norāda, ka padomi par to, kā nokārtot valodas pārbaudi, ir izšķirīgi.

Bieži vien šķērslis nav valodas zināšanu trūkums, bet vienkārši stress, ko izraisa pārbaude.

“Mums ir bijuši daži gadījumi, kad trimdas latviešu pēcteči atgriežas Latvijā, cenšas iegūt pilsonību, taču izkrīt valodas pārbaudē,” Gorbunovs saka. “Satraukumu var mazināt, iepazīstoties ar pārbaudes norisi, to, kas tiek vaicās kandidātiem un tamlīdzīgi.”

Ir svarīgas detaļas, kuras nevajadzētu aizmirst, piesakoties naturalizācijai – piemēram, cilvēkam ir jābūt dokumentiem, kas pierāda to, ka viņš ir dzīvojis Latvijā pēdējos piecus gadus. Vairākums no tiem, kuri ierodas un vēlas saņemt konsultācijas, ir nepilsoņi. Taču ir arī citu valstu pilsoņi – no Krievijas, Lietuvas un Ukrainas.

Tiem, kas nevar apmeklēt konsultācijas PMLP klātienē, ir pieejams ceļvedis pārvaldes interneta lapā, kurā izskaidrots naturalizācijas process. Iespējams uzdot jautājumus tviterī. Savukārt valodas pārbaudi ir iespējams izmēģināt grupu tikšanās reizēs, kur cilvēks var noskaidrot, cik labi viņš ir sagatavojies pārbaudījumam.

Naturalizācijai 2014. gadā pieteicās 1162 cilvēki, 939 tika piešķirta Latvijas pilsonība. 2015. gadā līdz šim 265 cilvēki ir kļuvuši par pilsoņiem.

Piezīme: Georgija īstais vārds ir cits, tas rakstā nav atklāts, ievērojot cilvēka tiesības uz privāto dzīvi.

Komentāri (21)

rinķī apkārt 19.08.2015. 10.23

Koridori, lodziņi, bailes un stress. Nabaga cietēji, ļauži, kuri vēlas iegūt LR pilsonību, bet atduras pret cietsirdību. Lasot par Gregoriju, un viņa smago likteni man acīs asaras sariesās, nu kā tā var…:)

Lai Vācijā iegūtu pilsonību, pretendentam ir jānokārto valodas eksāmens B1 līmenī un tas galīgi nevienu neinteresē, cik ilgi pretendents ir dzīvojis Vācijā, kāds un cik aizkustinošs ir viņa dzīves stāsts. Punkts.

Bet Melnbiksis ir kā tāds indīgs zemes tārps. Viss ko viņš raksta, viss šķiet pretīgs un nelasāms

+18
-2
Atbildēt

3

    latvijas_valsts > rinķī apkārt 19.08.2015. 11.09

    “Lai Vācijā iegūtu pilsonību, pretendentam ir jānokārto valodas eksāmens B1 līmenī”

    Jūs tā spriežat, it kā B1 līmenis ir ārkārtīgi sarežģīts, bet īstenībā tieši otrādi, tas ir pamatzināšanas. Tādā veidā arī Oļegs Znaroks kļuva par Vācijas pilsoni, Latvijas pilsonību izmetis mēslainē.

    “un tas galīgi nevienu neinteresē, cik ilgi pretendents ir dzīvojis Vācijā”

    Tieši tā, bet Latvijā tev noteikti ir jānodzīvo 10 gadi. Uzreiz redzams, ka Vācijā denacifikācija ir bijusi, atšķirībā no Latvijas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 19.08.2015. 10.30

    ———–

    Vācijas policija netiek galā ar nelegālo imigrantu pieplūdumu

    http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/567811-vacijas_policija_netiek_gala_ar_nelegalo_imigrantu_piepludumu

    ================================================================================

    Viss plūst, viss mainās……

    https://www.youtube.com/watch?v=e3x7XzITorc

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > rinķī apkārt 19.08.2015. 10.29

    Melnbiksis ir kā tāds indīgs zemes tārps

    —-

    Lūdzu, nekropļojiet autora uzvārdu.

    Viņš nav ar melnām biksēm, viņš ir MELbiksis :)

    +13
    0
    Atbildēt

    0

andrejs 19.08.2015. 09.07

Valoda ir arī Georgija lielākais izaicinājums. Viņš ir dzimis Krievijā, taču kopā ar ģimeni padomju gados pārcēlās uz Latviju,…. Georgijs apmeklēja bērnudārzu un skolu, kur viņš varēja runāt krieviski. Viņš iemācījās angļu un vācu valodu, taču latviešu valodas zināšanas ir joprojām vājas.

—————————-

Ja pareizi saprotu, tad Georgijs, kuram pašlaik 62, jau kopš bērnudārza laikiem dzīvo Latvijā, “taču latviešu valodas zināšanas ir joprojām vājas”… Tā aptuveni rēķinot (nebūsim sīkumaini), kādi 55 gadi jau te… laikam jau ar to gribēšanu ir bijis pašvaki…

Lūk ko nozīmē iespēja dzīvot neatkarīgā (?) valstī ar VIENU :) valsts valodu, kas nodrošina kolonistiem pilnvērtīgu “russkojazičnuju sredu”…

Un tādam kāds grasās piešķirt pilsonību? Priekš kam? :)

p.s. kāda vella pēc šis raksts vispār te ir ievietots?

+17
-3
Atbildēt

2

    latvijas_valsts > andrejs 19.08.2015. 10.20

    Jūs tak arī nezināt lībiešu valodu. Vai latgaliešu valodu. Padomājiet par to. Jūs dzīvojat viņu zemē, ēdat viņu maizi un nezināt viņu valodu. Un kas jūs esat pēc visas tās savas nezināšanas? Jūs tak esat parazīti, vai ne.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > andrejs 19.08.2015. 10.26

    ———

    PMLP galvenajā mītnē vienā no koridoriem aiz lodziņiem, kur cilvēki parasti dodas saņemt pasi vai atjaunot dokumentus, kam beidzies termiņš, ir sastājusies četru cilvēku rinda.

    ===============================================================================

    “Rindā dzimu, rindā augu – rindā mūžu nodzīvoju.” LPSR laiku folklora.

    Vajag aiziet līdz kādai PMLP nodaļai (vislabāk – pirmdienā), uzreiz kļūs skaidrāks – gan kāda kārtība LV valda, gan kas PīĀr-istiem par ko maksā:

    “Plāno likvidēt darba vietas PMLP; cietīs klientu apkalpošana”

    http://apollo.tvnet.lv/zinas/plano-likvidet-darba-vietas-pmlp-cietis-klientu-apkalposana/701697

    https://www.youtube.com/watch?v=goFIxxWru78

    0
    0
    Atbildēt

    0

otra puse 19.08.2015. 08.24

Didzi, labāk jūs būtu atvainojies Atim Lejiņam par apmelojošajiem izteikumiem Afganistānas sakarā. Pieļauju domu, ka jūs vienkārši nezinājāt, kad talibi sāka veidoties.

+16
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu