Straujumas ''sarkanā līnija'' - budžeta deficīts • IR.lv

Straujumas ”sarkanā līnija” – budžeta deficīts

44
Ministru kabineta sēdē. Foto: Vladislavs Proškins, F64

Valdības partijām esot apņemšanās vienoti strādāt ar tuvākajiem uzdevumiem

Valdība vakar sākusi izskatīt nākamā gada budžeta projektu ar ”vieglāko daļu”, proti, apstiprinot makroekonomiskās prognozes, bet nākamo otrdien gaidāmas smagākās cīņas par ”vēlmju apmierināšanu” katrai ministrijai, tā šorīt intervijās Latvijas Radio 1 pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Jau vēstīts, ka 2016.gada valsts budžeta deficīts plānots ne vairāk par 1%, iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums – 3%, inflācija – 2%. Valdība rēķinās ar lēnāku ekonomikas izaugsmi, jo Eiropas Komisija Latvijai IKP nākamgad aprēķinājusi 3,3% apmērā.

Uz šo rādītāju bāzes Finanšu ministrija sagatavojusi papildu ieņēmumu pozīcijas, gan palielinot ieņēmumus, gan izdevumus, skaidroja Straujuma. Tos rīt sāks apspriest ministrijas un partijas. Mērķis budžeta projektu valdībā pieņemt 30.septembrī un nodot Saeimai, kur tā akceptēšanas process varētu ilgt mēnesi.

Straujuma droši neapgalvoja, ka pēc tam, kad budžeta projektu iesniegs Saeimā, nesāksies atsevišķu iepriekš nenosauktu interešu bīdīšana arī no valdības partiju puses, atzīstot, ka budžets ir pārbaudījums valdībai. Premjerministres ”sarkanā līnija” ir budžeta deficīts – ja to pieņems augstāku nekā plānots, Straujumai ”ir jāatkāpjas no amata”. ”Mēs nevaram dzīvot no līdzekļiem, ko nenopelnām,” uzsvēra politiķe.

Valdības vadītāja norādīja, ka katrs ministrs valdībā aizstāvēs savas jomas vajadzības, tomēr koalīcijas partneriem esot skaidras prioritātes – ārējā un iekšējā drošība, veselība un izglītība. ”Valdībā vakar nebija diskusiju par prioritātēm, visiem tās ir skaidras un visi ar to rēķinās. Nevaru vēl pateikt, kā tās sakombinēsies procentuāli,” sacīja Straujuma.

”Ministri ir vienota komanda, bet tad, kad aizejam uz partijām, tad sākas šī…” atzina premjerministre, ”mēs pirmdien [koalīcijas sanāksmē] runājām trīs stundas, pārrunājām iepriekšējo vienošanos neievērošanu. Ir apņemšanās trijām koalīcijas partijām tomēr strādāt vienoti ar uzdevumiem, kas valdībai jādara. Pārrunājām, cik tas ir labi, ka viena valdības partija piedalās protestā pret valdību, ko sakās neesam organizējusi, bet ir organizējusi.”

Nākamā gada budžetam iesniegto pieprasījumu apjoms ir ap 500 miljonu eiro kopsummā, taču premjerministre lēš, ka tik daudz, ko sadalīt, nebūs. ”Ir mazākas summas, kas noteikti jāpiešķir, piemēram, Latvijas simtgadei, kā arī neatliekamās vajadzības.” Pirmdien valdība sāks diskusiju par pieprasījumu samazinājumiem, bet Straujuma vēl nekonkretizē, kurās jomās tas gaidāms. ”Varētu būt, ka jāsamazina tēriņi par 100 miljoniem,” pieļāva valdības vadītāja, ”kā valsts sekretāre un ministre 10 gadus esmu bijusi pie budžeta apspriešanas, un diskusijās ikviens mēģina pierādīt, ka viņam vajag visvairāk.”

Komentāri (44)

fretka 12.08.2015. 08.47

Man gan šķiet, ka pašlaik Straujumas, Kozlovska un curiku “sarkanā līnija” ir laimes meklētāji (“bēgļi”) no Āzijas un Āfrikas par katru cenu Latvijā. Un jo vairāk, jo labāk.

Par to liecina Latvijas “sabiedriskā” radio un TV izvērstā propagandas kampaņa.

+7
-9
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 08.50

Kad IR gudrinieki sāks piedāvāt publiskais apspriešanai Zviedrijas integrācijas poolitkas izgāšanos kā brīdinājumu LV kosmoplītiem savā zemē?

http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/571203-velreiz_par_imigrantiem_jeb_esmu_zviedriete_bet_dzivoju_absurdistana

+8
-10
Atbildēt

16

    Ķīps! Arī LTV kanāli raidīja mūspašu žurnālistu filmējumus par latviešu un LV izcelsmes skvoteriem UK, bet uz Latviju pērn 595 milj. eiro mājāspalicējiem oficiāli, caur banku kontiem, atsūtīja ne jau skvoteri.

    Lai saprastu, kas zviedros notiek, mani pārliecinātu pamatoti apgalvojumi/skaitļi, kuri pietradītu, ka šī zviedriete samelojusies vai kļūdījusies skaitļos.

    Mani nepārliecina dzelteni uzfilmēta 1 (!) — arī ne 2 — latvietes Spānijā, kuras mācītu zagt. Tevi pārliecina, Ķīp? Un tad… kurš te īsti ir snobs, ko-a?

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    fretka > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 13.42

    > OT

    “zanEs” atklāsmju autors ir zviedru sociķis Torbjerns Jerlerups.

    Pilnībā angļu valodā tās pieejamas šeit:

    http://www.loonwatch.com/2012/09/dispatch-international-counterjihad-publishes-a-paper/

    Šķiet, ka Jerlerupam islāms ir īpaši mīļš, jo tikpat nikni kā Karlkvistei viņš uzbrūk arī dažām Zviedrijas feministēm no islāmticīgo ieceļotāju vidus, kuras kritizē savu senču ticību par sieviešu apspiešanas attaisnošanu.

    Kurš vēlas, tas var par Jellerupa izdarībām palasīt neapšaubāmi politkorektajā zviedru laikrakstā “Göteborgs Posten”:

    http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2774799-susanna-birgersson-en-antirasistisk-inkvisition

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 14.05

    Kas vainas vikipēdijā rakstītajam?Cīņa pret mainstrīmu tak ir vajadzīga,jo tauta redz,kādas problēmas imigrācija atnes,bet mūsu masu mēdiji tik slavē bēgļu uzņemšanu un par problēmām neraksta.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    ZanE!

    Fretka!

    http://www.loonwatch.com/2012/09/dispatch-international-counterjihad-publishes-a-paper/

    Šie loons ir tie, kuri sakāruši birkas Karlkvistei, izmantojot Breivīku, bet reaksturopojumā vairāk izklaštīti Breivīka uzskati. Un… neviena konkrēta iebilduma pret Karlkvistes minētajiem faktiem. ZanE, izskatās, ka esi uzrāvusies uz vienkāršiem demagogiem. Man interesē vispirms — faktu patiesums/atbilstība realitātei un Karlkviste nebūt nav nedz vienīgā, nedz pirmā, kas piesaukusi zviedru policijas vājumu Malmē vai zviedriskā multukulturālisma krahu. Uzmanīgi ar avotiem!

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 16.51

    Ķīps

    tik ar to starpību, ka viņi drīkst bēgt, bet afrikāņi nedrīkst.

    Āfrikāņi arī drīkst un Āfrika ir ļoti liela. Ja tavā mājoklī vēl nav uzņemta melnādaiņu ģimene neuzdrīksties nelieti citiem to uzspiest!

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 14.44

    Tas viss ir štrunts,kur kāds kaut ko ir pārspīlējis,tik un tā problēmas pastāv un par problēmām jāraksta, nevis jāzīmē idilliskas ainiņas un jākaunina mūs par neesošu rasismu,kurš īstenībā ir dabisks pašaizsardzības instinkts.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 12.30

    zaņuk, nu nevajag uzbrukt autoram, uzbrūc rakstītajam. Vai kādi fakti, kas minēti Karlkvistes rakstā, ir nepatiesi?

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Ja jau tā, tad derētu arī zināt, kurš un no kurienes Karlkvisti ir raksturojis tieši tā. Būt vieglāk saprast, kādēļ: avotu un izteikumu autoru. Ilūziju man nav nedz par Karlkvisti, nedz par zviedru sabiedriskajiem uzstādījumiem/politiskajām modēm kopumā.

    ZanE, vai pietiekami daiļrunīgs nebija LTV1 Panorāmas rullītis par Grieķiju un bēgles bļāvienā izteiktā prasība pēc … 100 eiro pabalsta dienā?! LTV1 taču Breivīka uzskatus neatbalsta, cik zināms.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 09.23

    Diez nu vai IR šo rakstu publicēs :))

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Nevajadzētu pārpublicēt — tvņets jau to izdarījis, bet sākt diskusiju par skandināvu multikulturālisma bumerangu Zviedrijā derētu gan. Latvijā ļoti daudzi pat dzirdējuši nav par zviedru problēmām Malmē, IR komanda varbūt varētu ierosināt Swe vēstniecības diplomātiem uzstāties — vai nu godīgi par zaudējumiem vai diplomātiski un ideoloģiski — par līdzšinējiem panākumiem. Derētu.

    Varbūt kaut ko zviedriskā augstprātībā pamācošu (?) vai kaut ko godīgāku (?) varētu bilst “Sandra Veinberg tieši no Zviedrijas”, pat tad, ja atrodas Latvijā, savā īpašumā Kurzemē un/vai kopā ar Sandru Kalnieti?

    Garlaicīgi nebūtu.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    zanE. > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 12.15

    ….paga, paga…pirms izteikt pārmetumus un izdarīt atsauces uz kāda autora rakstu – tā kā būtu vērts vispirms iepazīties gan ar izdevumu, gan pašu autoru…

    ….domāju, šis citāts par raksta autori no “Dispatch International” ieviesīs zināmu skaidrību:

    – “Carlqvist and the political worldview of Breivik

    Lets take a closer look at the worldview Carlqvist has. It is shows us what we can expect in the future from this new paper.

    Carlqvist has a worldview which is typical of the counterjihad movement. It is a worldview similar to the view of the Norwegian terrorist Breivik, who murdered 77 people in Oslo and Utoya.”

    …mūsu DDD un Garda nemaz nebūtu sliktāks par Karlkvisti…. :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 14.33

    ….nu, beidz!…palasi Gardu un DDD…Iesalnieka un pārējo īslatviešu tviterierakstus, kas arī publiskā telpa….no tiem vien varētu uztaisīt apkārtrakstu, iztulkot un aizsūtīt Karlkvistei – viņa būtu sajūsmā….

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 13.49

    ….nu-ū, ir.lv portāla lasītājiem patīk atsauces arī uz Vikipēdiju….lai būtu Vikipēdija…. :)

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Dispatch_International

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 13.59

    …O.T. … – “vai pietiekami daiļrunīgs nebija LTV1 Panorāmas rullītis par Grieķiju un bēgles bļāvienā izteiktā prasība pēc … 100 eiro pabalsta dienā?!”

    …vai tā “bēgle” Tev neko neatgādināja?…mums taču rādīti arī rullīši par “krustā sisto un sadalīto puisīti” utt. …kāpēc, lai “nopelniem” bagātās aktrises nepiestrādātu par TV sejām, lai bēgļiem stāstītu – kas un kā jāprasa?…un, kāds pārsteigums – bēglis stāstīja, ka ceļš un vieta laivā maksājusi 500 ($, EUR?), šoreiz viena nullīte pazudusi, jo pirms tam mums tika stāstīts par 5000 – 10 000 par vietu….

    …būsim uzmanīgi informācijas atlasē…visi!…jo katrs centīsies pierādīt savu taisnību un meklēt sev tīkamus argumentus…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Absints > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 15.33

    Uz Optisko Tēmekli. Mani pārliecina tas, ka katru dienu ir kāda ziņa, ko nu atkal ir sastrādājuši mūsu bāleliņi ārzemēs. Iestudējumi, kas smalkāk saucas režija, protams vizuālajos materiālos ir, un tie ir jāuztver kritiski, bet Miķelsons, Dmitrijeva, Zalkalns un Jūsu minētie Londonas latviešu skvoteri ir reāli cilvēki, kas nebūt nav tie, kas reprezentē pārtikušos rietumu mietpilsoņus.

    Tāpat kā visi tie, kas bēg no Latvijas materiālajām problēmām, tie paši ekonomiskie bēgļi vien ir, tik ar to starpību, ka viņi drīkst bēgt, bet afrikāņi nedrīkst. Un no Latvijas emigrējušo nav 250, bet ir stipri vairāk… Un naudiņu sūta, jā. Tā pat dara āfrikāņi…Tāpēc mēs nevaram snobiski pieņemt vienas puses pozīciju, jo tikpat labi atbilstam tam statusam, ko tik briesmīgi kritizējam- bēģļu un imigrantu statusam.

    Es vienkārši mēģinu uz lietām skatīties objektīvi, arī man nepatiktu, ja Rīga būtu pilna ar parandžās staigājošām sievietēm, bet, no otras puses, neredzu es starpību vai “bēglis” ir no Pleskavas vai Damaskas. Man tīri cilvēciski liekas, ka patvērums ir jādod tikai un vienīgi tiem (bet ir jādod), kuru dzimtenē draud dzīvības briesmas vai represijas, un nav jādod tiem, kas nopirkuši biļetes, un dodas pāri Vidusjūrai meklēt pārtikušāku dzīvi.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Absints > Optiskais Tēmeklis 12.08.2015. 13.45

    Reiz redzēju TV raidījumu, kurā kāda latviete, kas bija Spānijā mācija, kā zagt spāņu veikalos. Teica, ka viņi ir tik naivi, ka neko tādu īsti neparedz. Mediji katru dienu ir pilni ar ziņām, ko atkal ir izdarījuši imigranti no Latvijas. Noziedzība, pēc policijas vadības vārdiem, arī emigrē. Miķelsons, Zaļķalns ir vārdi, kas zināmi visai Eiropai. Tāpēc jautājums ir -vai mēs varam snobiski pievienoties zviedrietes viedoklim, vai esam tajā otrajā pusē, kas tieši šo noziedzību rada. Mūs gan tā uzreiz nevar atšķirt, jo esam balti, paldies Dievam!

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

Austras koks 12.08.2015. 09.22

No raksta: “Premjerministres ”sarkanā līnija” ir budžeta deficīts – ja to pieņems augstāku nekā plānots, Straujumai ”ir jāatkāpjas no amata”. ”Mēs nevaram dzīvot no līdzekļiem, ko nenopelnām,” uzsvēra politiķe.”

____________________

Nu redz ku arī formāls veids kā gāzt esošo valdību un Āboltiņai tikt pie jaunas veidošanas :)

+5
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu