Kā runā Odesā • IR.lv

Kā runā Odesā

3
Andrejs Krupņiks.
Aivars Ozoliņš

Ukrainā pašlaik svarīgākais ir pārvērst Maidana revolūciju pilsoniskas sabiedrības evolūcijā, uzskata Iedzīvotāju pašorganizācijas atbalsta asociācijas priekšsēdētājs Andrejs Krupņiks

Andrejam Krupņikam patīk asi ēdieni – restorāna Deviņi viesmīlei piekodina, lai soļanka ir ļoti karsta, un dāsni apkaisa atnesto maltīti ar pipariem, pirms to ir nogaršojis. Taču runā – tieši otrādi – rāmi un bez kategoriskiem vērtējumiem par Ukrainas politiku un politiķiem un atzīst, ka neuzticoties radikālām brīnumreceptēm valsts daudzo problēmu risinājumam. Viņam pareizāks šķietot kārtīgs sistēmiskums un evolūcija, nevis revolūcija un haoss.

Iespējams, tā ir odesiešiem raksturīga attieksme. Mūsu sarunas temats ir pēdējā pusotra gada Ukrainas dramatisko un reizēm traģisko notikumu vērtējums skatā no Odesas, tolerantas pilsētas, kura, kā Krupņiks uzsver, «nelabprāt ielaižas politiskās avantūrās». Viņa vadītās Iedzīvotāju pašorganizācijas atbalsta asociācijas mērķis ir palīdzēt veidoties pilsoniskai sabiedrībai, kura uzraudzītu varu un piedalītos valsts pārvaldīšanā. Kā pats formulē, viņaprāt, pašlaik svarīgāko savas sabiedriskās organizācijas uzdevumu – «palīdzēt pārvērst sirdsapziņas revolūciju, kas bija Maidans, sabiedrības attīstības evolūcijā».

Tomēr viņš ar atturīgu lepnumu pastāsta, kā mērenie un lielākoties krieviski runājošie odesieši apturēja promaskaviskos bandītus vietējā «maidanā». «Ukrainu var mīlēt arī krievu valodā,» viņš uzsver. Izšķirīgie notikumi risinājās pagājušā gada 2.maijā, kad pēc futbola mača pilsētā sāka ārdīties apmēram tūkstoš bruņotu cilvēku pūlis. Daļa no viņiem sagrāba Arodbiedrību namu, taču vietējā milicija un ugunsdzēsēji – «maitas, noziedznieki!», Andrejs joprojām nevar savaldīt sašutumu – faktiski nereaģēja. Promaskaviskajiem teroristiem pretī stājās brīvprātīgie, un «Odesu izdevās nosargāt».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu