Lukašenko varētu atbrīvot opozicionāru Statkeviču • IR.lv

Lukašenko varētu atbrīvot opozicionāru Statkeviču

22
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto: LETA/ITAR-TASS

Baltkrievijas prezidents ”krievu pasaules” ideju uzskata par muļķīgu propagandu

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien atzina, ka apsver iespēju atbrīvot no cietuma opozīcijas līderi un bijušo vēlēšanu sāncensi Mikolu Statkeviču, ziņo aģentūras LETA-AFP. “Ja [es izlemšu] viņu atbrīvot, tad tas notiks pirms vēlēšanām,” tiešajā ēterā pārraidītā intervijā vietējiem žurnālistiem sacīja prezidents.

Prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā ir plānotas 11.oktobrī, un tajās, kā sagaidāms, atkal uzvarēs Lukašenko. Prezidents atzina, ka jautājums par Statkeviča atbrīvošanu ir dienaskārtībā, un “tikai es varu to izšķirt”.

Statkevičam 2010.gadā tika piespriesti seši gadi stingrā režīma cietumā. Teju visu ieslodzījuma laiku viņš pavadījis vieninieka kamerā, turklāt viņam par cietuma noteikumu pārkāpšanu ieslodzījuma termiņš var tikt pagarināts. Statkeviču cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Amnesty International” atzinusi par politieslodzīto, un Rietumu amatpersonas regulāri Minskai lūgušas viņu atbrīvot.

Opozicionārs tika apsūdzēts par masu protestu rīkošanu 2010.gadā pret Lukašenko uzvaru vēlēšanās. Pats Statkevičs balsojumā saņēma nedaudz vairāk par 1% balsu. Statkevičs nav lūdzis viņu apžēlot, sacīja Lukašenko. “Es varu viņu apžēlot, ja viņš uzraksta lūgumu par apžēlošanu, bet viņš neraksta, jo grib būt varonis,” sacīja prezidents.

Intervijā radiostacijai “Eiropas radio Baltkrievijai” Lukašenko atzinis, ka tā dēvētās ”krievu pasaules” ideja ir muļķība, kuru kāds ierosinājis propagandas mērķiem, vēsta LETA-UKRINFORM.

“Tas nav tiesa, ka vairums būtu par krievu pasauli. Es prasīju [Krievijas vēstniekam] – ko nozīmē krievu zemju savākšana un kas ir krievu pasaule. Neviens man tā arī nepaskaidroja. Bet tagad tas tā vairs neskan Krievijas medijos. Man šķiet, ka viņi sadzirdēja manu kritisko jautājumu un noņēma to no dienaskārtības,” uzsvēra prezidents.

Nevajadzētu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam piedēvēt nostāju, kādas viņam nekad nav bijis, saka Baltkrievijas prezidents, paužot pārliecību, ka Krievija nekad nekaros ar Baltkrieviju. “Tā būs katastrofa pašai Krievijai. Baltkrievija ir palikusi vienīgais godīgais un kārtīgais Krievijas Federācijas sabiedrotais.”

Viņš arī solīja, ka no Baltkrievijas teritorijas Ukrainā nekādas intervences nebūs. “Absolūti neatbalstu nekādus karaspēkus Ukrainā. Nedz Krievijas, nedz kādus citus. Nekad no mūsu teritorijas neviens neuzbruks Ukrainai, ja tas nebūs pretrunā ar mūsu interesēm un ja Ukraina pati neuzbruks Baltkrievijai. Bet arī nekā tāda nekad nebūs,” uzsvēra Lukašenko.

Prezidents arī pauda pārliecību, ka pienāks laiks, kad Donbass atkal būs ukraiņu. Ar Krimu, viņš atzina, tas tikpat kā nav iespējams. Jau ziņots, ka Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Komentāri (22)

kristaps_freimanis 04.08.2015. 22.31

Statkevičs droši vien tāpēc sāks mīlēt Lukašenoku…

+2
-1
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > kristaps_freimanis 04.08.2015. 22.47

    kristaps_freimanis

    Nesāks mīlēt, vienkārši Lukašenko par drošāku uzskata attālināties no Krievijas, tāpat kā Kastro. Jau krietnu laiku viņš nekvalificējas kā pēdējais Eiropas diktators.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

cabulis 05.08.2015. 09.58

“no amata” vai “no ieslodzījuma” ?

0
0
Atbildēt

0

Svešinieks 05.08.2015. 08.44

Tagad ar nepacietību gaidu Putina viedokļa pārpublicēšanu.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu