Latvija iegādāsies pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" • IR.lv

Latvija iegādāsies pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu “Stinger”

21
Raimonds Graube. Foto: Valda Kalniņa, EPA/LETA

Pagaidām nevar runāt ne par daudzumu, ne kopējo summu, par kuru iegādāsies raķetes

Latvija no ASV iegādāsies pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu “Stinger”, jo šāds lēmums apstiprināts šonedēļ, kad ASV viesojās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Graube piektdien intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” stāstīja, ka tiekoties ar ASV bruņoto spēku komandieri un citām augstām militārpersonām šāda Latvijas vēlme tika apstiprināta, līdz ar to raķešu iegādi varētu sākt nākamajā gadā.

“Protams, pagaidām nevaru runāt par kopējo summu, ne arī par daudzumu, cik raķetes tiks iegādātas, jo šī jautājuma atrisināšanu tālāk ietekmēs nākamā gada budžeta pieņemšana, un, ja viss ritēs pēc plāna, tad sarunas sāksim jau nākamgad,” sacīja Graube.

Jau ziņots, ka jau jūlija sākumā Aizsardzības ministrija (AM) izvēlējās risinājumu pretgaisa aizsardzības raķešu iegādei, taču vēl nebija skaidrs, kad varētu sākties reāli iepirkumi, tāpēc konkrēti netika norādīts, ka Latvija iegādāsies “Stinger” raķetes.

Aprīlī toreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis darba vizītē apmeklēja ASV un ar vietējām amatpersonām apsprieda iespēju Latvijai piegādāt pretgaisa aizsardzības raķetes “Stinger”. Šajā pašā mēnesī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube telekompānijai LNT atzina, ka jautājumu par pretgaisa aizsardzības raķešu “Stinger” iegādi no ASV plānots izlemt tuvākā mēneša laikā.

Kā ziņots, Latvijas parlaments iepriekš pieņēmis lēmumu līdz 2020.gadam aizsardzībai novirzīt 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet, ņemot vērā to, ka pašreizējos apstākļos nepieciešams ļoti strauji veidot savas aizsardzības spējas, valdība nesen vienojās aizsardzībai novirzīt 2% no IKP jau līdz 2018.gadam.

Latvija arī plāno iegādāties jaudīgas radaru sistēmas, kuras spēj fiksēt un identificēt ikvienu objektu, tostarp zemu lidojošu, kas šķērso Latvijas gaisa telpas, kā arī sauszemes robežas.

 

Komentāri (21)

sniega_roze 31.07.2015. 15.40

Labs lēmums! Taču jāsaprot, ka ņemot vērā somu, afgāņu, čečenu, gruzīnu un ukraiņu pieredzi, tad atbrīvotāju ļoti labi skolo arī zenītieroči. Somi tādus iegādājās, un domāju, ka tie labi papildina mobilizācijas mācības un aizsardzības potenciāli.

Vēsture rāda, ka kaimiņš mācās tikai un vienīgi no kaujas lauka statistikas, kad sasniegts noteikts skaits, sāk runāt, ka ir pārprasts un misija jābeidz.

+15
0
Atbildēt

4

    latvijas_valsts > sniega_roze 31.07.2015. 16.33

    Hitlers arī tā bija domājis.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > sniega_roze 02.08.2015. 21.20

    Es gan teiktu ka tā domāja Somijas zviedrs Manerheims, kurš pēc izskološanas un finlandizācijas devās pensijā uz Šveici. Šveices aizsardzības sistēma un finansējums izšķīra to, ka nosauktais Hitlers neuzdrošinājās tai uzbrukt, bet piemēram Beļģijā, kas vairāk runāja par aizsardzību, nevis ko reāli darīja, iegāja bez īpašiem tingeļtangeļiem un garām runām. Lasiet rakstos – paralēles ir ļoti interesantas!

    Interesanti, ka Šveice tikai pirms nepilniem gadiem desmit atminēja ceļus pa kuriem lielais tautu atbrīvotājs varēja mēģināt nokļūt Šveicē no Austrumvācijas. Jā, jā, visi ceļi bija nomīnēti un ieroči gatavi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    WAT > sniega_roze 31.07.2015. 22.09

    Tevi, šovik-vienaci, Ādolfs un vācieši 2PK formastērpā uzbudina? Patiktos ka tādi noslāna ar suņu pipku? 2PK, jau beidzies kā 70 gadus, Tu un Tavējie tik fetišo ap lielo 20 mio līķu kaudzi, mazohistiskie nekrofili.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > sniega_roze 31.07.2015. 17.28

    Nu ja,Hitlers un Putlers.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

vecais_m 31.07.2015. 19.51

Tik skaļi izlielījās, ka nu Baltijas valstis militāros iepirkumus veiks kopīgi, – še tev! Labā roka Bergmanis un Saeima nezina, ko dara kreisā Graube?

+9
-2
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 31.07.2015. 18.00

Mani uztrauc tikai viena lieta, ka praktiski nevienā iepirkumā mums nesakrīt ar leišiem un igauņiem:

leiši pērk Javelin, mēs Spike

bruņu transportieri/kaujas mašīnas katram savādāki

un tagad leiši pērk Grom, bet mēs Stingerus

Pēc apraksta jau Grom no Stingera neko īpaši neatšķiras – bet kāpēc nespejam Baltijas valstīs vienoties par vienotu standartu? Apgāde un remonts būtu vienkāršāka, apmācības varētu apvienot utt.

+7
-1
Atbildēt

1

    latvijas_valsts > Edgars Avotiņš 31.07.2015. 20.37

    Elementāri, Vatson, leišiem ir vieglāk ar poļiem norunāt “otkātus”, tāpēc viņi pērk poļu Gromus, tāpat ir igauņiem un šitiem.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu