Afganistānas valdība: Talibu līderis miris jau pirms diviem gadiem • IR.lv

Afganistānas valdība: Talibu līderis miris jau pirms diviem gadiem

27
Talibu līderis mulla Omārs. Foto: EPA/LETA

Mulla Omārs pirms vairākiem gadiem miris slimības dēļ

Afganistānas valdība trešdien paziņojusi, ka afgāņu talibu līderis mulla Omārs jau vismaz pirms diviem gadiem esot miris Pakistānā.

Šo ziņu apstiprinājušas augsta ranga amatpersonas gan Afganistānas valdībā, gan izlūkdienestos, ziņo LETA/AFP.

Kā aģentūrai DPA pavēstīja viens no anonīmajiem avotiem, Pakistānas amatpersonas un avoti pašu talibu rindās esot apstiprinājuši, ka mulla Omārs pirms vairākiem gadiem miris slimības dēļ.

Talibi šo paziņojumu pagaidām nav komentējuši, taču telefoniski britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC pavēstījuši, ka tuvākajā laikā grupējums nāks klajā ar paziņojumu.

Jau iepriekš vairākkārt izskanējušas ziņas par mullas Omāra nāvi, taču šī ir pirmā reize, kad to apstiprina augsta ranga avoti valdībā.

Mullas Omāra vadībā talibi guva uzvaru Afganistānas pilsoņkarā, kas sākās pēc PSRS karaspēka izvešanas. Taču viņa sadarbība ar “Al Qaeda” līderi Osamu bin Ladenu 2001.gada rudenī noveda pie ASV iebrukuma un talibu režīma krišanas.

Kopš tā laika mulla Omārs ir slēpies, un ASV Valsts departaments par viņa galvu piesolījis desmit miljonu dolāru lielu atlīdzību.

Talibi ik pa brīdim izplata paziņojumus, kuru autors šķietami ir viņu bēguļojošais līderis, un pēdējais no šiem paziņojumiem parādījās jūlija vidū, paužot atbalstu talibu sarunām ar Afganistānas valdību.

Taču paziņojums parādījās teksta formātā talibu tīmekļa vietnē, nevis audio vai videoieraksta formā, un izsauca baumas par mullas Omāra iespējamo nāvi.

 

Komentāri (27)

Pelēkais Vilks 29.07.2015. 17.08

Afganistānas valdība: Talibu līderis miris jau pirms diviem gadiem

==========

Yēboltiņa mirusi pirms 8-10gadiem.

Puķeklis miris pagājušajā gadsimtā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu