Prokuratūrā sākta pārbaude par "Citadeles" pārdošanu (papild.) • IR.lv

Prokuratūrā sākta pārbaude par “Citadeles” pārdošanu (papild.)

41
Banka "Citadele". Foto: Ieva Lūka, LETA

Straujuma aicina prokuratūru pēc iespējas ātri un padziļināti izpētīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas “atklājumus”

Prokuratūra saistībā ar Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas iesniegumu sākusi resorisko pārbaudi par AS “Citadele banka” (“Citadele”) pārdošanas darījumu, aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Prokuratūra tagad no attiecīgajām iestādēm pieprasīs pārbaudes veikšanai nepieciešamo informāciju, taču Eiduka atturējās minēt, kad pārbaudi varētu pabeigt.

Valsts kanceleja noraida publiski izskanējušo informāciju par parlamentārās izmeklēšanas komisijas secinājumiem saistībā ar prettiesisku norādījumu pildīšanu un Ministru kabineta 2014.gada 29.jūlija sēdes protokollēmuma viltošanu un veiktā audio ieraksta apzinātu pārveidošanu, ziņo Valsts kanceleja.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma kategoriski noraida izteiktos pieņēmumus. „Esmu rīkojusies tiesiski un valsts interesēs. Būšu atvērta Ģenerālprokuratūras jautājumiem, ja tādi radīsies, jo sabiedrībai jāzina profesionāls tiesībsargājošās iestādes lēmums. Kategoriski noliedzu, ka es vai valdības ministri „šķietami” vai “iespējams” būtu iespaidojuši Valsts kanceleju. Es lūdzu prokuratūru pēc iespējas ātri un padziļināti izpētīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas “atklājumus”, un informēt sabiedrību par rezultātiem.”

“Pēc izskanējušajiem publiskajiem paziņojumiem esam atkārtoti pārbaudījuši valdības sēdes protokola pierakstus un audio ierakstus. Audio ierakstā skaidri atspoguļota lēmuma pieņemšanas gaita – gan pirms tam notikušās diskusijas, gan pats lēmuma pieņemšanas brīdis. Lēmuma pieņemšanas procesā ministriem bija starplaiks, kam netiek veikts audio ieraksts. Nav saprotams, kā radies šāds komisijas secinājums, jo par šiem faktiem nav pieprasīti atkārtoti audio ieraksti un citi materiāli, kā arī par to netika jautāts Valsts kancelejas pārstāvim komisijas sēdēs”, saka Valsts kancelejas direktora pienākumu izpildītāja, vietniece valsts pārvaldes un cilvēkresursu attīstības jautājumos Eva Upīte.

Ministru kabineta 2014.gada 29.jūlija sēdes protokollēmumu papildina ar roku rakstīta piezīme, kas veikta pēc protokola nosūtīšanas visām ministrijām, kad no vienas ministrijas tika saņemts pamatots iebildums par neprecizitāti, fiksējot institūciju amatpersonu klātbūtnes laiku jautājuma izskatīšanā. Papildinātais protokollēmums tika atkārtoti nosūtīts visiem adresātiem.

Ministru kabineta 2014.gada 29.jūlija sēdes protokollēmums, gan arī sēdes audio ieraksts ir ierobežotas pieejamības informācija un tā statuss nav mainīts.

Jau ziņots, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Gunārs Kūtris (NSL) iepriekš neatklāja konkrētus pārbaudāmus faktus, taču, kā vēstīja laikraksts “Diena”, runa esot par četriem punktiem, no kuriem trīs attiecas uz premjerministri Laimdotu Straujumu (V).

Divas epizodes saistītas ar valdības 2014.gada 29.jūlija slēgto sēdi, kurā ministri aiz slēgtām durvīm izšķīrās sašaurināt iespējamo bankas pircēju loku, kas liedza kaut teorētisku iespēju cīnīties par augstāku pārdošanas cenu, un turpināt sarunas tikai ar vienu investoru “Ripplewood”, atsijājot divus citus investorus – AS “Latvijas balzams” īpašnieka Jurija Šeflera “SPI Group” un Krievijas pilsonim Grigorijam Guseļņikovam piederošo “Norvik banku”.

Tā kā izmeklēšanas komisiju vada bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Kūtris, uz sešām lappusēm izklāstītās aizdomas esot juridiski noslīpētas un balstītas faktos, ko tie komisijas locekļi, kam ir pielaide valsts noslēpumam, atklājuši, strādājot ar noslepenotiem valdības dokumentiem, aiz slēgtām durvīm noklaušinot ministrus un ierēdņus, kā arī noklausoties vairākas stundas garos valdības slēgto sēžu audioierakstus.

Pirmā epizode, par ko lūgts sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 318. un 272. panta, saistīta ar aizdomām, ka Valsts kancelejas (VK) amatpersonas, iespējams, pildot prettiesiskus norādījumus, ir veikušas manipulācijas ar minētās valdības 29.jūlija sēdes audioierakstu, lai slēptu būtisku informāciju par bankas pārdošanas gaitu. Atklājies, ka nav iespējams droši pierādīt, kā un ar kādu argumentāciju ministri pieņēmuši 74,7 miljonus eiro vērto lēmumu, jo izšķirošajā brīdī ieraksts pārtraukts un nav atjaunots.

Otra epizode, par ko parlamentārā izmeklēšanas komisija ģenerālprokuroram lūdz sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 327. un 272 panta, saistīta ar aizdomām, ka Valsts kancelejas amatpersonas, iespējams, pildot prettiesiskus norādījumus, ir veikušas dienesta viltojumu minētās valdības sēdes protokolā, ar roku veicot labojumu, ka citas klāt bijušās personas nav piedalījušās lēmuma par banku “Citadele” izskatīšanā.

Aizdomas saistītas ar to, ka premjerministre, lai gan atzina iespējamu interešu konfliktu, jo viņas dēls Ģirts Straujums strādā vadošā amatā vienā no “Citadeles” potenciālajiem pircējiem – “Norvik bankā” -, tomēr varētu būt piedalījusies lēmuma ietekmēšanā.

20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza bankas “Citadele” akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to “Ripplewood” un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas “Citadele” akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Bankas akcionāru vidū līdzās “Ripplewood” ir tādi pazīstami investori kā Volkers un bijušais Pasaules Bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē “Baupost Group”, kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, “Ripplewood” piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem – 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

(papildināta no 3.rindkopas)

Komentāri (41)

traductrice 23.07.2015. 16.41

… atsijājot divus citus investorus – AS “Latvijas balzams” īpašnieka Jurija Šeflera “SPI Group” un Krievijas pilsonim Grigorijam Guseļņikovam piederošo “Norvik banku”.

Es pat negribu iedomāties, kādu cenu Latvija maksātu, ja minētie šeptmaņi pārsistu Ripplewood ar tiem 30 Jūdas grašiem.

Par maz mums caur Rietumu banku, AB utml. atmazgāts krievu bandītu naudas? vajag vēl?

Ja Straujuma par šo “tiks ziedota”, tas upuris nebūs bijis veltīgs.

+24
-4
Atbildēt

4

    andrejs > traductrice 23.07.2015. 17.52

    Cik saprotu, viņa ziedosies Zaķim, Dombrovskim un Vējonim. Vareni!

    +3
    -19
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 24.07.2015. 12.23

    Par maz mums caur Rietumu banku, AB utml. atmazgāts krievu bandītu naudas? vajag vēl?

    ——————————

    šo banku vadība pie mūsu varasvīriem un tantuka ir godā celta. Problēmas ar šiem runāt krieviski nevienam no viņiem arī nav.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 24.07.2015. 12.17

    spriežot pēc saliktajiem plusiem var noprast, ka naudas lietas Vienotībai ir pat svarīgākas par otru svarīgāku jautājumu – homoattiecību tālāku legalizāciju. Man šķiet, ka 20 plusi ir šīmēneša rekords! :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 24.07.2015. 06.20

    traductrice. Parādiet man garantiju, ka pēc 2 gadiem īpašnieki nepārdos Citadeli tiem pašiem vai līdzīgiem, kuriem valdība atteica!?:)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

dzeris49 23.07.2015. 18.45

Pēc manām domām, nav izslēgts, ka tā Saimas izmeklēšanas komisija, tāpat, kā daudz kas cits šeit notiekošais, tiek apmaksāta no kādas Austrumos esošās valsts, Kremļa finansētie SC ir ierosinātājs, un tālāk seko populisti Kūtra izskatā, un, protams, mūsu nacionālmuļķiši un populisti NA un Kaimiņa izskatā, kā tad bez tiem.

Saprotams, ja banka tika pārdota kaut vai pašam Putinam vai kādam viņa draugam, nekādas problēmas nebūtu, SC deputāti traci neceltu, nekādas komisijas nebūtu un, taisni to, pēc manas saprašanas, V novērsa.

Jo, reizēm, valsts labā jāpieņem politiski lēmumi, kas, ne vienmēr, sakrīt ar it kā komerciāliem un citādā zinā nevainojamiem.

Manuprāt, viss tas izmeklēšanas komisijas darbs vērsts tikai un vienīgi valsts destabilizācijai un sava reitinga vairošanai att. elektorāta vidū.

Kaut, protams, demokrātija ir demokrātija, un tā attiecas pat uz apmaksātiem politiķiem, klauniem, populistiem, utt., katram tiesības “savu muļķibu izrādīt” ( aizmirsu, kurš to teica), ja reiz paši tādu Saimu savēlējam, paši arī par to maksāsim.

+20
0
Atbildēt

3

    zanE. > dzeris49 23.07.2015. 19.20

    …iesniegumu Prokuratūrai sagatavojis Kūtris…hmmm…būs interesanti sagaidīt Prokuratūras atbildi – tas būs savdabīgs Kūtra, kā bijušā Satversmes tiesas priekšsēdētāja, profesionālais novērtējums…no tā varēsim secināt, cik kvalitatīvi strādājusi arī pati Satversmes tiesa…lai gan ST spriedumus nepieņēma Kūtris vienpersoniski, tomēr ST priekšsēdētājam ir noteicošais vārds….

    +12
    -10
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 23.07.2015. 19.56

    …nu-ū, par profesionālo novērtējumu bija skaidrs jau tad, kad Kūtris pēc ietekmīgā amata termiņa beigām – nespēja atrast darbu un bija “spiests” doties politikā… :)

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 23.07.2015. 19.26

    Kūtra profesionālais novērtējums, diezin vai, daudz atšķirtos no viņa kolēģes Muižnieces novērtējuma.

    Un tagad esam atgriezušies izejas pozīcijā, kad taisni tādi cilvēki atkal tiks salikti visur, citi iet pa spirāli, mēs ejam pa riņķi.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

LoveLove 23.07.2015. 19.37

Ļoti labi, ka Ģenerālprokuratūra veiks resorisko pārbaudi un tiks noskaidrotas ar lēmuma pieņemšanu saistītās detaļas. Tas ļaus izbeigt spekulācijas par Citadeles darījuma pārdošanas “prettiesiskumu”, “lēmumu uzspiešanu” un labi vēl, ka ne dzimtenes nodevību. Jāteic, ka parlamentārās izmeklēšanas loceklim Kūtrim savulaik, kad izskanēja informācija par viņa vadītās Satversmes tiesas tiesneses Vinetas Muižnieces iespējamo dokumentu viltošanu, bija krietni rezervētāka attieksme. Toreiz Kūtrim šķita, ka “sabiedrība nav guvusi nekādu pozitīvu lādiņu” no paziņojumiem par Muižnieces iespējami prettiesisku rīcību (Muižniece vēlāk ar tiesas spriedumu atzīta par vainīgu un sodīta par dokumenta viltošanu).

“Publiskojot informāciju par Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces pirms pusotra gada vēl parlamenta deputātes amatā, iespējams, viltotu Saeimas Juridiskās komisijas sēdes protokolu, sabiedrība nav guvusi nekādu pozitīvu lādiņu, turklāt nomelnota ST un Saeima. Tā Latvijas Radio pirmdien rīta intervijā sacīja ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, vēsta aģentūra LETA.

Viņaprāt, sabiedrība nav guvusi nekādu pozitīvu lādiņu no šī publiskā paziņojuma, “ir tikai sajūta – samazgas ir izlietas, mēģiniet nomazgāties”. Ieguvēji varētu būt vienīgi divi Saeimas politiķi, kas publiski sevi centās parādīt kā taisnības cīnītāji, uzskata Kūtris.”

+14
-5
Atbildēt

1

    zanE. > LoveLove 23.07.2015. 19.53

    …paldies par atmiņas atsvaidzināšanu!…perfekti!…

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu