Grieķija atmaksājusi SVF nokavētās parādsaistības (papild.) • IR.lv

Grieķija atmaksājusi SVF nokavētās parādsaistības (papild.)

33
Grieķu pensionāri saņem rindas kārtas numuru pie Nacionālās bankas pirmdien. Foto: EPA/LETA

Grieķijā pieaug nodokļi, bankas atsāk darbu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) apstiprinājis, ka Grieķija tam atmaksājusi nokavētās parādsaistības 2,05 miljardu eiro apmērā, ziņo LETA/BBC.

Šis maksājums un vēl 4,2 miljardu eiro atmaksa Eiropas Centrālajai bankai (ECB), kas bija jāveic pirmdien, bijusi iespējama pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) Grieķijai piešķīra īstermiņa aizdevumu 7,16 miljardu eiro apmērā.

Finanšu grūtībās nonākusī Grieķija vienu parādsaistību maksājumu SVF neveica jūnijā un vēl vienu šā mēneša sākumā.

SVF preses pārstāvis Gerijs Raiss apstiprināja, ka Grieķija fondam pilnībā atmaksājusi nokavētās parādsaistības. “Kā mēs jau esam teikuši, fonds ir gatavs turpināt atbalstīt Grieķiju tās pūliņos atgriezties pie finanšu stabilitātes un izaugsmes,” norādīja Raiss.

Jau ziņots, ka Grieķija pirmdien sākusi veikt parādsaistību maksājumu Eiropas Centrālajai bankai (ECB) 4,2 miljardu eiro apmērā, kā arī nokavētos parādu maksājumus Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

ES piektdien oficiāli apstiprināja īstermiņa aizdevuma piešķiršanu Grieķijai 7,16 miljardu eiro apmērā. ES valstu ziņojumā teikts, ka šie līdzekļi tiks piešķirti divos maksājumos.

Grieķijas bankas pirmdien atsākušas darbu, kas tika apturēts pirms trīs nedēļām saistībā ar valdības noteiktajiem kapitāla plūsmas kontroles pasākumiem, lai novērstu banku sistēmas sabrukumu.

Taču paši kapitāla plūsmas kontroles pasākumi, kas noteikti kopš 29.jūnija, pirmdien saglabājušies, lai arī ierobežojums dienā izņemt 60 eiro ticis atvieglots.

Līdz piektdienai grieķi vienā reizē tagad var izņemt 300 eiro, taču pēc tam cilvēki no bankomātiem vienreiz nedēļā dienā spēs izņemt 420 eiro.

Atvieglojot šo ierobežojumu, Grieķijas valdība paredzējusi mazināt rindas pie bankomātiem. Vienlaikus Grieķijas Banku asociācija aicināja valsts iedzīvotāju atgriezt bankās savus noguldījumus.

Asociācija norāda, ka kopš decembra no Grieķijas bankām izņemti aptuveni 40 miljardi eiro, tādējādi būtiski ietekmējot to normālas funkcionēšanas spēju.

Tāpat no pirmdienas grieķi varēs atkal izmantot savas kredītkartes, lai veiktu ārvalstu pirkumus.

Valstī vienlaikus pieauguši arī vairāki nodokļi, valdībai īstenojot ar kreditoriem pagājušajā nedēļā noslēgto vienošanos.

Grieķijas valdība pagājušajā nedēļa vienojās īstenot bargas reformas, arī paaugstināt nodokļus, īstenot pensiju sistēmas reformas un vērienīgu privatizāciju, apmaiņā pret aizdevumu uz trīs gadiem līdz 86 miljardu eiro apmērā.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme pakalpojumiem un plaša patēriņa precēm pirmdien palielināta no 13% uz 23%. Kā neliels atvieglojums gan PVN likme medikamentiem, grāmatām un laikrakstiem samazināta no 6,5% uz 6%.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu