Latvijas bankās arestēti Ukrainas uzņēmēja Kurčenko atmazgāti miljoni (papild.) • IR.lv

Latvijas bankās arestēti Ukrainas uzņēmēja Kurčenko atmazgāti miljoni (papild.)

40
Sergejs Kurčenko. Foto no "korrespondent.net"

Latvijas un Ukrainas izmeklētāji naudas atmazgāšanas shēmu izmeklē kopīgā darba grupā

Kontos Latvijas bankās atrasti un arestēti Ukrainas uzņēmēja Sergija Kurčenko atmazgātie līdzekļi, vietnē “Facebook” pavēstījis Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas aktīvu atgūšanas pārvalde sadarbībā ar Latvijas Valsts policiju atradusi Latvijas bankās Kurčenko līdzekļus, kurus viņš bija pārskaitījis ārzonu kompānijām, vēsta LETA/UNIAN.

Avakovs ziņo, ka arests attiecas uz 80 miljoniem ASV dolāru, 177 000 eiro un vienu miljonu čehu kronām.

28 gadus vecais Kurčenko uzradās no nekurienes un kļuva par vienu no Ukrainas turīgākajiem cilvēkiem, taču viņa finanšu impērija sabruka līdz ar prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu.

Kā noskaidrojuši izmeklētāji, Kurčenko savas nelikumīgās darbības realizējis ar simtiem fiktīvu Ukrainas un desmitiem ofšoru kompāniju, nodarbinot vairāk nekā 600 cilvēku. Izmeklētāji ir pārliecināti, ka Kurčenko savas aktivitātes veicis ar Janukoviča administrācijas svētību, valsts kasei izkrāpjot milzīgus līdzekļus.

Kopš 20.marta Kurčenko iekļauts Ukrainas meklētāko noziedznieku sarakstā. Viņš apsūdzēts nelikumīgā īpašumu pārņemšanā un par valsts līdzekļu piesavināšanos lielā apmērā.

Viņš ir iekļauts arī Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā. Pēc Ukrainas mediju ziņām, Kurčenko pašlaik uzturas Maskavā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) iepriekš konstatēja, ka, ieviešot ES pret Krievijas un Ukrainas bijušajām amatpersonām noteiktās sankcijas, kopējā Latvijas bankās iesaldētā summa sasniedz dažus simtus tūkstošus eiro.

Ir.lv 9.jūlijā jau ziņoja, ka Ukrainā meklēšanā izsludinātais oligarhs Sergejs Kurčenko miljardiem grivnu, kas iegūtas naftas produktu kontrabandas ceļā, savulaik no Ukrainas pārvedis uz Latviju, ziņo Ukrainas TV „5.kanāls”. Par to televīzijai pastāstīja Ukrainas Iekšlietu ministrijas pārvaldes, kuras uzdevums ir atgriezt zaudētos valsts aktīvus, Jeļena Tiščenko.


Kurčenko vien no Ukrainas nopludinājis 13 miljardus grivnu, teica Tiščenko. Lai izmeklētu Kurčenko naudas atmazgāšanas lietu, plānots kopā ar Latvijas tiesībsargājošām iestādēm izveidot vienotu izmeklēšanas grupu, teica Tiščenko.

„Šajā shēmā tikai viens cilvēks 2013.gadā saņēma 13 miljardus grivnu. Tas ir 1,6 miljardi ASV dolāru. Tas ir pat vairāk nekā visi pasaulē kopumā „iesaldētie” [bijušā Ukrainas prezidenta Viktora] Janukoviča aktīvi. Pirmoreiz Iekšlietu ministrijas darbības vēsturē mēs vēlamies izveidot kopīgu izmeklēšanas grupu, lai izmeklētu Kurčenko uzņēmumu darbību. Jo runa ir tikai par vienu faktu – par 13 miljardiem grivnu, un vēl par citu fizisku personu [un summu] – 2,5 miljardi ASV dolāru, vairākas citas summas mēs pat neskaitām,” paziņoja Tiščenko.

Kā ziņo Ukrainas aģentūra UNIAN, valsts Iekšlietu ministrijā jau izveidota īpaša pārvalde, kura nodarbojas ar negodīgā ceļā iegūtu finanšu līdzekļu atgriešanu. Pārvaldei ir jāsadarbojas arī ar citu valstu tiesībsargiem, lai atklātu naudas atmazgāšanu, kā arī panāktu, ka šie negodīgā ceļā iegūtie līdzekļi tiktu iesaldēti, ja pret to īpašniekiem Ukrainā sākta izmeklēšana.

Jau pagājušajā gadā Ir.lv rakstīja, ka Latvijas “melnajā sarakstā” iekļautais un dažu gadu laikā pie varas un bagātības tikušais Ukrainas uzņēmējs Sergejs Kurčenko varētu būt tā persona, par kuru Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komiteja (FKTK) paziņoja – no visām ES sankciju sarakstā iekļautajām personām Latvijas bankās noguldījumi bijuši tikai vienai – dažu simtu tūkstošu eiro apmērā.

Kurčenko turība tiek lēsta 2,4 miljardu eiro apmērā. Ukrainas tiesībsargājošās iestādes Kurčenko tur aizdomās par 13 miljardu Ukrainas grivnu piesavināšanos. Viņa atrašanās nav zināma, bet tiek pieļauts, ka Kurčenko uzturas Maskavā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (40)

klusais 19.07.2015. 23.23

Gan jau Meļņiks ar būs kaut kur klāt :)

0
0
Atbildēt

1

    v_rostins > klusais 20.07.2015. 06.12

    klusais

    Putina kuces krusttēvs ārpus aizdomām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

reiderisms.com 19.07.2015. 19.56

Par “brīnumbērnu” Kurčenko sīkāk šeit http://ieej.lv/rMy0H (krievu val.)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu