Kijevā sākusies tiesa pret Maidana dalībnieku slepkavām • IR.lv

Kijevā sākusies tiesa pret Maidana dalībnieku slepkavām

21
"Labējā sektora" demonstrācija Kijevā jūlija sākumā pie "Dinamo" stadiona, kur risinājās traģiskie Maidana notikumi. Attēlā - piemiņas vieta te nogalinātajam baltkrievu protestētājam. Foto: EPA/LETA

Nogalināto radinieki prasa izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai noskaidrotu tiesībsargājošo iestāžu lomu notikumos

Trešdien Ukrainas galvaspilsētā Kijevā tiesa sāka izskatīt apsūdzību pret īpašās milicijas vienības „Berkut” dalībniekiem, kurus vaino protestētāju nogalināšanā 2013.-2014.gada ziemā Kijevas Neatkarības laukumā jeb tā sauktajos Maidana notikumos.

Tiesas sēde Kijevā notiek atklāti un to translē tiešraidē televīzija.

Tiesas prāvas sākumā trešdien tika nolasīta apsūdzība un 22 civilprasības pret apsūdzētajiem – uz apsūdzēto sola ir bijušie berkutieši Sergejs Zinčenko un Pāvels Abroskins -, kā arī prasība pret Kijevas Galveno iekšlietu pārvaldi.

Tiesa nolēma izpētīt pierādījumus, kurus iesniegušas abas lietā iesaistītās puses. „Tās ir rakstiskas liecības, arī lietiskas, tiks iztaujāti liecinieki un paši apsūdzētie un cietušie,” vācu raidstacijai „Deutsche Welle” teica Maidana notikumos nogalināto cilvēku radinieku advokāte Viktorija Deineka.

Saskaņā ar apsūdzību, kas aizņem 58 lappuses un kuru prokurori lasīja trīs stundas, Zinčenko un Abroskins tiek vainoti ļaunprātīgās darbībās bruņotas grupas ietvaros, kas izveidota „ar kopīgu mērķi un noziedzīgu rīkojumu”. Šīs vienības sastāvā, teikts apsūdzībā, abi aizdomās turētie veikuši apzinātas neapbruņotu un nevienu neapdraudošu cilvēku slepkavības. Par šādu noziegumu likums paredz augstāko soda mēru – mūža ieslodzījumu.

Abi apsūdzētie atzinuši savu vainu tikai daļēji. „Es kategoriski atsakos pilnā apjomā atzīt sevi par vainīgu noziegumu izdarīšanā,” paziņoja Zinčenko. Tai pašā laikā abi apsūdzētie solījuši, ka sniegs liecības, no kā viņi iepriekš pirmstiesas izmeklēšanā kategoriski atteicās.

Pirms tiesas sēdes nogalināto radinieki sarīkoja protesta akciju, pieprasot izveidot parlamenta izmeklēšanas komisiju, kas izmeklētu Maidana noziegumus. Viņi uzskata, ka prezidenta Petro Porošenko partijas frakcija un Tautas frontes partijas frakcija bloķē šādas komisijas izveidi parlamentā un piekritīs tās izveidei tikai tad, ja to vadīs „viņu cilvēks”.

Tā sauktās „Debesu sotņas” jeb Maidana notikumos nogalināto cilvēku ģimeņu advokātu koordinators un cilvēktiesību aizstāvis Tarass Gataļaks Dw.de teicis, ka šāda izmeklēšanas komisija parlamentā ir svarīga tāpēc, ka tai jāsniedz novērtējums Ukrainas tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanas novērtējums Maidana notikumiem, par ko jau iepriekš saņemta starptautisko cilvēktiesību aizstāvības organizāciju kritika. Tomēr abas valdošās frakcijas ir gatavas risināt tikai mazāk par pusi jautājumu, kas skar Ģenerālprokuratūru, miliciju un Ukrainas drošības dienestu.

Kā zināms, 2014.gada februārī protestu laikā Kijevā pret valdošo prezidenta Viktora Janukoviča režīmu pret neapbruņotiem civiliedzīvotājiem tika vērsts milicijas specvienības uzbrukums. Pēc snaiperu iesaistīšanas protestu apspiešanā Kijevas centrā tika nogalināti vairāk nekā 100 neapbruņotu civiliedzīvotāju.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu