Interneta izmeklētāji • IR.lv

Interneta izmeklētāji

3
Eliots Higinss.
Pauls Raudseps

Eliots Higinss tikai ar klēpjdatora palīdzību apsteidzis profesionālus izlūkus un žurnālistus, noskaidrojot patiesību par karu Sīrijā un Ukrainā

Ļoti daudz var uzzināt par pasauli, sēžot dīvānā ar klēpjdatoru. 2011.gadā Eliots Higinss (Eliot Higgins) bija bez darba palicis finanšu administrators, kurš mājās pieskatīja mazo meitiņu, kamēr sieva strādāja. Higinss jau vairākus gadus bija aktīvs interneta diskusiju dalībnieks, taču, būdams satraukts par Sīrijā notiekošo pilsoņu karu un vēlēdamies nedaudz mērķtiecīgāk pavadīt laiku, viņš nolēma sākt jaunu, kā pats saka, hobiju – piefiksēt visus ieroču paveidus, kuri redzami YouTube un citos sociālajos medijos no konflikta zonas augšupielādētajos attēlos.

Lai gan Higinss nekad nav bijis Sīrijā, nerunā arābiski un, pirms sāka šim jautājumam sekot, neko daudz nezināja par ieročiem, žurnāls The New Yorker 2013.gadā viņu nosaucis par «iespējams, vadošo ekspertu par [Sīrijas] karā izmantoto munīciju». Liekot lietā internetā atrodamo informāciju – videoklipus, satelītu uzņēmumus, viņa sociālo tīklu sekotāju piegādāto informāciju – un gatavību jebkurā svarīgā attēlā neatlaidīgi izanalizēt pat vissīkākās detaļas, viņš bija starp pirmajiem, kurš identificēja Sīrijas valdības izmantotās «mucu bumbas» un kasešbumbas. Viņa atklājums, ka opozīcijas spēki sākuši izmantot Horvātijā ražotus ieročus, kļuva par The New York Times pirmās lappuses rakstu.

Tagad Higinss savas spējas pētnieciskās žurnālistikas laukā pievērsis konfliktam Ukrainā un kopā ar ASV domnīcu Atlantic Council nācis klajā ar pētījumu Slēpties acu priekšā: Putina karš Ukrainā (Hiding in Plain Sight: Putin’s War in Ukraine), kurā, izmantojot tikai publiski pieejamus avotus, tiek pārliecinoši pierādīta Krievijas karaspēka klātbūtne Austrumukrainā. Jūnijā Higinss ar vienu no ziņojuma līdzautoriem Maksimilianu Cuperski (Maksymilian Czuperski) viesojās Rīgā, lai prezentētu pētījumu un pastāstītu par metodēm, ar kurām viņi strādā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu