Juriste Brante no Rīgas pašvaldības policijas nesaņem publisku atvainošanos • IR.lv

Juriste Brante no Rīgas pašvaldības policijas nesaņem publisku atvainošanos

10
Juriste un pilsoniskā aktīviste Ieva Brante (pa labi). Foto: Edijs Pālens, LETA
Sabīne Bērziņa

Pašvaldības policija: ne jau mēs par viņu rakstījām, bet mediji

Rīgas Pašvaldības policija (RPP) pēc gandrīz divu gadu ilgas tiesiskas stīvēšanās atvainojusies jūnijā nosūtītā garā vēstulē juristei un pilsoniskai aktīvistei Ievai Brantei par to, ka bez pamata viņu izraidīja no Rīgas domes sēžu zāles 2013.gada decembrī. Tiesa, šī atvainošanās Brantei uzrakstīta informatīvā vēstulē, nevis sniegta publiski, lai gan juriste to pieprasīja, jo RPP pret viņu vērsās publiskā vietā.

“Kurš varētu domāt, ka būs vajadzīgi divi gadi, lai policija beidzot atzītu savu acīmredzamo kļūdu! Es gan teiktu, ka tā nebija kļūda, bet visatļautība un savas varas demonstrēšana. Tāpēc šī [publiskā] atvainošanās man bija/ir svarīga,” Ir.lv teic Brante.

“Ņemot vērā apstākli, ka RPP darbinieku rīcība 03.12.2013. attiecībā pret Jums bija saistīta ar iespējama administratīvā pārkāpuma novēršanu, kam vēlāk kompetentas iestādes vērtējumā nav konstatēts administratīvā pārkāpuma sastāvs, RPP atvainojas par administratīvā pārkāpuma lietas ietvaros sagādātajām neērtībām,” vēstulē raksta RPP priekšnieks J.Lūkass.

Juriste Brante pret Rīgas pašvaldības policijas rīcību vērsās tiesā, un pagājušā gada 17.martā Rīgas Centra rajona tiesa nolēma izbeigt lietvedību šajā administratīvā pārkāpuma lietā, atzīstot, ka prasība viņai pamest RD sēžu telpu nebija likumīga.

Brante teic: “Tiesa ir norādījusi, ka pašvaldības policija ir pārkāpusi likumu, viņiem bija jārīkojas likuma ietveros, nevis jāpilda Ušakova pavēles un iegribas.” Viņa arī teic, ka bijis “pretīgi, ka likuma sargs rīkojas pret likumu”. Juriste notikušo uztver kā klaju varas izrādīšanu, jo neviens toreiz nav paskaidrojis, par ko viņa tiek izraidīta, lai gan to zināt bija viņas tiesības.

Ir.lv jau ziņoja, ka 2013.gadā pie Rīgas domes (RD) norisinājās pikets, kurā piedalījās arī Brante, prasot Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atkāpšanos no amata pēc Zolitūdes traģēdijas. Brante rokās turēja plakātu ar uzrakstu “Esmu balts un pūkains” un uzzīmētu kaķi, kuram sejas vietā bijis Ušakova portrets. Pēc tam viņa ar šo plakātu rokās sēdēja arī RD sēdes laikā apmeklētāju vietās, no kurienes viņu izraidīja RPP.

Brante Ir.lv norāda: “Ja es traucēju sēdi, mani no sākuma jābrīdina un tikai tad mani var izraidīt. Šajā gadījumā man nebija skaidrs, ko esmu pārkāpusi. Kad palūdzu policistam skaidrojumu, viņš to nevarēja to sniegt.” Rezultātā Brante toreiz policista prasību pildīt atteikusies un policisti viņu iznesa no domes zāles.

Šādu pašvaldības policijas rīcību Brante uzskatīja par nelikumīgu un viņas cieņu un godu aizskarošu. Tāpēc vērsās tiesā, neprasot mantisku atlīdzību, bet “publisku atvainošanos par RPP darbinieku prettiesisku rīcību”.

Uz Ir.lv jautājumu, kāpēc pašvaldības policija nav Brantei publiski atvainojusies, RPP pārstāvis Jānis Ozoliņš atbild, ka “policija pret konkrēto personu publiskā veidā nav vērsusies”. Ozoliņš skaidro, ka atvainošanās nav publiska, jo “ne mēs to esam atspoguļojuši”. Ja mediji ir atspoguļojuši, “tad tas ir jautājums medijiem, kāpēc ir atspoguļojuši”, bilst Ozoliņš.

Brante savukārt uzskata, ka tieši publiska atvainošanās ir svarīgi, jo no zāles viņa tika izraidīta publiski: “Publiski medijos es tiku nosaukta par likumpārkāpēju, tagad esmu tā no domes izmestā Brante.”

RPP pārstāvis Ozoliņš Ir.lv tagad teic, ka “mēs kā valsts iestāde rīkojamies atbilstoši tā brīža informācijai un konkrētu likumu ietvaros. Gala rezultātā institūcijas, izskatot šo lietu, ir pieņēmušas lēmumu. Mēs respektējam šo lēmumu”, acīmredzot, domājot tiesas lēmumu.

 

Komentāri (10)

andrejs 14.07.2015. 18.27

pašvaldības vadība visai precīzi atspoguļo konkrētās Latvijas pilsētas kolonizācijas pakāpi.

+6
0
Atbildēt

0

dzeris49 14.07.2015. 17.12

Kāda pašvaldība, tāda tās policija, un, diemžēl, arī tāda valsts, kura degradē straujos tempos, un valsts politika strauji tuvinās Ušakova politikai Rīgā, ar tendencēm ierobežot vārda brīvību, trulumu, tiesisko nihilismu, utt.

Kāda tur atvainošanās – lai pasaka paldies, ka vispār dzīva, uz to mēs ejam, uz Krieviju.

+7
-1
Atbildēt

0

igraudins 15.07.2015. 18.02

Vismaz Ievai Brantei ir drosmes nostāties pret Ušakovu un viņa pakalpiņu RPP varmācībām. Ka Ušakovs nav godīgs politiķis lielākai daļai no valsts iedzīvotājiem tas ir zinams. Bet, tas Ušakovu pagaidām neaptur nodarboties ar maldināšanas propagandu par savu personību un par Saskaņas izdarībām Krievijas interesēs.

Nesen, 3.junijā, viņš ”Der Spiegel” žurnālistu Jan Puhl pārliecināja ka viņš, Nils Ušakovs, ir Rietrumeiropas krievu mīlulis no Rīgas – angliski: Russian golden boy from Riga. Puhls visu sastāstīto uzņēma uzticīgi ”ad verbum”. Raksts ir angļu valodā: ”The Baltic Front: Where Putin’s Empire Meets the EU” nodaļā, ”Latvia: The Model Russian from Riga” – http://www.spiegel.de/international/world/concerns-grow-in-baltics-over-resurgent-russia-a-1041448.html#js-article-comments-box-pager

Nekas netiek minēts par Ušakova un Saskaņas ciešo lojalitāti un sadarbību ar Kremli, Krieviju un Putinu vispār.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu