Baltijas jūrā uzietas netipiskas, iespējams, nāvējošas baktērijas • IR.lv

Baltijas jūrā uzietas netipiskas, iespējams, nāvējošas baktērijas

33
Baltijas jūra pie Mangaļsalas. Foto: Rebeka Žeire, LETA

Šīs baktērijas parasti ir sastopamas krietni siltākos ūdeņos

Polijas zinātnieki uzgājuši Baltijas jūrai netipiskas baktērijas, kas var būt pat nāvējošas, pirmdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas Sešos”.

Baktērijas latīniskais nosaukums ir “Vibrio Vulni-ficus” un tās parasti ir sastopamas krietni siltākos ūdeņos. Pie Ziemeļamerikas krastiem tās šogad jau bijušas par iemeslu divu cilvēku nāvei.

Tās ir īpaši bīstamas cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti, ja ir vaļējas brūces vai citi ādas bojājumi. Latvijas zinātnieks uzskata, ka Baltijas jūrā pie Polijas šīs nāvējošās baktērijas, visticamāk, ievestas ar kāda kuģa balasta ūdeņiem.

“Es pieņemu, ka tas ceļš varētu būt tāds, ka viņu atveda ar balasta ūdeņiem un turpat netālu gadījās kāds, kas paņēma paraugu un konstatēja. Tā ir siltu ūdeņu baktērija, un man šķiet maz ticami, ka viņa te izdzīvos. Jautājums ir tāds: cik ilgi viņa te var uzturēties, bet pieņemu, ka neviens to nezina šobrīd,” vērtēja Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošais pētnieks Juris Aigars.

Kā skaidro zinātnieks, bīstamās baktērijas labi jūtas, ja ūdens temperatūra ir vairāk nekā divdesmit grādu. Ņemot vērā, ka Baltijas jūrā tik silts ūdens ir tikai retās vietās, līdz Latvijas piekrastei šīs nāvējošās baktērijas, visticamāk, nevarētu nonākt, vērtē zinātnieks.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu