Izsludina ārkārtas situāciju Tukuma attīrīšanas iekārtās un Slocenes upē (papild.) • IR.lv

Izsludina ārkārtas situāciju Tukuma attīrīšanas iekārtās un Slocenes upē (papild.)

14
Posta aina Šlokenbekā - Dzirnavu ezera piesārņojuma dēļ tonnām beigtu zivju. Foto no "Neatkarīgās Tukuma Ziņas"

Prokuratūra sāk kriminālprocesu par ekoloģisko katastrofu Šlokenbekas ezerā

Par piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura izceltas jau četras tonnas beigtu zivju, Tukuma novada dome šovakar speciāli sasauktā sēdē izsludināja ārkārtas situāciju pilsētas attīrīšanas iekārtās “Tīle” un Slocenes upē, ziņo LETA.

Ārkārtas situācija attīrīšanas iekārtās “Tīle” un Slocenes upē izsludināta no 11.jūlija līdz 20.jūlijam, tas nepieciešams, lai noteiktu ierobežojumus Tukuma pilsētas kanalizācijas tīkla novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi.

Tāpat dome nolēma, sadarbojoties ar Engures novada domi, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā uzstādīt aerācijas ozonēšanas sūkņus un nodrošināt ūdens līmeņa nepazemināšanu ezerā, par to noslēdzot sadarbības līgumu ar Engures novada domi.

Deputāti arī nolēma lūgt Ministru kabinetu izskatīt iespēju valstij finansiāli atbalstīt problēmas risināšanu.

Domes sēdē SIA “Tukuma ūdens” valdes loceklis Ainārs Feldmanis deputātus informēja, ka “Tukuma ūdens” pašu analīzēs iepriekš konstatēja, ka AS “Tukuma piens” regulāri pārsniedz to piesārņojuma apjomu, kāds atrunāts līgumattiecībās, un uzņēmums vilcinājies ar rīcību. Ja piektdien analīzes bija atbilstošas līgumam, tad šo pirmdien atkal konstatēta līguma normas pārsniegšana. Tomēr “Tukuma ūdens” nevarot vainot AS “Tukuma piens” zivju bojāejas radīšanā, jo tam ir blakus faktori.

Sēdes gaitā deputāti kritizēja arī reģionālās vides pārvaldes operativitāti, jo pašvaldība būtu varējusi daudz ātrāk reaģēt un pieņemt lēmumus, tostarp trūcis informācijas par iespēju glābt situāciju ar ozonatoriem, par ko SIA “VentEko” uzzinājuši tikai no plašsaziņas līdzekļiem un piedāvājuši Tukuma novadam tādus izmantot.

Dzirnavu ezerā konstatēts ķīmiskais piesārņojums, bojā gājušas četras tonnas zivju

Par piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, kur no ūdenstilpes izceltas jau četras tonnas beigtu zivju, Tukuma rajona prokuratūra sākusi kriminālprocesu un tā izmeklēšanu nodevusi Valsts policijai.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūru LETA informēja, ka par šo piesārņojumu Tukuma rajona prokuratūra sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 102.panta – par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā.

Varbūtējais likumā paredzētais sods ir atkarīgs no notikušā sekām. Ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, tad soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Savukārt, ja tas izraisījis smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Kriminālprocesa izmeklēšanu prokuratūra nodevusi VP Tukuma iecirknim, kas to īstenos sadarbībā ar citiem iesaistītajiem dienestiem, skaidroja Sietniece.

Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, kur konstatēts ķīmiskais piesārņojums, bojāgājušo zivju skaits turpina augt. No ūdenstilpes izceltas nu jau četras tonnas beigtu zivju, pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina.

Krastā novietots 20 tonnu ietilpības konteiners, kurā tiek vāktas beigtās zivis, raksta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”.

Joprojām no ezera tiek izcelti plauži, līņi, līdakas, zandarti un vīķes. Ķīmiskais piesārņojums ūdenī samazina skābekļa koncentrāciju, un šīs sugas ir īpaši jutīgas pret skābekļa trūkumu.

Plānots, ka pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “Bior” veiks zaudējumu aprēķināšanu.

Ceturtdien VVD apsekojis arī tuvumā esošo Valguma ezeru un Slocenes upi, tomēr tur bojāgājušas zivis netika atrastas.

Ņikitina stāstīja, ka dati no uzņēmumiem, kuri caur SIA “Tukuma ūdens” attīra savus notekūdeņus, ir pieprasīti, kā arī VVD darbinieki šos uzņēmumus ir apmeklējis klātienē. Dienesta pārstāve sacīja, ka piektdien Tukuma novadā domē par pašreizējo situāciju notiks sanāksme, kurā piedalīsies domes pārstāvji, “Tukuma ūdens” pārstāvji, kā arī uzņēmumi, kuri savus notekūdeņus nodod “Tukuma ūdenim”.

VVD Ventspils reģionālā vides pārvalde veic papildu analīzes ūdenskrātuvē un organizē iespēju SIA “Tukuma ūdens” attīrīšanas iekārtās uzstādīt ozonatoru, tādējādi palielinot skābekļa līmeņa koncentrāciju ūdenī un mazinot ķīmisko piesārņojumu ūdenskrātuvē.

Vides pārvalde situāciju ūdenskrātuvē vērtē kā būtisku kaitējumu videi, uzsverot, ka piesārņojuma sekas saglabāsies ilgu laiku.

Ventspils reģionālās vides pārvaldes direktore Inguna Pļaviņa teica, ka kopš jūlija sākuma, kad pārvaldē tika saņemtas pirmās iedzīvotāju sūdzības, darbinieki veica pārbaudes “Tukuma ūdens” attīrīšanas iekārtās “Tīles”, kā arī sazinājās ar šī notekūdeņu apsaimniekotāja klientiem – vairākiem ražošanas uzņēmumiem.

“Tukuma ūdens” attīrīšanas iekārtas nespēj attīrīt notekūdeņus līdz videi draudzīgai pakāpei, līdz ar to samazinājies skābekļa daudzums, ilgstošā laika periodā radot ūdenskrātuves zivju pakāpenisku bojāeju, skaidroja direktore un norādīja, ka ūdenstilpnes piesārņojuma sekas nav iespējams novērst ātri.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (14)

sniega_roze 10.07.2015. 17.53

Nu jā tā iet kad piena kannas un līnijas ar teju tīru fosoforu mazgā un piesārņojošas darbības atļaujai ir papīra vērtība. Zivīm vajag skābekli nevis piesārņojumu, VVD.

+1
-1
Atbildēt

5

    Marthas_father > sniega_roze 11.07.2015. 17.45

    Ērik, es atvainojos, neesi bērnībā ar tukšu maisu sists? :) sagriežam gaļu, pieliekam garšvielas, etiķi – šasliks gatavs. kuru daļu ražojot gāž kanalizācijā? to ko neliek šašlikā, pieliek doktordesai. doktorene nav jāņu ēdiens.

    p.s. un vispār , gaļas kombinātu šasļiks ir vieni tauki. viņi atkritumus fasē un pārdod par bargu naudu tādiem kā tev, kam nav sajēgas gatavot.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > sniega_roze 10.07.2015. 23.38

    Talsos jau tas pats,neviens netiek galā ar rūpniecības uzņēmumiem:

    Īsi pirms Jāņiem saņēmām visai interesantu lasītāja vēstuli. Lasītājs vēstīja, ka uzņēmums „Talsu gaļa” kanalizācijā nopludina dzīvnieku taukus, kurus ūdens attīrīšanas iekārtas neesot spējīgas pārstrādāt. „Talsu gaļas kombināts nopludina kanalizācijā tonnām dzīvnieku taukus. Tagad uz svētkiem apjoms ir desmitkāršojies. „Talsu ūdens” vadība izliekas, ka nav nekādu problēmu. Arī Talsu pilsētas domē to visi zina. Attīrīšanas iekārtas taukus nevar attīrīt, jo nav tam paredzētas. Šobrīd lieta ir kritiska, jo viena līnija jau ir izgājusi no ierindas, un tūlīt būs kārta otrai. Tad stacija ir jāapstādina un pilsētas notekūdeņi netiks attīrīti,” raksta lasītājs

    http://nra.lv/latvija/144657-talsu-udens-nepamana-avariju-un-upe-nopludina-dzivnieku-taukus.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > sniega_roze 10.07.2015. 23.53

    Ēriks

    Tonnām!!! dzivnieku tauku ir neloģiski, jo tos nav grūti atdalīt, nostādinot, vai pielietojos seperatoru un pēc tam kaut kurtuvē nokurināt. Atdodiet man tos taukus un tie visi tiks pārvērsti biodīzelī.

    Mūsu vides prasības vispār šķiet izdomājuši slimi un neadekvāti organismi, kuriem vienīgais respektējamais mācību priekšmets bijis zinātniskais komunisms, ja, piemēram, kautuvju atliekas un kritušos lopiņus jādedzina, bet nevis biogāzes reaktoros temperatūrā, kas iznīcina visus patogēnus, jāpārstādā kopā ar valsts ienaidniekiem un nodevējiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > sniega_roze 11.07.2015. 00.35

    Gaļas kombināts vairs nelieto savus padomjlaika primitīvos tauku nostādinātājus,jo tos grūti iztukšot,tie smirdot,bet attīrīšanas iekārtās nav tauku ķērāju,tāds notekūdeņu sastāvs tolaik netika prognozēts,tā nu tas viss turpinās,gaļas kombināts izliekas,ka taukus nosmeļ un kanalizācijā nelaiž,bet NAI darbinieki strādā ar slotām,lai sakultās dūņu-taukvielu putas kaut kā dabūtu prom no attīrītā ūdens,kas protams pilnībā neizdodas.Turklāt šīs putas reizēm izsit no ierindas kādu tehnoloģisko līniju(slodzes dēļ nogāžas skrēperu ķēde nosēdbaseinā), tad ir tā kā tagad bija, priekšnieki lieli un mazi sāk uztraukties un tramdīt strādniekus,lai glābtu,ko vēl var.Un tas viss galvenokārt notiek uz Līgo svētkiem,kad kombināts ražo šašļikus uz vella paraušanu,bet atpūtnieki staigā gar piedraņķēto upi,jāņuzāles lasīdami un NAI darbiniekus lamādami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > sniega_roze 13.07.2015. 10.09

    Marthas_father,par ko tu te tagad raksti?Tu gribi,lai es pārzinātu,kā gaļas kombināts ražo produkciju(kuru es,starp citu jau sen kā nepērku),un no kurienes viņi dabū tik daudz tauku,ko laist kanalizācijā?Es to nezinu,neesmu tur nekad strādājis.Šašļiki šajā gadījumā ir tikai tēlains gaļas kombināta produkcijas kopapzīmējums;kas tās par taukvielām,kāda konkrēta tehnoloģiskā procesā radušās,nav ne jausmas,analīzes tomēr uzrāda paaugstinātu taukvielu daudzumu viņu kanalizācijas ūdenī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

edge_indran 10.07.2015. 15.24

———

Vieni beidz – citi sāk….

Valsts vides dienests (VVD) trešdien nosūtījis uzņēmumam Skonto Būve paziņojumu par līguma izbeigšanu Inčukalna sērskābi gudrona dīķu sanācijai, informē VVD.

http://www.diena.lv/uploads/thumbnails/705×457/article/1411/14103821/6242718_ORIGINAL_1436359229.jpg.jpg

0
0
Atbildēt

0

v_rostins 10.07.2015. 17.50

Bet papildus 16 miljonus tomēr Sprūdžs, Dombrovskis un Straujuma čekistiem uzdāvināja.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu