ANO: Kopējais Sīrijas bēgļu skaits pirmo reizi pārsniedz četrus miljonus • IR.lv

ANO: Kopējais Sīrijas bēgļu skaits pirmo reizi pārsniedz četrus miljonus

30
Bēgļi iet pāri labības laukam Serbijā netālu no Ungārijas robežas. Foto: AFP/LETA

Šī ir lielākā bēgļu krīze pasaule ceturtdaļgadsimta laikā

Bēgļu skaits, kuri, glābjoties no konflikta Sīrijā, devušies uz kaimiņvalstīm, ir pārsniedzis četrus miljonus. Tādējādi ir apstiprinājies, ka šī ir lielākā bēgļu krīze pasaule ceturtdaļgadsimta laikā, secinājusi ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR).

Atjaunotie Turcijas varas iestāžu dati par valstī jau dzīvojošiem bēgļiem liek secināt, ka kopējais Sīrijas bēgļu skaits kaimiņvalstīs ir vairāk nekā 4 013 000 cilvēku.

Piespiedu kārtā Sīrijas iekšienē pārvietoti vēl 7,6 miljoni – daudzi no viņiem ļoti grūtos apstākļos un vietās, kuras ir grūti sasniedzamas.

“Šī ir lielākā viena konflikta radīta bēgļu plūsma paaudzes laikā. Šai kopienai ir nepieciešams pasaules atbalsts, taču tā vietā viņiem nākas dzīvot briesmīgos apstākļos un grimt arvien dziļāk nabadzībā,” teica ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Guterešs.

Situācija ir traģiska, jo Sīrijas karš turpinās piekto gadu un tam nav paredzamas drīzas beigas, krīze kļūst smagāka, bēgļu skaits aug.

Četru miljonu skaits ir sasniegts tikai 10 mēnešus pēc tam, kad tika sasniegta trīs miljonu robeža. Turpinoties pašreizējiem tempiem, UNHCR lēš, ka bēgļu skaits sasniegs ap 4,27 miljonus līdz 2015.gada beigām.

“Pasliktinoties apstākļiem, arvien vairāk cilvēku dodas Eiropas virzienā un tālāk, tomēr vairākums paliek reģionā,” piebilda Guterešs. “Mēs nevaram ļaut bēgļiem un viņus uzņemošajām kopienām ieslīgt vēl dziļākā izmisumā.”

Bēgļu izceļošanas plūsmas 2015.gada jūnijā uzrādīja 24 000 cilvēku, kuri ieradās Turcijā no Telabjādas un citām Sīrijas ziemeļu daļām. Turcija, kura jau tā no pasaules valstīm uzņem visvairāk bēgļu, tagad ir kļuvusi par mājām aptuveni 45% no visiem sīriešu bēgļiem reģionā.

Četru miljonu bēgļu vidū ir 1 805 255 sīrieši Turcijā, 249 276 – Irākā, 629 128 – Jordānijā, 132 375 – Libānā, 24 055 citviet Ziemeļāfrikā. Šeit nav iekļauti 270 000 Eiropā reģistrētie sīriešu patvēruma meklētāji, kā arī tūkstošiem citu, kuri pārcēlušies no reģiona.

Tajā pašā laikā par spiedīgu problēmu ir kļuvis finansējums, kas nepieciešams Sīrijas bēgļu situācijas risināšanai. 2015.gadam kopumā, pēc UNHCR aplēsēm, ir nepieciešami 5,5 miljardi ASV dolāru humānajai un attīstības palīdzībai.

Liela šā finansējuma daļa ir paredzēta tam, lai novērstu, ka reģiona galvenās bēgļus uzņemošās valstis kļūst pārpildītas un nestabilas. Diemžēl jūnija beigās bija saņemta mazāk nekā ceturtā daļa no šīs summas (24%). Tas nozīmē, ka bēgļiem jāsaskaras ar skarbiem pārtikas palīdzības samazinājumiem un jācīnās, lai tiktu pie dzīvībai nepieciešamiem veselības pakalpojumiem, lai sūtītu savus bērnus skolā.

Sīriešu dzīve trimdā kļūst arvien smagāka. Aptuveni 86% bēgļu ārpus nometnēm Jordānijā dzīvo zem nabadzības līmeņa, kas ir 3,2 ASV dolāri dienā. Libānā 55% bēgļu dzīvo nepiemērotās patversmēs.

Visā reģionā sarūk cilvēku cerības jelkad atgriezties mājās, jo krīze ieilgst. Bēgļi kļūst arvien nabadzīgāki un, cenšoties ar to tikt galā, arvien biežā ķeras pie negatīviem risinājumiem. Konkurence par darbu, zemi, mājokļiem, ūdeni un enerģijas resursiem jau tā mazaizsargātajās bēgļus uzņemošajās kopienās samazina viņu spēju tikt galā ar milzīgo bēgļu skaitu un turpināt sniegt viņiem atbalstu

 

Komentāri (30)

Silvija 08.11.2015. 09.47

Guterešs. “Mēs nevaram ļaut bēgļiem un viņus uzņemošajām kopienām ieslīgt vēl dziļākā izmisumā.” Izmisumā sākam ieslīgt mēs – Eiropā izsenis dzīvojošie. Izrādās, mēs nevaram pat ietekmēt mošeju celtniecību, mums jāsāk izvairīties no pilsētu daļām, ko masveidā apdzīvo ienācēji, jo tas ir pat dzīvībai bīstami. Un ieteikumi, ieteikumi, kā uzvesties mums. Varbūt vajadzētu skarbus likumus ienācējiem? Tikai tad varētu, iespējams, notikt kaut kāda integrācija. Šis pasākums nevar beigties labi.

0
0
Atbildēt

0

veceko4 09.07.2015. 21.36

Kārtējo reizi valsts demokratizācijas projekts sanāca “kā vienmēr”. Tā kā mēs, t. i. Eiropa, to atbalstījām, tad arī galvassāpes par bēgļiem jāpārcieš. Ko darīt, ja nemācās no iepriekšējām neveiksmēm.

0
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 09.07.2015. 15.35

Krievijas un Ķīnas kopīgi izauklēta problēma, pluss visam tam klāt ANO, kā darboties nespējīga organizācija.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu