Zinātnieks par tiesnesi • IR.lv

Zinātnieks par tiesnesi

6
Mārtiņš Mits.
Aivars Ozoliņš

Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Mārtiņš Mits vēlas aktīvāku dialogu ar nacionālajām tiesām, jo mērķis ir viens – lai tiek ievērotas mūsu pamattiesības

Tiekamies ar Mārtiņu Mitu restorānā Muusu netālu no viņa darbavietas – Rīgas Juridiskās augstskolas. Vēlāk tajā pašā dienā prorektoram un apmēram 100 viņa augstskolas studentiem paredzēts nopietnāks pasākums – izlaidums. Taču līdzās darbiem augstskolā viņam pašlaik vēl citas rūpes – Jāņu dienā Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja no trim Latvijas valdības piedāvātajiem kandidātiem ar pārliecinošu balsu vairākumu (122 no 191) ievēlēja viņu uz sešiem gadiem par Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi. Darbs jaunajā amatā Strasbūrā jāsāk trīs mēnešu laikā.

ECT tiesneša amats kļuva vakants 1.janvārī, kad to atstāja iepriekšējā ECT tiesnese Ineta Ziemele, kas kļuva par Satversmes tiesas tiesnesi. Pirms viņas šajā amatā no Latvijas bija ievēlēts Egils Levits, kas tagad ir tiesnesis Eiropas Savienības tiesā.

Iztaujāšana asamblejā bijusi nopietna, Mits teic. Taču viņš jau 20 gadus profesionāli darbojies cilvēktiesību jomā, turklāt Eiropas Cilvēktiesību konvencija «bija mana specializācija». Tāpēc pārslēgšanās no akadēmiskā uz praktisko tiesneša darbu viņam personiski esot «loģisks solis» un ierasta prakse arī ECT, kaut arī lielākā daļa tiesnešu tajā esot tā vai citādi saistīta ar tiesām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu