Prezidentu vienkāršība • IR.lv

Prezidentu vienkāršība

6
Aivars Ozoliņš

Vējonim lielākais izaicinājums būs viņa izvirzītāju politiskā kultūra

Jaunajam prezidentam problēma varētu būt viņa it kā «gatavība» amatam. Laikam visiem pašlaik ir skaidrs, kas ir Raimonds Vējonis un ko no viņa var sagaidīt. Tātad neko īpašu?

Vējoņa pazinēju korī dominē klišejiski raksturojumi «vienkāršs» un «cilvēcīgs». (It kā iepriekšējie prezidenti mums būtu bijuši necilvēcīgi sarežģīti pārcilvēki.) Valsts augstākās amatpersonas prognozējama rīcība ir vērtība pašreizējos starptautiskās nedrošības laikos. Tomēr šis ļoti īpašais amats ļauj prezidentam kļūt par patstāvīgu, līdz ar to bieži vien labā nozīmē neprognozējamu spēku Latvijas politikā. Jācer, ka arī Vējonim izdosies neattaisnot viņa rīcības paredzamības gaidas.

Valsts prezidenta institūcija Latvijā ir ārpus un pāri partijām stāvoša politiskā līdzsvara nodrošinātāja un sistēmas kļūdu koriģētāja. Likumdevējiem ir jābūt neziņas devai par to, kā rīkosies prezidents, ja viņi rīkosies tā, kā iecerējuši. Politiķiem ir pastāvīgi jārēķinās, ka viņu plānus prezidents var nobremzēt un piedāvāt arī viņiem neērtus risinājumus, kurus viņi nevarēs ignorēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu