Aptauja: Iedzīvotāji par labāko prezidentu uzskata Vīķi-Freibergu • IR.lv

Aptauja: Iedzīvotāji par labāko prezidentu uzskata Vīķi-Freibergu

37
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bērziņš ir otrais labākais Valsts prezidents atjaunotās Latvijas vēsturē

Latvijas iedzīvotāji par labāko Valsts prezidentu atjaunotās Latvijas vēsturē uzskata eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, liecina tirgus un sociālo pētījumu kompānijas “GfK Baltic” sadarbībā ar aģentūru LETA veiktā aptauja.

Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš iedzīvotāju ieskatā ir otrais labākais Valsts prezidents atjaunotās Latvijas vēsturē. Viņu par savu ideālo prezidentu nosaukuši 13% respondentu, savukārt nākamo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kurš šodien nodeva svinīgo solījumu pirms stāšanās amatā, izraudzījušies tikai 1% respondentu.

Zemāku atbalstu izpelnījies eksprezidents Valdis Zatlers, kuru par labāko prezidentu nosaukuši 2% respondentu, savukārt pirmais atjaunotās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis izpelnījies 9% respondentu simpātijas. Tomēr salīdzinoši lielai respondentu daļai, attiecīgi 19%, bija grūti atbildēt uz jautājumu.

Vīķi-Freibergu par labāko Valsts prezidentu lielākoties jeb 56% gadījumu nosauca tieši vīrieši, bet sievietes – 55%. Par Bērziņu lielākoties balsoja sievietes, bet par Ulmani vienlīdzīgi balsojuši gan vīrieši, gan sievietes. Tikmēr Zatlera simpātijas lielākoties izraisījušas vīriešos. Savukārt Vējoni par labāko prezidentu ar nelielu pārsvaru nosaukušas sievietes jeb 2% gadījumu.

Vīķei-Freibergai ir arī lielāks latviešu atbalsts, jo 78% respondentu viņu nosauca par labāko Valsts prezidenti, savukārt cittautieši tikai 17%. Liels cittautiešu atbalsts izteikts Bērziņam – 27% viņu nosaukuši kā labāko, bet tikai 4% latviešu.

Lielu cittautiešu atbalstu izpelnījies arī Ulmanis, viņu darba stila piekritēji 18% gadījumu bija tieši cittautieši, bet latvieši, līdzīgi kā Bērziņam, tikai 4%. Ar dalītām izjūtām Zatleru par labāko atzinuši vien 3% cittautiešu un tikai 2% latviešu. Salīdzinoši neliels atbalsts izrādīts arī Vējonim, kuru par labāko izvēlējušies 1% latviešu un 2% cittautiešu.

Runājot par lielāko atbalstu dažādās vecuma kategorijās, Vīķe-Freiberga vislielāko atbalstu izpelnījusies 18 līdz 24 gadus vecu respondentu grupā jeb 71%. Bērziņu par labāko lielākoties nosaukuši respondenti vecumā no 55 līdz 65 gadiem, bet Ulmani no 25 līdz 34 gadiem. Tikmēr Zatlera darbu, līdzīgi kā Vējoņa, par labāko atzinuši respondenti vecumā no 45 līdz 54 gadiem.

Tikmēr ievērojamāko atbalstu Vidzemē izpelnījusies Vīķe-Freiberga, bet Latgalē liels atbalsts bijis Ulmanim. Tāpat Latgalē novērtē Bērziņa darbu, taču viņu par labāko Valsts prezidentu nosaukuši arī Rīgā. Zemgalē lielākā daļa respondentu atzinīgi vērtējuši tieši Zatleru. Savukārt Vējoņa atbalsts dalās – viņu par labāko izraudzījušies viņa atbalstītāji Kurzemē un Rīgā.

Interneta aptaujā piedalījās 1214 Latvijas iedzīvotāju, interneta lietotāju, vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Par Valsts prezidentu 3.jūnijā Saeima ievēlēja Zaļo un zemnieku savienības virzīto kandidātu Vējoni. Viņu ievēlēja piektajā balsojumā, kurā viņu atbalstīja 55 deputāti. Vējonis šajā balsošanas kārtā bija vienīgais kandidāts. Pret viņu nobalsoja 42 tautas kalpi. Viens balsošanas biļetens izrādījies nederīgs, bet viens parlamentārietis nav piedalījies balsojumā.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

 

Komentāri (37)

Valdis Eiserts 08.07.2015. 10.20

Iedzīvotāji nobalsoja ar puķu kalnu Dainu kalnā !

0
0
Atbildēt

0

ozolnieki 08.07.2015. 11.54

Bērziņš vienozīmīgi sliktākais viena atmesta likumprojekta dēļ ,proti TUA . Ko darītu citi prezidenti šajā situācijā nezinu .

Man vīķe nepatika jau no pirmās izgāšanās britu sarunu raidījumā . Tad patvaļīga tikšanās ar putinu un’reizē izgāšanās . Kronis visam 9 maja svinības maskavā

+3
-4
Atbildēt

0

ozolnieki 08.07.2015. 11.58

vīķes sīkās blēdības ar jūmalas zemi , te gan pēc žurnālistu atklājumiem ateicās . Liepājas pilsētas atīstības plāna vīzija vai kā to sauc .. Pulksteņi ..

Piešķirtās mašīanas lielais nobraukums . Cik zinu viņai dzīvoklis centrā . Un diezgan ilgu laiku viņa pavada Kanādā ..kas tad vizinās ..

+1
-2
Atbildēt

1

    andrejs > ozolnieki 08.07.2015. 12.24

    Man visvairāk atmiņā palicis Freiberģenes atbalsts žoga uzstādīšanai ap Brīvības pieminekli, lai vīri, kas izglāba simtiem tūkstošu latviešu dzīvības, tajā skaitā viņas ģimeni, nevarētu pieminēt savus kritušos cīņu biedrus.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu