Tiesiskuma klīniskā nāve • IR.lv

Tiesiskuma klīniskā nāve

51
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Ieva Brante

Nedrīkst atbildību par likumdevēja nepadarītiem darbiem un to sekām uzkraut NEPLP un tās vadītājam

Saeima beidzot sevi ir parādījusi visā savā krāšņumā – ja kāds nepatīk vai traucē, gluži kā Staļina laikos, der jebkurš formāls vai izdomāts iegansts, lai no cilvēka tiktu vaļā. Un pērkamā žurnālistika tagad atzīta valsts līmenī.

Ir baisi un reizē arī nožēlojami, ka formālos iemeslus, kuru dēļ acīmredzot tiks atlaists Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants, ir radījusi un rūpīgi sargājusi pati Saeima.

Viens no NEPLP atlaišanas lielajiem un nopietnajiem iemesliem esot 1,8 miljonu eiro neefektīvā izmantošana. Patiesībā tas nozīmē, ka Latvijas Radio (LR) un Latvijas Televīzija (LTV) minētos līdzekļus nebija iztērējusi uz 2014.gada 31.decembri. Atsevišķi maksājumi, arī par 2014.gadā īstenotiem ilgtermiņa projektiem (seriāliem u.tml.) ir veikti 2015.gada sākumā, savukārt atsevišķi projekti tiek un tiks īstenoti līdz 2015.gada beigām, 2016.gada sākumam. Piemēram, Latvijas Radio dalības maksa Eiropas Raidorganizāciju asociācijā par 2014.gadu tika pārskaitīta 2015.gadā, jo tikai 2015.gada janvārī tika saņemts rēķins. Ar vārdu sakot, budžeta pārpalikums netika iztērēts tērēšanas dēļ, lai tikai budžeta likums par 2014.gadu formāli tiktu ievērots, bet tika pārlikts uz nākamā gada budžetu, daļa šīs naudas jau ir iztērēta tai paredzētajiem mērķiem, daļa vēl tā tiks tērēta.

Starp citu, tieši budžeta plānošana vienam gadam, kad pārpalikuma pārnešana uz nākamo gadu ir pārkāpums, ir iemesls tam, ka daudzas ministrijas un valsts iestādes no Valsts kontroles (VK) ir saņēmušas tieši tādus pašus aizrādījumus kā NEPLP. Protams, ministriju un valsts iestāžu vadību neviens negrasās atlaist, jo labi zina, ka budžeta plānošanas kārtība Saeimai agrāk vai vēlāk būs jāmaina.

Jāpiebilst, ka Eiropas Savienības valstu labajā praksē sabiedriskajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem ir noteikta speciāla, adekvāta finansēšanas kārtība, atbilstoši sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu definīcijai, nevis vispārējai valsts iestāžu finansēšanas kārtībai. NEPLP par to Saeimai ir norādījusi vairākkārt, bet reakcijas nav bijis.

Tātad, Saeima neko nav darījusi, lai novērstu absurdo situāciju, ka pareizā rīcība ir izķinķelēt valsts budžetu vienalga kā, lai tikai konti gada beigās būtu tukši. Vēl vairāk – ar savu lēmumu atlaist vadītāju, kurš nešķērdē budžeta naudu, Saeima faktiski pasaka, ka budžeta, tātad nodokļu maksātāju naudas, racionāli un taupīgi tēriņi ir noziegums, par kuru jāsoda.

Otrs atlaišanas iemesls esot LR piektajā kanālā “Pieci.lv” raidījumā „Pieliec punktu” izskanējušās rupjības un NEPLP bezdarbība šajā jautājumā. Šis apgalvojums gluži vienkārši ir meli. Pēc pirmās sūdzības saņemšanas 2015.gada 10.jūnijā ir veiktas visas likumos un normatīvajos aktos paredzētās darbības noteiktajā kārtībā, un 25. jūnijā ir uzsākta administratīvā lietvedība.

Pārmest NEPLP to, ka padome pati nav pamanījusi ēterā izskanējušās rupjības, būtu vismaz absurdi, jo finanšu piešķiršanu monitoringa kapacitātes palielināšanai, Saeima noraidīja, pieņemot 2015.gada budžetu.

Trešais iemesls esot tas, ka hibrīdkara apstākļos, kad ļoti svarīgi ir panākt, lai Krievijas izplatītās dezinformācijas un melu vietā iedzīvotāji saņemtu patiesu informāciju, NEPLP apstiprinājis SIA „Radio Skonto Vidzeme” programmas „Radio Skonto Plus” raidīšanu krievu valodā 60% apmērā. Tas samazinot iedzīvotāju iespējas saņemt objektīvu informāciju un samazinot arī Latvijas radio programmu apjomu latviešu valodā. Šis apgalvojums ir tik absurds, ka pirmajā brīdī pat rada apjukumu. Pirmkārt, pēdējā laikā Saeimā un valdībā tiek runāts, ka vai nu jāveido atsevišķi krievu valodā raidoši radio un TV kanāli vai arī jāpalielina raidījumu skaits krievu valodā, jo daļa Latvijas iedzīvotāju neskatās un neklausās raidījumus latviešu valodā un maz ticams, ka to jebkad darīs. Ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā un abās pārējās Baltijas valstīs tiek spriests par informatīvo kanālu izveidi krievu valodā.

Otrkārt, SIA “Radio Skonto Vidzeme” ir Latvijā reģistrēts un Latvijas pilsoņiem piederošs elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, kurš ir SIA “Radio Skonto” grupas uzņēmums; programma “Radio Skonto Plus” tiks sagatavota Latvijā; „Radio Skonto” grupas veidotās programmas ir klausītāko radio programmu sarakstā. Tātad programma “Radio Skonto Plus” var veicināt integrāciju un to cilvēku, kuri nezina vai nelieto latviešu valodu, piederības sajūtu Latvijai.

Vēl varētu piebilst, ka jau sen tiek runāts par to, ka sabiedriskie mediji jāatbrīvo no reklāmām un to ieņēmumi jāaizvieto ar finansējumu no iedzīvotāju nodokļu naudas. Saeima vienmēr aizbildinās ar naudas trūkumu, bet komercmediji pārmet NEPLP (un pirms tam iepriekšējai padomei) par reklāmas tirgus kropļošanu. Tāpat arī NEPLP ne pirmo gadu atgādina deputātiem, ka būtu jānodala Padomes kā mediju tirgus uzrauga funkcijas no tām funkcijām, kas NEPLP uzticētas kā LTV un LR kapitāla daļu turētājam. Arī to Saeima joprojām nav izdarījusi.

Visbeidzot, Saeima ar absolūtu balsu vairākumu nobalsoja par Daces Ķezberes ievēlēšanu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekli. Par nobalsoja 80 deputāti, neviens nebalsoja pret un neatturējās, balsošanā nepiedalījās 8 deputāti – pa vienam no Nacionālās apvienības un Zaļo un zemnieku savienības, divi deputāti no „Vienotības”, „Saskaņas” un „No sirds Latvijai”. Tā ir vistiešākā pērkamās žurnālistikas atzīšana valsts līmenī, jo Dace Ķezbere neslēpj, ka viņas „Ģimenes televīzija” ievieto apmaksātus sižetus un intervijas – tas izlasāms jebkuram žurnāla „Ir” portālā ievietotajā intervijā vai arī pašā žurnālā ievietotajā materiālā „Kāpēc vajag riet?”

Protams, nevienam nav aizliegts nodarboties ar uzņēmējdarbību, veidot raidījumus, rakstīt rakstus un intervijas, kuras apmaksā intervējamais vai ziņu sižetā ieinteresētie, bet tam nav nekāda sakara ar žurnālistiku. Ievēlēt šāda biznesa cilvēku sabiedrisko mediju regulatorā ir klaja ņirgāšanās par sabiedrisko mediju brīvību un neatkarību.

Manis rakstītais nenozīmē, ka aicinu nekritiski vērtēt Aināra Dimanta un NEPLP darbu. Tieši otrādi, gan padomes, gan tās vadītāja darbs ir gan jāvērtē, gan jānorāda uz kļūdām vai līdz galam neizdarītiem darbiem. Bet nedrīkst atbildību par likumdevēja nepadarītiem darbiem un to sekām uzkraut NEPLP un tās vadītājam.

Atliek cerēt, ka pēc klīniskās nāves nesekos neatgriezeniska tiesiskuma nāve, ka mirstošo tiesiskumu tomēr vēl varēs reanimēt.

Autore ir pilsoniski aktīva juriste

 

Komentāri (51)

dzeris49 06.07.2015. 12.57

Šī mūsu brīnusaima, ko ievēlēja mūsu brīnumelektorāts, nešaubīgi ved Latviju “failed state” virzienā.

Tiesiskums, likumība, procedūra, tie jau ir galvenie kritēriji, pēc kuriem Rietumu attīstītās valstis atšķiras no Krievijas un citām trešās pasaules valstīm.

Tie tempi, kādos notiek Latvijas politiskās, un, līdz ar to, arī ētiskas un morālās vides degradācija Latvijā, ir pārsteidzoši.

Nu mums jau piemērs Austrumos, visas pēdējās mūsu Saeimas likumdevēju iniciatīvas ir mats matā nošpikotas no Krievijas Domes, ienaidnieki ( visādi tur liberasti – sorosīti) arī abiem vienādi, degradācijas un tumsonības pakāpē arī nu jau daudz neatpaliekam, katrā ziņā, jūtama nopietna vēlme šinī ziņā panākt Krievijas Domi, un tātad, iedibināt šeit Krievijas kārtību.

Un par to “vienotā ekstāzē” nu jau cīnās pilnīgi visas partijas, sākot no SC, beidzot ar NA, beidzot, beidzot mūsu Saeima ir kā viens vesels, ar vienu “saimnieku”‘ Puzē, nekādas domstarpības, un arī sabiedrība sašķēlusies, cik var spriest, līdzīgi Krievijas sabiedrībai, visādi tur liberasti – demokrāti, kas vēlas varas, drošības struktūru, politiķu, utt., kontroli no sabiedrības puses, pilsonisko sab., MM neatkarību, utt., ir mazākumā, vairākums vispār nesaprot, ko tas nozīmē un priekš kam tas viss.

Varētu jau pateikt, tipa, zivs pūst no galvas, utt., par nožēlu, tas elektorāts jau to puvuma smaku pat nejūt, liela daļa pat šo smirdoņu, kas nāk no mūsu likumdevēja, uztver kā rožu aromātu, nevar saprast, vai problēma smadzenēs, att. centros, vai kur citur, bet, pataloģija acīmredzama, personiski man nu jau gribas uzvilkt gāzmasku vai aizvākties kaut kur tālāk, kur gaiss tīrāks.

+15
-2
Atbildēt

11

    v_rostins > dzeris49 06.07.2015. 13.46

    dzeris49

    mūsu Saeimas likumdevēju iniciatīvas ir mats matā nošpikotas no Krievijas Domes

    —————

    Centieni, lai mūsu Saeima būtu tik pat peģerastiska, kā Krievijas Dome, nevainagosies panākumiem, ātrāk visi ZRP(v) izdzimteņi tiks sasprausti uz mietiem.

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 06.07.2015. 15.50

    Visi novēmušies tikai dzeris baltā frakā, visi vēlētāji stulbi tikai dzeris vienmēr izdara pareizo izvēli;)

    ——————

    pēc paša izteikumiem veidojas tāds foršs saraksts: KP, IF, LC, TP, V…

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 06.07.2015. 16.46

    dzeris49

    SC visvairāk līdzinās NA, ko pierāda arī kopīgie balsojum par “tikumības”

    ————-

    Ak tu smirdīgais, staļiniskais “ņedobitok”, vai tad Peģerastu parķijas un SC saskaņotie balsojumi par UA, Maķīsu un Magoni un Vējoni preža amatā vairs neskaitās? SC mātes parķijas, “bļaģinās rossijas”, darboņi ir tādi pat pidari, kā ZRP(v).

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 06.07.2015. 14.06

    dzeris49. Šī mūsu brīnusaima, ko ievēlēja mūsu brīnumelektorāts, nešaubīgi ved Latviju “failed state” virzienā.

    __________________________

    Visi novēmušies tikai dzeris baltā frakā, visi vēlētāji stulbi tikai dzeris vienmēr izdara pareizo izvēli;) Par ko tad nobalsoji, āzīti manu, vai tik ne par Vienotību, vai tomēr p[ar SC?:):):)

    +5
    -14
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 06.07.2015. 13.11

    ——–

    – Cik gadu latviešu tautai atlicis?

    – 50. Apmēram.

    Mākslinieks Juris Dimiters pleš brīvības robežas http://nra.lv/izklaide/p-s-kultura/izstades/143013-makslinieks-juris-dimiters-ples-brivibas-robezas.htm

    ===============================================================================

    Tikai mieru, bez panikas – 4.maija “tusiņš” turpinās…..Rēķinus būs jāapmaksā nākamajai paaudzei, auseklīšu veterānus, 1990.g.4.maija taisītājus pēc 50 gadiem vairs uz šīs planētas neatradīs.

    https://www.youtube.com/watch?v=LK_w2lTRwrE

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 06.07.2015. 16.07

    paralēles par kuram balsojuši “gaišo spēku” elektorāta meitas un dēli?

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 06.07.2015. 18.26

    dzeris49. Nu ja tu balsoji par V, ar ko esi gudrāks par brīnumeletorātu, kuri arī balsoja par V? Ja V būtu ieguvusi 100 vietas saeimā, tad šodien nebūtu Dimanta lieta, par kuru jūs šeit visi šūmējaties? Tā taču V iniciatīva:) Vairāk kā uz ciema muļķīša lomu tomēr nevelc:):):)

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 06.07.2015. 18.37

    dzeris49. Ko es redzu SC jau kļuvusi tkpat slikta kā NA? Agrāk tā taču tev bija vienīgā cerība, jo latviešu partijās visi bija zagļi:):):)

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    DD1 > dzeris49 06.07.2015. 16.03

    > andrejs

    “veidojas tāds foršs saraksts: KP, IF, LC, TP, V…”

    Nav tik lineāri. Vismaz pagaidām tās ir paralēles:

    KP, IF, SC

    un

    LC, TP, V

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 06.07.2015. 20.53

    Pilnīgi pareizi, Ino, es jau sevi augstāk par “ciema muļķīti” arī nevērtēju.

    Palasot tavus un tava idejiskā biedra un NA idejiskā līdera ģenerāļa rostina komentārus, kļūstu vienkārši mēms, un sāku izjust ko līdzīgu mazvērtības kompleksam.

    Nu kas, īstenībā, es esmu, salīdzinot ar jums abiem – puteklis visumā, dubļu pika uz jūsu kurpēm, lobotomijas upuris profesoru klātbūtnē, t.i. absolūta niecība, ko arī apzinos, no vienas puses, no otras puses, nu nespēju apslāpēt savu vēlmi komentēt, kaut, saprotu, kas nevarēšu konkurēt ar jums abiem nekādā ziņā,

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 06.07.2015. 15.06

    Vēlreiz saku, izsaku, ko domāju, kāds tam sakars baltā frakā, utt., tu arī vari to darīt un dari.

    Vai tad tu un tavi domubiedri, par visādiem liberastiem – sorosītiem izsakāties maigāk?

    Cita lieta, ka man, tomēr, ir kādi argumenti un pamatojums.

    Jā, nobalsoju par V.

    V un SC, tomēr, vēl nav viens un tas pats, jo V, tomēr, nav vienota, tur ir arī daži adekvāti cilvēk, SC visvairāk līdzinās NA, ko pierāda arī kopīgie balsojum par “tikumības” likumu, utt, protams, ka tagad to nožēloju, jo tik strauju V vektora maiņu, visu ideālu un principu pārdošanu, un degradāciju, laikam, negaidīja neviens.

    Tai pat laikā – par ko tad citu varēja balsot, tad vēl citi izskatījās vēl sliktāki, tagad gan visi jau, praktiski, vienādi, un balsot absolūti nav par ko.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 06.07.2015. 13.18

Atceroties Vairas Vīķes – Freibergas cīņu pret Drošības likumu izmaiņām, Valda Zatlera rīkojumu Nr2, vērojot šodienas Saeimas uzbrukumu NELPLP, vērojam 100 GUDRO GALVU “izlaišanās” cikliskumu. Izskatās racionāli būtu elektorātam izsniegt abonentu referendumam brīžiem, kad kārtējais parlamenta sastāvs atkal IZGĀZIES KĀ VECA SĒTA.

+8
0
Atbildēt

1

    edge_indran > Valdis Eiserts 06.07.2015. 13.30

    ———–

    “Redzēs, ar ko tā šļura beigsies!” Valdemārs Kalpiņš, 1988.

    ==============================================================================

    Par to “neizbēgamo izgāšanos” jau 1990.g.4.maija Saeimas vakara sēdē deputāts A.Rubiks brīdināja – un gaidāmās prihvatizācijas gaisotnē pamatoti aicināja liel-demokrātus sarīkot tautas nobalsošanu:

    “…. Bet neatkarība bez konkrēta un pilnīgi reāla politiskā, ekonomiskā un starptautiskā statusa piepildījuma ir fikcija, kas var nest tikai nelaimi un nabadzību. Bez skaidrām prognozēm par iespējamām sekām pieņemts lēmums var pilnīgi sagraut ekonomiku, kas jau tā ir krīzes stāvoklī.(..)

    Bez tautas balss uzklausīšanas mēs neesam tiesīgi pieņemt tik svarīgu lēmumu.” http://www.4maijs.lv/st_900504v.htm

    https://www.youtube.com/watch?v=I82T-khXtF8

    0
    -8
    Atbildēt

    0

DD1 06.07.2015. 16.09

Saeimai nebija nekādu iebildumu, kad NEPLP (lasi Dimants) apšaubāmi pamatoti nomainīja Latvijas Radio vadītāju Jāni Siksni ar Aldi Pauliņu, bet tagad var “aiz matiem pievilkt” ieganstus.

+10
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu