Grieķi melo - Eirogrupa gaidīs Grieķijas referenduma iznākumu (papild.) • IR.lv

Grieķi melo – Eirogrupa gaidīs Grieķijas referenduma iznākumu (papild.)

12
Grieķu 'nē' Eiropai. Foto: AFP/LETA

Grieķijas valdības nemitīgi mainīgos vēstījumus Reirs vērtē kā melus un blefu

Tā kā Eiropas Savienības finanšu ministriem vairs nav uzticības Grieķijas valdībai, jo tā nemitīgi maina savus vēstījumus gan Eiropai, gan grieķiem, blefojot un melojot par saviem nodomiem, Eirogrupas ministri trešdien nolēmuši nogaidīt līdz Grieķijas referenduma iznākumam un tad spriest, kas tālāk notiek ar Grieķijas maksātspēju. Par to šorīt LTV „Rīta Panorāmā” teica Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Kā uzsvēra ministrs, Eiropas Savienībā (ES) ir pagājis auklēšanās posms ar Grieķiju. Pirmajos mēnešos, kopš pie varas nāca jaunā Alekša Cipra vadītā Grieķijas valdība, bijusi vēlme un gatavība palīdzēt šai valstij. Šo mēnešu laikā nostiprinājusies pārliecība, ka tas bijis šantāžas un blefa laiks. Patlaban ES finanšu ministriem vairs nav uzticības Cipra valdībai un iecietības posms ir beidzies.

Tagad tālākās sarunas atliktas līdz referenduma rezultātiem. Turpmākie lēmumi pēc referenduma būšot ātri, lai arī ne viegli.

Jaunas sarunas par Grieķijas parāda restrukturizāciju var atjaunoties tikai pēc 5.jūlija, kad būs beidzies referendums, par Eirogrupas ministru sanāksmes iznākumu trešdienas vakarā vēsta Dw.de.

Kā aģentūrai DPA paziņojis avots Briseles diplomātiskajās aprindās, Eirogrupa „pieņēmusi zināšanai” jaunos Grieķijas valdības priekšlikumus. Ministri arī apstiprinājuši, ka netika pagarināts finanšu palīdzības termiņš Grieķijai, kas beidzās 1.jūlijā.

Par sarunu pārtraukšanu ar Grieķiju līdz referendumam ir arī ES Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, „Eiropa grib palīdzēt Grieķijai. Taču nedrīkst palīdzēt kādam pret tā gribu,” tviterī ierakstījis Tusks.

Kā zināms, trešdien par sarunu pārtraukšanu ar Grieķiju jau paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele un šīs valsts finanšu ministrs Volfgangs Šeible.

Bijušais Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks uzskata, ka grieķi izmanto situāciju – “tā ir brutāla uzmešana Austrumu garā”, LTV ceturtdien teica Vilks. Tik bezkaunīga attieksme ES vēsturē vēl nav redzēta, raksturoja Vilks.

Vilks atgādināja, ka “Grieķijas traģēdija” ilgst jau daudzus gadus, un Baltijas valstis savu valstu finanšu sakārtošanā divos gados izdarīja tik daudz, cik Grieķija nav spējusi izdarīt septiņos. Vilks lēsa, ka pašlaik grieķu tautas attieksme pret ES prasībām esot “puse uz pusi”, bet referendumā tomēr, visticamāk, tikšot nobalsos pret aizdevēju priekšlikumiem. Tas ir pārāk sarežģīts jautājums, lai uzdotu to tautai, Grieķijas valdību kritizēja Vilks, paužot viedokli, ka tieši valdībai bija jāpieņem politiski lēmumi.

Bijušais politiķis domā, ka Eiropas līderi ilgus gadus ir bijuši pārāk pielaidīgi pret Grieķijas īstenoto vieglprātīgo finanšu politiku, un vien tagad beidzot ir nedaudz nobriedis lēmums ierobežot šīs valsts rīcību, taču joprojām neviens īsti negrib uzņemties atbildību par gala lēmumiem – paši grieķi atbildību grib uzvelt Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, kura tiek vainota “Grieķijas norakšanā” un “ES sagraušanā”, bet ES valstu varas gaiteņos vēl tiekot meklēts labākais risinājums.

Vilks uzskata, ka Grieķijas finanšu sabrukumam nevajadzētu būtiski ietekmēt Eiropas ekonomiku – īstermiņā vai vidējā termiņā būs vērojama spekulatīva viļņošanās un būs psiholoģiski sarežģīta situācija, tādēļ jāmeklē labākie veidi, kā Grieķiju distancēt no citām Dienvideiropas ekonomikām.

Savukārt Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien uzrunā tautai pavēstīja, ka svētdien iecerētais referendums par starptautisko kreditoru reformu priekšlikumiem notiks kā plānots un atkārtoti aicināja tos noraidīt. Vienlaikus Ciprs pavēstīja, ka balsojums “nē” nenozīmēs Grieķijas izstāšanos no eirozonas un tie, kas to apgalvo, “melo”. 

Populists Ciprs uzrunā televīzijā uzsvēra, ka tautas balsojums ir daudz svarīgāks par valdības lēmumiem. Pēc viņa teiktā, Grieķija turpinās sarunas ar kreditoriem un tā vēlas palikt Eiropā. “Grieķijas valdība būs pie sarunu galda pēc referenduma ar labākiem nosacījumiem grieķu tautai,” paziņoja Ciprs.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (12)

dzeris49 02.07.2015. 10.50

Grieķu politiķiem melot ir ierasta lieta, tāpat, kā ES politiķiem izlikties, ka viņi šiem meļiem tic.

+7
0
Atbildēt

0

DD1 02.07.2015. 09.16

Ciprs (Tsipras),- kundziņš smalkā uzvalkā, pieradis pie visdārgāko viesnīcu apartamentiem Eiropā turpina nekaunīgi blefot, lai saldā dzīve nekad nebeigtos.

+4
0
Atbildēt

0

Bet 02.07.2015. 11.37

Visi pareizticīgie melo! kam tas nav skaidrs. vajag tik paskatīties uz leilākajiem melotājiem no viņu vidus: Putins, Ciprs un citi “faki” un mūsu pilsone Sudraba tāpat( Tā neesmu es)!

Pat parastie krievi melo. To secināju sen no saviem kaimiņiem pēc pieredzes.

visi viņi iesvētīti melu kārtā!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu