„Nākotnes nams” nevienam neuzbrūk • IR.lv

„Nākotnes nams” nevienam neuzbrūk

94
Arhitekts Gunārs Birkerts. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Gunārs Birkerts

Šodien notiks diskusija par Strēlnieku laukuma attīstību un Latvijas Okupācijas muzeja piebūves nākotni

Esmu pārsteigts, ka sāpe par Okupācijas muzeja nākotni un veidolu atsevišķos cilvēkos ir tik ilgi rūgusi. Ir pagājuši 12 gadi, kopš pieņemts lēmums par muzeja piebūvi un šo gadu laikā bija iespēja runāt, diskutēt, mainīt. Taču, kāpēc tieši tagad? Man šķiet profesionāli bezatbildīgi izteikt jebkādus kategoriskus spriedumus un vērtējumus šobrīd, jo gluži vienkārši – pasaules profesionālajā arhitektu cunftē tā nedara.

Kad pirms 12 gadiem tika nolemts Okupācijas muzejam izbūvēt piebūvi, es nācu ar savu absolūta minimālisma arhitektonisko priekšlikumu. Redzējumu, kas atstāj visus mierā un nevienam nedara pāri. Nevienu neaiztiek. Jo piebūvei nav savas izteiksmes, tā ir minimālas apbūves priekšmets.

Tā negrib nevienu aizvainot, nevienu iespaidot, tā mēģina būt tik neuzbāzīga, cik var būt. Tā bija mana galvenā pieeja, radot projektu. Faktiski ēkai nevar uzbrukt, jo tā pati nevienam neuzbrūk.

Tā tikai reprezentē savu esamību. Un ar savu būtību, esot kā pretējā izteiksme vecajai ēkai, mēs panākam metaforu – tā pārstāv pretēju virzienu kā esošā ēka. Tas ir Nākotnes nams.

Esmu dzirdējis argumentu, ka Okupācijas muzeju nevar papildināt ar piebūvi, jo neesot izstrādāts plāns visai apkārtnei.

Okupācijas muzeja piebūve ir tikpat laikmetīga kā oriģinālais muzejs. Ja esam paturējuši Okupācijas muzeju kā padomju arhitektūras izteiksmes veidu, tad viennozīmīgi jāpatur Nākotnes nams kā izteiksmes forma, kas atspoguļo to, ko pasaule domā par padomju laiku vēsturi Latvijas kontekstā.

Autors ir latviešu izcelsmes ASV arhitekts, projektējis Stikla muzeju Korningā un Mičiganas universitātes tiesību zinātņu izpētes ēku. Abas ēkas iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā. Projektējis arī ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, Kempera laikmetīgās mākslas muzeju Kanzassitijā; utt. Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Gaismas pils arhitekts

P.S. Otrdien plkst. 17 Latvijas Arhitektu savienības lielajā zālē, Torņa ielā 11 notiks publiska arhitektu diskusija par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta un Strēlnieku laukuma attīstības norisēm.

Diskusijā piedalīsies Birkerta “Nākotnes nama” lielākie noliedzēji – “Zaigas Gailes biroja” vadītāja, arhitekte Zaiga Gaile, akadēmiķis un Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jānis Krastiņš, kā arī žurnāla “Latvijas Architektūra” galvenais redaktors Jānis Lejnieks un “Taktila Arhitektūra” biroja vadītāja, Padomju Okupācijas upuru piemiņas Memoriāla ieceres autore, arhitekte Ilze Miķelsone. Diskusiju vadīs Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane.

Jau ziņots, ka Birkerta Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves un piebūves projekts jeb “Nākotnes nams” pēdējos mēnešos ir kļuvis par diskusiju objektu arhitektūras nozares pārstāvju vidū.

20 arhitekti iebilst pret Okupācijas muzeja piebūves īstenošanu. Vēstuli, kurā tiek rosināts neveikt muzeja rekonstrukciju, parakstījuši Gaile, Aldis Sīlis, Uldis Lukševics un citi. Arhitekti uzsver, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai. Arhitekti savus viedokļus pauduši ne vien Latvijas sabiedrībā, bet arī izplatījuši ārzemēs.

 

Komentāri (94)

traductrice 30.06.2015. 12.52

Kāpēc šie arhitekti, kas tik kaismīgi uztraucas par Vecrīgas laukuma pārblīvēšanu, nemaz neuztraucas, drīzāk pat aizstāv leišu investoru viesnīcas būvniecību turpat aiz Melngalvju nama?

“it’s just business, nothing personal”?

+32
-15
Atbildēt

2

    jurrri > traductrice 30.06.2015. 16.07

    > Ino: Kur bija lielie bļāvēji?

    Atbildu: turpat, kur viņi bija tad, kad iebūvēja Kamarina namu Rātslaukuma vidū, melīgi apgalvojot, ka tā esot vēsturiska ēka.

    Versija izklausās ticami.

    Vismaz pagaidām citu loģisku izskaidrojumu neviens nav piedāvājis.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 30.06.2015. 15.00

    traductrīce. Birkerts nav pieradis smērēt, tādēļ tāds troksnis. Kur bija lielie bļāvēji, kad būvēja triangulu?

    +22
    -13
    Atbildēt

    0

lno 30.06.2015. 14.40

Idiotu īpatsvars IR portālā jau pārsniedz apollo, delfu vidējo. Baram jānorāda objekts un riešana ir nodrošināta:):):)

http://balticregion.mantojums.lv/faili/prezentacijas/Jaunceltnes.pdf

+28
-17
Atbildēt

0

rinķī apkārt 30.06.2015. 17.59

Arhitekti uzsver, ka bijusī Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza Stūra mājai. +++ Vārdu sakot arhitekti prasa aizvākt Okupācijas muzeju no centrālā laukuma, kur tam vienmēr būs vispiemērotākā vieta, jo nav svarīgāka notikuma, pēc 18. novembra, kā LR okupācija mūsu valsts vēsturē. Es domāju, ka šeit neviens nav tik aprobežots, lai to nesaprastu. Arī šo ” diskusiju” uzsākušie arhitekti to saprot, tad jautājums – kādēļ viņi tā rīkojas? Kaut kādas “padomju arhitektūras” glābšanas akcijas dēļ? Kolhoznieku pils, kā torte stāv pašā redzamākajā Rīgas vietā :) Vai ar šo brīnumu vēl ir par maz? Tad kādēļ god. arhitekti dara to, ko šobrīd dara? Man ir tikai viena atbilde – pilda pasūtījumu

+23
-12
Atbildēt

5

    edge_indran > rinķī apkārt 30.06.2015. 18.42

    ——–

    Paliec “fāterlandē” – gaidi bēgļus, kurus varēsi integrēt ar pasaciņām par

    1940.gadu!

    https://www.youtube.com/watch?v=e3x7XzITorc

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 30.06.2015. 18.23

    ———

    Pastāvīgā cietēja tēls nederēs. Saruna ar Aināru Lerhi

    http://www.la.lv/pastaviga-cieteja-tels-nederes-saruna-ar-ainaru-lerhi-2/

    ==============================================================================

    Kas tie tādi “tautas draugi”, kuru interesēs aizvien pieaugošās aizbraukšanas apstākļos ir turpināt uzturēt “bāreņu tautas” sindromu?

    Kurš te turpina okupāciju – šoreiz banksteru inspirētās globalizācijas apstākļos?

    https://www.youtube.com/watch?v=_UwqyfXZYiM

    “Latvju zeme vaļā stāv / Tā kā dzīsla pušu rauta, /

    Iztek asins, iztek spēks, / Latvju zeme vaļā stāv.

    / Vēji staigā iekšā, arā, / Izplēš sēklu, izrauj saknes, /

    / Latvju zeme vaļā stāv. / Krusta ceļiem pienaglota, / Krusta vējiem caurvējota.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 30.06.2015. 19.36

    ———-

    Giļmanu un Rubiku vari baidīt – tik un tā neko nepanāksi:

    “Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tradīcija aizsākusies 1960. gadā, kad 23. jūnijā Rīgā no 178 Latvijas skolām sapulcējās vairāk nekā 8, 5 tūkstoši jauniešu.”

    https://www.youtube.com/watch?v=itRgBLyENlo

    0
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 30.06.2015. 18.51

    edge_indran. Neatceries, šo likumu gala beigās pieņēma, jeb tomēr ne? :)

    Saeimas Juridiskā komisija trešdien atbalstīja Krimināllikuma grozījumu projektu, kas paredz sodīt arī ar brīvības atņemšanu par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latviju īstenotās agresijas publisku noliegšanu…

    http://www.irir.lv/2014/2/26/komisija-atbalsta-kriminallikuma-grozijumus-par-okupacijas-noliegsanu

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 30.06.2015. 18.34

    edge_indran. Raksti IR jau kuro gadu, bet kā neesi atmetis nesmuko stiķi – tēmai aiz matiem pievilkt visnesaderīgākos citātus, tā neēsi :) Starp citu, 1940. gada LR okupācijai ir vistiešākais sakars ar nesen pārdzīvoto dižķibeli Latvijā un arī ar lielo izceļotāju skaitu. Un ne Latvija vienīgā tāda. Visās bijušā Varšavas pakta valstīs ir zems dzīves līmenis, salīdinot ar Rietumiem, un liela migrācija, kur nu vēl runāt par bijušo PSRS “republikau,” kāda bija okupētā LR. Rokoperai Lāčplēsis ir pavisam cits konteksts, kur dzīvo pavisam citi ienaidnieki pret kuriem Lāčplēsim ir jācīnās. :)

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu