"Islāma valsts" uzņemas atbildību par uzbrukumu atpūtniekiem Tunisijā (papild.) • IR.lv

“Islāma valsts” uzņemas atbildību par uzbrukumu atpūtniekiem Tunisijā (papild.)

24
Tunisijas pilsētas Sūsas pludmale pērngada rudenī. Foto: AFP/LETA

Vienlaikus teroristi uzbrukuši Kuveitas lūgšanu vietai

Džihādistu grupējums “Islāma valsts” sestdien uzņēmies atbildību par iepriekšējā dienā notikušo uzbrukumu atpūtniekiem netālu no Tunisijas kūrortpilsētas Sūsas, kurā nogalināti 38 cilvēki, ziņo LETA/AFP.

Kā norādīts grupējuma paziņojumā, kas publiskots tviterī, uzbrucējs Abu Jahja al Kairavani bijis “kalifāta kareivis”, kas vērsies “pret “Islāma valsts” ienaidniekiem un izvirtības perēkli [tūrisma kompleksā] “Port el Kantaoui””, savukārt lielākā daļa upuru pārstāvējuši valstis, kas “veido krusta karu apvienību pret kalifātu”.

Tunisijas premjerministrs Habibs Esids tikmēr paziņojis, ka uzbrukumā dzīvību zaudējuši 38 cilvēki. Šis skaitlis neietver pašu uzbrucēju, ko nošāvusi policija. Lielākā daļa upuru ir briti, bet nogalināto skaitā ir arī Vācijas, Beļģijas, Francijas un Īrijas pilsoņi. Ievainoti vēl 36 cilvēki, desmit no viņiem cietuši smagi.

Sākotnēji tika ziņots, ka uzbrukumu rīkojuši divi cilvēki, taču vēlāk Tunisijas drošības lietu ministrs Rafiks Čelli paziņoja, ka uzbrucējs darbojies viens. Pēc viņa teiktā, tas bijis students, ka iepriekš nebija nonācis tiesībsargāšanas iestāžu uzmanības lokā vai iekļauts potenciālo džihādistu sarakstos.

Viņš nācis pa pludmali, slēpjot savu Kalašņikova automātu zem saulessarga, un tad atklājis uguni uz atpūtniekiem, bet tad viņš caur peldbaseinu iekļuvis viesnīcā, šaujot uz sastaptajiem cilvēkiem.

Jau ziņots, ka uzbrukums notika pie viesnīcas “Hotel Riu Imperial Marhaba”. Uzbrukums noticis pludmalē, kuras tuvumā atrodas vairākas lielas viesnīcas.

Sūsas kūrortpilsēta piesaista lielu skaitu tūristu no Eiropas un Ziemeļamerikas. Tunisijā pastiprināti drošības pasākumi pēc islāmistu martā sarīkotā asiņainā uzbrukuma Tunisas Nacionālajam Bardo muzejam, kad tika noslepkavots 21 ārvalstu tūrists un policists.

Vienlaikus piektdien noticis uzbrukums mošejai Kuveitā. Sprādziens mošejā notika pašā lūgšanu laikā. Spridzekli iedarbināja terorists pašnāvnieks. Šis ir pirmais tāda veida uzbrukums ar naftu bagātajam emirātam.

Piektdien Kuveitā šiītu mošejā uzspridzinoties sunnītu džihādistu grupējuma “Islāma valsts” pašnāvniekam, nogalināti 27 cilvēki, bet 222 ievainoti, paziņoja amatpersonas.

Kuveitā līdz šim šiītu mošejās neviens pašnāvnieku sarīkots terorakts nebija noticis.

Sestdien Kuveitā izsludināta sēru diena. Kuveitas islāma padomes vadītājs Jakubs al Sanea teroraktu nosodījis.

“Nedždas province” – ar “Islāma valsti” saistītais Saūda Arābijas grupējums – paziņojis, ka Kuveitas mošejā uzspridzinājies viens no tā kaujiniekiem. “Islāma valsts” radikāļi šiītus uzskata par ķeceriem.

Kuveitā, kur mīt gan sunnīti, gan šiīti, līdz šim valdījusi relatīva stabilitāte un miers. Šiītu ir aptuveni 30% no valsts iedzīvotāju kopskaita.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (24)

J.Biotops 26.06.2015. 18.06

Tādi notikumi taču nekļūs par ieganstu, lai neatšķirtu labos musulmaņus no islāmistiem, nu tiem ne gluži tik labajiem, vai ne? Pēc tā, ko gadu simtiem baltie kolonizatori darījuši tiem nelaimīgajiem, pret viņu kļūdām jāizturas ar izpratni un iecietību.

Nesāksim taču skaitīt, ka musulmaņi ik gadu noslepkavo vairāk savu ticības brāļu, kā rietumnieki gadsimtus ilgos karos? Muļķikuļturaļizms jāievēro cieši.

Kuveitā istenticīgi sunnīti ne pirmo reizi spridzina nepareizi īstenticīgus šiītus ar visām mošejām uz allaha paraušanu. Cik ilgi vēl jāgaida, ka piekdienas lūgšanas laikā uzlido gaisā kāda mošejā elParizē vai Londonabadā?

+10
-2
Atbildēt

0

Bet 26.06.2015. 17.56

iedvesmojoši skatoties , ko dara islamiešu teroristi.Briti jau atteikušies no sīriešu bēgļiem, bet ko tagad teiks vācieši, kuriem pat visās pilsētās pa mošejai sabūvēts! neka snelīdz- klanies cik zemu gribi islamistiem- viena alg: baltais ir neškīsts radījums.

+7
-2
Atbildēt

1

    valdemir > Bet 26.06.2015. 20.16

    Bet vai tad nav nešķīsts? Viņu var šaut, spridzināt, griezt rīkli, vienalga viņš gribēs savu resno, bālo vēderu izrādīt kādā pasaules karstajā punktā, pēc iespējas karstākā.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu