Nākotnes sīkaļas • IR.lv

Nākotnes sīkaļas

4
Gaļas pērlītes

Ar viedtālruni regulējama sienas krāsa ir nanotehnoloģiju nākotne, bet «neredzamais» stikls – jau šodiena

Pagājušajā nedēļā Rīga uz vairākām dienām kļuva par Eiropas karstāko punktu nanotehnoloģiju jomā. Šoreiz tā iemesls nebija sabiedriskā transporta mazgāšanas līdzekļu skandāls, bet gan īsti zinātnes sasniegumi Eiropas gada lielākajā nozares pasākumā EuroNanoForum 2015, kurā speciālisti iepazīstināja ar jaunām idejām un demonstrēja produktus ar augstu pievienoto vērtību. Konferenču un arī neformālo sarunu galvenā tēma – Eiropas izaugsmes un industrializācijas sekmēšana, izmantojot nanotehnoloģijas un progresīvus materiālus, lai rastu unikālus risinājumus problēmām veselības, enerģētikas, klimata un vides jomās.

Šī bija izcila iespēja arī Latvijas zinātnei parādīt savu potenciālu. Iepazīstinām ar dažiem spilgtākajiem pašmāju sasniegumiem, kā arī vēl nekur neīstenotām idejām, pie kurām strādā citur pasaulē.

Latvijas piemēri

Biomateriāls – kalcija fosfāts 
Rīgas Tehniskās Universitātes stends lepojās ar Rūdolfa Cimdiņa Rīgas biomateriālu inovāciju un attīstības centrā izstrādāto kalcija fosfātu. Šim materiālam piemīt biosaderība ar cilvēka audiem, tāpēc to var pielietot medicīnā augstvērtīgu implantmateriālu ražošanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu