Aplaizīt pirkstiņus • IR.lv

Aplaizīt pirkstiņus

5
Seriāla titullomā dāņu aktieris Madss Mikelsens.
Kristīne Simsone

Seriāla Hanibāls 3.sezona – arī šausmene var būt skaista

Antipasto, Secondo, Aperitivo – šis nav skaitāmpantiņš no itāļu restorāna ēdienkartes, bet gan populārā seriāla Hanibāls (Hannibal) jaunākās sezonas sēriju nosaukumi. Tie, līdzīgi iepriekšējām sezonām, ir ieturēti kulinārijas labāko tradīciju leksikā, iezīmējot seriāla skarbo humoru un apvienojot kanibālisma tēmas ar haute cuisine. ASV telekompānijas NBC producēts un pārraidīts, seriāls ar dāņu aktieri Madsu Mikelsenu titullomā 4.jūnijā piedzīvoja sezonas pirmizrādi. Atskanot starta šāvienam, tapa skaidrs, ka tā autora Braiena Fullera (Bryan Fuller) kurss ir nepārprotams – brīžam ekstrēmi grafiskā šausmene arvien vairāk un košāk tiek ietērpta vizuāli izsmalcinātā estētikā un neskaitāmās kultūratsaucēs. Kritiķu un pielūdzēju vērtējums nemainīgi augsts un jūsmīgs, taču skatījumu reitings – ar degunu dubļos. Trešās sezonas 2.sēriju tās raidlaikā 11.jūnijā noskatījās tikai 1,66 miljonu cilvēku. Salīdzinājumam – kabeļtelevīzijas HBO «milža» Troņu spēle (Game of Thrones) skatījumi šosezon nenokritās zemāk par pieciem miljoniem. Kur, neraugoties uz zemajiem reitingiem, slēpjas Hanibāla popularitātes un ilgmūžības fenomens? 

Televīzijā nīkuļo

Jāatzīst, ka Hanibāls ir viens no pašreiz pretrunu pilnākajiem seriāliem, īpaši ņemot vērā, ka NBC nav no reklāmdevējiem neatkarīga kabeļtelevīzija, kas, pulcējot lojālo abonentu auditoriju, var atļauties salīdzinošu brīvību. NBC ir publisks ASV televīzijas kanāls, kam bez atslābuma jāpielāgojas savam neviendabīgajam skatītāju pulkam. Rūpējoties, lai grafiskās vardarbības un cilvēku gatavošanas ainiņas neredzētu tie, kam tas nav jāredz (piemēram, bērni), Hanibāls pērn tika «nobāzts» tā sauktajā raidījumu kapsētā jeb translēts piektdienu vakaros desmitos. 

Šosezon Madsa Mikelsena sērijveida slepkava un ģeniālais psihiatrs Hanibāls Lekters uz ekrāniem rosās ceturtdienu vakaros, taču zemie reitingi apliecina, ka publiskā televīzija nepavisam nav īstā platforma tik drosmīga formāta saturam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu