Vai nodokli samaksāji? • IR.lv

Vai nodokli samaksāji?

30
Šķūnītis mājas pagalmā Čiekurkalnā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Valdis Gavars

Rīdzinieku skaits, kuriem nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs, ir sešreiz lielāks par tiem, kam samazinās

Rīgas domes vairākums par 50% ir palielinājis nekustamā īpašuma nodokli zemei Rīgā. Ir saprotama vēlme jebkuriem līdzekļiem pildīt pilsētas maku, tomēr māc šaubas vai šī papildus iekasētā nodokļu nauda tiks pilnībā racionāli izmantota, nevis, piemēram, iegrūsta „melnajā caurumā” – “Rīgas satiksmē”, kas to vēlāk atdotu “Saskaņas centram” pietuvinātai arodbiedrībai vai iztērēta par rīdzinieku – nodokļu maksātāju – naudu veidotās pašslavinošās reklāmās.

Statistika ir nelokāma. Rīgā ir 264 000 nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji, no kuriem pilsētas vadība vēlas iegūt papildus 23,7 miljonus eiro. Tātad katram nodokļa maksātājam vidēji papildus būs jāsamaksā 89,7 eiro.

Kā informē RD finansisti, 35 000 nodokļa maksātājiem būs atlaides, aptuveni 30 000 maksājums saglabāsies, bet aptuveni 200 000 tas palielināsies. Un neatspēko šos skaitļus arī atlaides bērniem ar ģimenēm, jo kopumā rīdzinieku skaits, kuriem nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs, ir kādas sešas reizes lielāks par tiem, kam samazinās.

Lai kaut nedaudz ierobežotu maksājumu atsevišķām iedzīvotāju grupām un palielinātu ieņēmumus tur, kur tas ir iespējams, ierosināju vairākus priekšlikumus. Tā ierosināju piešķirt 20% atlaidi par tiem īpašumiem, pie kuriem nav asfaltētas ielas un ceļi vai nav pilsētas kanalizācija un ūdensapgāde. Šo namu iemītnieki dzīvo zemāka komforta apstākļos un būtu pelnījuši maksāt ne tik daudz kā citi.

Patlaban 50% atlaide ir piešķirta par īpašumiem, kuros dzīvo 1. un 2.grupas invalīdi, ja īpašniekam tas ir vienīgaias nekustamais īpašums Rīgā. Atlaidi būtu jāpiešķir neatkarīgi no piederošo īpašumu skaita. Un vēl, atlaide būtu jāpiešķir dzīvokļa īpašniekam, ja īrnieks ir 1. vai 2.grupas invalīds arī neatkarīgi no īpašniekam piederošo nekustamo īpašumu skaita. Svarīgi būtu atbalstīt un piešķirt atlaidi par dzimtas īpašumiem, kuros dzimta dzīvo četras un vairāk paaudzes.

Savukārt papildus naudu varētu iegūt, apliekot ar 3% nekustamā īpašuma nodokli trešo valstu pilsoņus. Tas pamatā attiektos uz tiem ārvalstniekiem, kas īpašumus Rīgā iegādājušies, lai iegūtu uzturēšanās atļauju ES. Lai maksā, vismaz no viņiem būs kāds neliels labums.

Protams, ka visi mani priekšlikumi, kā jau opozīcijas priekšlikumi, tika noraidīti. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pat aizrunājās, ka it kā nevarot palielināt nekustamā īpašuma nodokli trešo valstu pilsoņiem līdz 3%, jo tas it kā nevarot būt lielāks par 1,5%. To noliedza gan Finanšu ministrijas, gan RD Finanšu pārvaldes speciālisti. Nez kas sastāstījis domes priekšsēdētājam tādas muļķības? Varbūt jāmaina padomnieki?

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (30)

valdemir 16.06.2015. 19.22

Krievijas TV hibrīdkarotāju cienīgs vervelējums. Apkaunējies būtu, Dr.sc.ing., un vairāk par vienotības labajiem darbiem tās kontrolētajās pašvaldībās.

0
0
Atbildēt

0

Andris Skrastiņš 16.06.2015. 10.46

Tas ka Rígá veseli kvartáli ir pamesti prasa risinájumu. Palielináts nodoklis ir adekváts risinájums problémai un papildina kopéjo naudas maciņu.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu