Laikraksts: Pentagons plāno Baltijā un Austrumeiropā izvietot smago bruņojumu • IR.lv

Laikraksts: Pentagons plāno Baltijā un Austrumeiropā izvietot smago bruņojumu

13
NATO spēku tanks Polijas bāzē. Foto: EPA/LETA

Bāzēs varētu izvietot bruņojumu, kas būtu pietiekams, lai apbruņotu 3000 līdz 5000 karavīru

Pentagons vairākās Baltijas un Austrumeiropas valstīs plāno izvietot tankus, kājnieku kaujas mašīnas un citu smago bruņojumu, kā arī līdz 5000 karavīru, šādi cenšoties atturēt Krieviju no tālākas agresijas Eiropā, atsaucoties uz ASV un to sabiedroto amatpersonu teikto, sestdien vēstas laikraksts “The New York Times”.

“Tā ir ļoti nozīmīga politikas maiņa,” sacīja bijušais NATO sabiedroto augstākais komandieris Džeimss Stavridis. “Tā sniedz vērā ņemamu garantiju līmeni nervozajiem sabiedrotajiem, kaut gan, protams, nekas nav tik labi kā pastāvīgi uz vietas izvietots karaspēks.”

Salīdzinot ar bruņojumu, ko Krievija var izvietot līdzās šo NATO valstu robežām, bruņojums, ko Austrumeiropā un Baltijas plāno izvietot ASV, ir neliels, tomēr tā ir spēcīga zīme ASV saistībām, lai darbotos kā savaldītājs, līdzīgi kā Berlīnes brigāde darbojās pēc Berlīnes mūra krīzes 1961.gadā, raksta LETA.

“Tas ir kā nogādāt NATO atpakaļ nākotnē,” sacīja bijusī Baltā nama un aizsardzības jomas amatpersona Džūljena Smita.

Ir ierosināts sabiedroto bāzēs izvietot bruņojumu, kas būtu pietiekams, lai apbruņotu 3000 līdz 5000 karavīru.

Pentagona priekšlikumam vēl ir jāsaņem ASV aizsardzības ministra Eštona Kārtera un Baltā nama apstiprinājums.

“ASV armija, konsultējoties ar mūsu sabiedrotajiem, turpina izvērtēt labākās vietas šo materiālu izvietošanai,” sacīja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Stīvens Vorens. “Šobrīd mēs vēl neesam pieņēmuši lēmumu, vai un kad šīs iekārtas tiks pārvietotas.”

 

Komentāri (13)

Fikseris 14.06.2015. 13.39

ASV nosargāja komunistu ielenkto rietumberlīni ar salīdzinoši nelielu karavīru skaitu. Vienkārši kremlini zināja ka dabūs pa muti ja rietumberlīnē sāksies problēmas. Tas pats tagad attiecas uz Baltijas valstīm. Nav svarīgi vai šeit atradīsies 5 vai 50 Abrams tanki. Svarīgi ir ka tas ir signāls krievijai.

+12
0
Atbildēt

1

    aivars15 > Fikseris 14.06.2015. 14.21

    Nevajag koka sprunguli uzdot par pimpi. Rietumberlīnē bija amerikāņu, angļu brigādes un vairāki franču bataljoni. Tās bija labas kaujas vienības pastāvīgas paaugstinātas trauksmes stāvoklī. Francūzis man teica, ka pat brīvdienās viņam 2 stundas pēc signāla bija jābūt savā bruņutransportierī.

    Latvijā izvietos dzelžus (nevis armiju) mācībām, kad tās notiks.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 14.06.2015. 13.28

Pozitīvi! Atliek tik mūsējiem novērtēt amerikāņu pretimnākšanu un palielināt aizsardzības budžetu līdz līgumā noteiktajiem 2%.

+12
0
Atbildēt

0

Austras koks 14.06.2015. 10.30

Jo ātrāk un jo vairāk, jo labāk. Tad krievu zābaks baidīsies te līst iekšā un arī vietējā vate būs vairāk noraustījusies un varbūt pat nedaudz pieklusīs un rimsies.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu