Bērziņš: Latvijai ir atlikuši desmit gadi, lai varētu sevi saglabāt • IR.lv

Bērziņš: Latvijai ir atlikuši desmit gadi, lai varētu sevi saglabāt

45
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bērziņš neizprot, kāds pamats Latvijas pastāvēšanai nākotnē ir domāt par Krievijas faktoru

Valsts prezidents Andris Bērziņš, kuram jūlijā beigsies amata pilnvaras, uzskata, ka ir atlikuši tikai desmit gadi, lai kaut ko varētu mainīt un Latvija tiktu saglabāta, ziņo LETA.

Intervijā laikraksta “Diena” iknedēļas pielikumam “Sestdiena” Bērziņš, runājot par valsts nākotnes perspektīvām, atzīst, ka Latvijas nākotnē var arī nebūt, taču viss ir atkarīgs no pašiem valsts iedzīvotājiem. “Viss vēl ir mūsu pašu rokās. Ja mēs nemuļķosim sevi, bet rīkosimies pragmatiski,” saka Bērziņš.

Pieļaujot, ka Latvijas tikpat labi nākotnē var arī nebūt, prezidents paskaidro, ka to rāda visa dzīve un ir skaidrs, ka liela daļa cilvēku vairs nebūs vajadzīga tur, kur ir nodarbināti patlaban. Uz norādi, ka desmit gadi, lai kaut ko mainītu, ir maz, Bērziņš atbild, ka, viņaprāt, tas ir daudz.

Nereti kā lielākais drauds Latvijas pastāvēšanai tiek minēta Krievija, jo īpaši ņemot vērā tās pēdējā laika agresīvo rīcību Ukrainā. Tomēr Bērziņš neizprot, kāds pamats Latvijas pastāvēšanai nākotnē ir domāt par Krievijas faktoru. Viņš vēlreiz atgādina, ka viss ir pašu iedzīvotāju rokās. “Vieglākais ir teikt – tas ir ienaidnieks, bet tas vainīgs pie mūsu nelaimēm. Nē! Ir jāiet uz priekšu un jādara viss, lai mēs būtu stiprāki,” uzsver valsts pirmā persona.

Viens no valsts pastāvēšanas apdraudējumiem nākotnē ir cilvēku aizplūšana uz citām valstīm labākas dzīves meklējumos, kur Bērziņš uzskata – ja nekas netiks darīts, lai arī Latvijā sasniegtu labāku dzīves līmeni, iedzīvotāji turpinās pamest valsti. Nākotnē ik gadu ap 4000 cilvēku lauksaimniecības nozarē būs lieki un ja viņiem neatradīs citu nodarbošanos, šie cilvēki valsti pametīs, prognozē prezidents. Viņš atgādina par Eiropas Savienībā valdošo mobilitāti un to, ka beigās var nākties secināt, ka kādas valsts vienkārši vairs nav.

Vienlaikus prezidents uzskata, ka ja vien ir iespēja, vecākiem ir jāsūta savi bērni pasaulē, lai viņi pēc tam atgrieztos. “Kāpēc 1918.gadā radās Latvija? Tāpēc, ka latvieši bija aizgājuši pasaulē, paņēmuši tur labāko un aktīvākie atbrauca atpakaļ un izveidoja Latviju. Tagad ir tas pats – ja gribam saglabāt Latviju, latviešiem ir jāiet pasaulē un jāatnes uz šejieni labākais,” noteic Bērziņš.

 

Komentāri (45)

klejotājs 12.06.2015. 09.14

Vecais pamuļķis sovoks spriedelē no kura nekad nav dzirdēta neviena patriotiska frāze

+12
-2
Atbildēt

1

    v_rostins > klejotājs 12.06.2015. 11.41

    klejotājs

    Vecais pamuļķis sovoks spriedelē no kura nekad nav dzirdēta neviena patriotiska frāze

    ————

    Ar “patriotiskām” frāzēm uz visiem laikiem atteikties no Abrenes, pieteikties vajāt mūsu sirmo veterānu, Konrādu Kalēju, uzaicināt uz Latviju un bučot roku čekas ģenerālim, Ridigeram, likt Brīvības piemineklim apkārt žogu…………..?

    Bērziņa kungs nav pastrādājis 1/100 daļu nelietību, ko viņa priekšgājēji, radot valstij miljardiem materiālos un neatgriežamus morālos zaudējumus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

fretka 12.06.2015. 10.58

Iesaku izlasīt visu interviju žurnālā “Sestdiena”. Tur, piemēram, ir interesanta epizode, kurā intervētājs cenšas uzzināt prezidenta Bērziņa viedokli par Krievijas rīcību Krimā un Austrumukrainā, bet saņem atbildi, ka šis viedoklis esot “savādāks”. Jautājums – savādāks atšķirībā no kā? – patiesībā paliek bez atbildes, jo galu galā Bērziņš paziņo, ka savu “savādāko” viedokli šajā lietā viņš esot paudis jau agrāk.

+9
0
Atbildēt

3

    v_rostins > fretka 12.06.2015. 12.07

    andrejs

    Līdz šim mums vēl nav palaimējies ar prezidentiem, bet par Bērziņu teikšu: nesalīdzināmi nesliktāks par saviem priekšgājējiem.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > fretka 12.06.2015. 11.28

    Man šis Bērziņš ir riebies kopš ievēlēšanas. Manuprāt pat Freiberga un Ulmanis bija labāki prezidenti.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr > fretka 12.06.2015. 11.16

    Skaidrs kāds “savādāks” viedoklis. Viņa domu gājiens ir sekojošs: protams, nav labi tas, ko Krievija dara Ukrainā, bet nekādā ziņā nevajag Putinam to aizrādit. Mums jābūt klusiem un “pragmatiskiem”, jo pretējā gadījumā izsauksim Putina dusmas arī uz sevi. Lūk, tāds naivums, lai neteiktu vairāk. Tipiska kolaboranta psiholoģija.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_gr 12.06.2015. 11.04

Bērziņš: Latvija aizies bojā, ja turpināsies iedzīvotāju aizplūšana. Latviešiem jāiet pasaulē un jāpaņem tur labākais. Tad kas īsti??!

Tie no deguna izrubinātie 10 gadi ir tukša muldēšana ar ko jau atkal tiek domāts kaut kāds mistisks “izrāviens”. Pietrūka tikai vēl tukšmuldētāju sakrālo terminu kā “plāns”, “prioritātes” un “vīzija”! Kad reiz beigsies šī padomiskā domāšana, kas sakņojas lozungos par “lielajām darba” uzvarām, “piecgadēm trijos gados” “panāksim un apdzīsim Ameriku” utt. Nekādu brīnumu nebūs, turpināsim attīstīties vienmērīgos tempos, un nekas slikts ar Latviju nenotiks ne pēc 5 ne pēc 10 gadiem. Jā, būs vienmēr problēmas, izaicinājumi, bet tie ir visos laikos un visās valstīs. Vienīgais ko var mums visiem novēlēt – prasmi to visu risināt.

+8
0
Atbildēt

9

    Absints > andrejs_gr 12.06.2015. 13.51

    Tas nozīmē, ka valsti pārvalda dzērājs Spolītis, balsu pircējs un nodokļu optimizētājs Zaķis, škandalētājs un dzērājs Kaimiņš, intrigante Aboltiņa, finansu disciplīnas pārkāpējs Liepiņš, nodokļu atmazgātāja Ločmele, nodokļu nemaksātāji Potapkins,Lūsis, abortu un rosīšanās speciālists Pārādnieks.. Un tas ir Saeimā!. Tas nozīmē, ka Saeima demonstrē, ka var melot un krāpties (balsojums par Vējoni), tas nozīmē ka Latvijas birokrāti nespēj veikt nevienu lielu darījumu (izgāzusies izstāde Itālijā, vilcienu iepirkums..), toties ir spējīga radīt zelta tiltus un platīna puķu kioskus. Tas nozīmē, ka Likumdevējs nespēj radīt likumus, kas darbojas. Puritāniski pareizus likumus jā-, bet ne tādus, kas dod rezultātu (alkohola tirgošanas aizliegums pēc 22:00, degvielas krāsošana, azartspēļu domēnu aizliegums, atkal atliktais IZM “modelis”, kūlas dedzināšanas sodi). Neviens no šiem likumiem nesasniedz mērķi, drīzāk rada pretēju efektu (točku kustības uzplaukums, kūlas ugunsgrēku rekordi 2014. un 2015 gadā..) Man nav pamata domāt,ka Latvijas pārvaldes kvalitāte ir augsta. Drīzāk tā ir ar mīnus zīmi. Tāpēc iesaku daļu no funkcijām deleģēt Briselei. Arī tāpēc, ka valsts pārvalde Latvijai izmaksā ļoti dārgi (valdība ir Latvijai un Vācijai, tik uz cik iedzīvotājiem) Briselē muļķīgas kļūdas netaisa (piemēram, Latvijas valsts solījums, ka ar ID kartēm varēs balsot..), likumus pieņem gudrāk un bez korupcijas. Tas mums būtu lētāk, labāk un godīgāk. Man, kā nodokļu maksātājam, nebūtu nauda jāizdod par brāķi. Vai ne tā, Viļuma kungs?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > andrejs_gr 12.06.2015. 14.18

    ——-

    Ķīps Uz andrejs_gr. Ir smagi apzināties, ka tādi esam,….

    http://img12.nnm.me/b/5/e/f/9/93d629a2d2e8c83953a218ad708.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > andrejs_gr 12.06.2015. 12.21

    ———-

    “Jūs” par maz – “mēs” pietiekoši, lai mūsu veiksmes stāsts turpinātos iekš ES un zem NATO jumta.

    https://www.youtube.com/watch?v=Zj0i87iSYqQ

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > andrejs_gr 12.06.2015. 12.13

    Nu, nav un nebūs tās prasmes. Par maz esam, lai to spētu darīt kvalitatīvi. Tas ir jāapjēdz, jāpieņem, un no tā jāizdara secinājumi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    haralds > andrejs_gr 12.06.2015. 13.14

    sorry, not “bancruptcy”, but “bankrupcy” is correct. hope it’s just a misprint. ain’t gonna watch all of that bullshit!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr > andrejs_gr 12.06.2015. 13.31

    Jā, jā, protams, Ķīps – esam mazi, melni, nevarīgi un dumji. Vai tik tu arī neesi no troļļu fabrikas, kurš cenšas vēl dziļāk dzīt latviešos mazvērtības/kalpa sindromu, kuri savā attīstībā tā arī nav izaugši līdz patiesa valstiskuma līmenim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > andrejs_gr 12.06.2015. 12.12

    ————

    Ja visa pasaule turpinās “vienmērīgos tempos”, tad tiešām nekas slikts nenotiks – ne kāds lielais kariņš, ne kāda kārtējā “salaupītā laupīšāna/ekpropirātoru ekspropirēšana”.

    “Renģēdāju” tauta pie sava stāvokļa un vietas Rietum-krātijā pieradīs….

    https://www.youtube.com/watch?v=E_KNJYBCK7c

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > andrejs_gr 12.06.2015. 14.08

    Uz andrejs_gr. Ir smagi apzināties, ka tādi esam, bet nevajag būt narcisam, bet reāli paskatīties uz lietām. Un fakti ir tādi, ka šobrīd nespējam valsti kavlitatīvi pārvaldīt. Tikko Viļuma kungam uzskaitīju iemeslus. Ko esmu teicis neparezi? Liela daļa no mūsu progresa ir pateicoties Briselei. Lai arī to lamā, sauc par otru Maskavu, tā strādā gudrāk un pareizāk nekā latvju bāleliņi, Tā nav Latvijas noniecināšana, tas ir reāls skats uz dzīvi, lokālo aizspriedumu pārvarēšana.

    Un vēl – iemetu domu par paaudzēm. Neatkarības izcīnītāji bija paaudze, kas bija dzimuši un auguši brīvvalsts laikā. Tāpēc tie, neskatoties uz ikdienas padomisko divkosību, bija ar ideāliem un noturīgu morāli. Patreizējā paaudze “pie šprices” ir dzimusi un auguši padomju laikā. Tiem dubultā morāle, interpretācijas ar tēmu “atnest no darba”, divkosība ir asinīs. No vienas puses tie ir darītāji (Rīgas Satksmes nanoūdens), no otras- situācijas pieņēmēji (nu un, “visiem jādzīvo”). Jeb citiem vārdiem – paši vien esam tie, kas to visu pieļaujam, pārvēlam amerikus, caunes un lembergus.

    Lai cik skumji tas nebūtu, tas var mainīties tikai vairāku paaudžu laikā. Mūsu bērni ir auguši skarbākos kapitālisma apstākļos , bet viņi toties ir auguši mazāk divkosīgā vidē. Ceru uz tiem…

    PS uz “ad hominem” tipa komentāriem neatbildu

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > andrejs_gr 12.06.2015. 13.12

    Ķīps. Ko nozīmē “par maz esam, lai to spētu darīt kvalitatīvi?” Igauņu ir vēl mazāk, un sanāk kvalitatīvi taču. Galu galā ,ja paši nevaram izdomāt varam kopēt 1:1 no tiem pašiem igauņiem vai somiem. Vēl gan jāapzinās, ka Latvijā ir liels procents tādu,kas apzināti sabotē valsts attīstību un šeit savstarpējā plēšanās aizrautībā mēs esam galīgi pazaudējuši izpratni par tiem. Šai ziņā 80-jos un 90-to sākumā mēs bijām daudz sakarīgāki.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu