Irbenē paceļ atjaunoto radioteleskopa antenu • IR.lv

Irbenē paceļ atjaunoto radioteleskopa antenu

23
Atjaunotā radioteleskopa RT-32 antena, kura tiek pacelta atpakaļ balsta tornī Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē. Foto: Ieva Čīka, LETA

To klātienē vēroja vairāk nekā 2000 interesentu

Atjaunotās Irbenes radioteleskopa antenas RT-32 pacelšanu atpakaļ balsta tornī Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) trešdien klātienē vēroja vairāk nekā 2000 interesentu, aģentūru LETA informēja Ventspils Augstskolas sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola.

Antenas renovācija un pacelšana balsta tornī izraisīja lielu sabiedrības interesi – uz pasākumu tika speciāli organizēts sabiedriskais transports. Interesenti no Ventspils uz Irbeni nogādāti ar četriem autobusiem.

Savukārt Ventspils Augstskolas studentu organizētajā velobraucienā no Ventspils uz Irbeni piedalījušies 25 studenti un pasniedzēji. Tāpat neatkarīgi no šī velobrauciena dalībniekiem ar velosipēdiem uz pasākuma norises vietu ceļu mērojuši vēl arī citi interesenti. Antenas pacelšana atpakaļ balsta tornī tika translēta arī interneta tiešraidē.

Antenas pacelšana ilga aptuveni 30 minūtes. Lai gan darbu norisi būtiski varēja ietekmēt gan dažādi tehniski sarežģījumi, gan nelabvēlīgi laikapstākļi, antenas pacelšana balsta tornī noritējusi veiksmīgi, uzsvēra Ozola.

Antenas pacelšana balsta tornī bija vērienīgākais, bet ne noslēdzošais projekta posms, jo Irbenes radioteleskopu RT-32 un RT-16 modernizācijas darbi turpināsies visu vasaru, bet tos pilnībā pabeigt plānots rudenī.

Antenas režģis kopā ar parabolisko spoguli, kura diametrs ir 32 metri, tika nocelts remontdarbu veikšanai pagājušā gada novembrī. Darbu veikšanai tika uzbūvēta pārklājoša telts, kas deva iespēju nodrošināt atbilstošus apstākļus metināšanai ziemas apstākļos. Pusgada laikā tika pabeigta antenas spoguļa balsta struktūras bojājumu labošana, metinot, kā arī daļēji nomainot bojātos elementus.

Līdztekus šiem darbiem notika arī antenas spoguļa virsmu veidojošo alumīnija plākšņu – kopskaitā 944 – remonts, attīrot tās ar stikla abrazīvu un krāsojot, izmantojot specializētu, radioteleskopiem paredzētu krāsu sistēmu, kas ražota ASV.

Projektā paredzēta arī abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizācija, nomainot līdzšinējās morāli un fiziski novecojušās teleskopu vadības un piedziņas sistēmu komponentes. Tāpat mazāko Irbenes antenu RT-16 paredzēts aizvietot ar jaunu kompozītmateriāla antenu.

VSRC modernizācijā ieguldīti ap astoņiem miljoniem eiro.

VSRC tika dibināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskais institūts 1994.gada 22.jūlijā, pārņemot bijušās PSRS karaspēka daļas nekustamo īpašumu – objektu “Zvaigznīte” tagadējā Ventspils novada Ances pagasta Irbenē.

2004.gadā VSRC tika iekļauts Ventspils Augstskolas sastāvā kā tās struktūrvienība, saglabājot atsevišķa zinātniskā institūta statusu. 2010.gada pavasarī VSRC tika pievienots Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centram. Tādējādi tika izveidots Ventspils Augstskolas inženierzinātņu institūts – Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs.

 

Komentāri (23)

Optiskais Tēmeklis 10.06.2015. 17.56

1. 2000 skatītāju? Ar ko pamatots šis skaitlis?

2. Savādība, — atklāšanas uzrunā Aivars Lembergs pateicies attiecīgā laika premjeram Dombrovskim (par pēdējā brīdī piešķirtajiem 5 miljoniem latu): politneizdevīgs fakts, ko žurnālistu lomu spēlētāji, visticamāk, nepieminēs.

+3
0
Atbildēt

2

    “Ar ko pamatots šis skaitlis?”

    ===

    Kāds bišķi paskaitīja (aptuveni).

    ==

    “politneizdevīgs fakts, ko žurnālistu lomu spēlētāji, visticamāk, nepieminēs”

    ==

    Kāpēc lai ieguldījums zinātnē būtu “politneizdevīgs fakts”? Nav jau tā, ka šams Lemberga dārzam jaunas šaha figūras būtu iegādājis…

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > Optiskais Tēmeklis 11.06.2015. 10.18

    ieraugot pretimnākošo Lembergu, Dombrovskis demonstratīvi pāriet otrā ielas pusē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 10.06.2015. 23.49

Labi, ka LC čekas pederastiem neizdevās iznīcināt Irbenes radioteleskopu, kā viņi pēc kremļa rīkojuma izdarīja ar Skrundas lokatoru.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu