DP: Krievijas tautiešu politikas aktīvisti Latvijā var kļūt agresīvāki • IR.lv

DP: Krievijas tautiešu politikas aktīvisti Latvijā var kļūt agresīvāki

18
Maskavas nams Rīgas centrā ir viena no Krievijas tautiešu politikas atbalsta citadelēm. Foto: Edijs Pālens, LETA

Atbalsts šiem aktīvistiem Latviā esot nenozīmīgs

Neraugoties uz intensīviem pūliņiem šķelt sabiedrību, atbalsts Krievijas tautiešu politikas aktīvistiem Latvijas iedzīvotāju vidū pagājušā gadā saglabājies nenozīmīgs, tomēr Drošības policija (DP) pieļauj, ka atsevišķi aktīvisti var kļūt agresīvāki, teikts publiskajā pārskatā par DP darbību pagājušajā gadā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pagājušajā gadā nozīmīgākos riskus valsts konstitucionālās iekārtas drošībai radīja Krievijas īstenotā tautiešu politika, norāda DP. Šis politikas deklarētais mērķis ir ārvalstīs dzīvojošo tautiešu tiesību aizsardzība, krievu valodas lomas stiprināšana un krievu kultūras popularizēšana.

Praksē šo mērķu aizsegā Krievija izmanto tautiešu politiku un tās aktīvistus kā ārpolitikas un manipulācijas instrumentu, lai sasniegtu savas ģeopolitiskās intereses ārvalstīs.

Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstītāju aktivitāšu līmenis pārskata periodā kopumā saglabājās augsts, atzīmē DP. Paaugstinātas intensitātes darbības bija vērojamas 2014.gada sākumā, kad Krievijas īstenotās tautiešu politikas aktīvisti Latvijā centās iegūt plašāku atbalstu Latvijas mazākumtautību vidū, manipulējot ar izglītības un nepilsoņu jautājumiem kontekstā ar Ukrainas konflikta tēmu.

DP vērtējumā, neraugoties uz intensīviem pūliņiem šķelt sabiedrību, atbalsts Krievijas tautiešu politikas aktīvistiem Latvijas iedzīvotāju vidū saglabājās nenozīmīgs. Centieni iegūt atpazīstamību un vēlētāju atbalstu ar dažādu provokatīvu publisku pasākumu organizēšanu nedeva rezultātu un nevienam no aktīvākajiem tautiešu politikas atbalstītājiem neizdevās iekļūt ne EP, ne arī Saeimā. Vienīgais izņēmums bija Tatjanas Ždanokas atkārtotā ievēlēšana Eiropas Parlamentā (EP), kamēr Elizabete Krivcova, Aleksandrs Mirskis, Viktors Guščins, Jeļena Bačinska, Einārs Graudiņš un citi tautiešu politikas atbalstītāji neguva Latvijas vēlētāju atbalstu.

Pārskata periodā Krievijas tautiešu politikas atbalstītāju Latvijā galvenie darbības virzieni un retorika turpināja atbalsot Krievijas politisko, tiesisko un ideoloģisko redzējumu par situāciju Latvijā, Ukrainā un citviet pasaulē, norāda DP. Tautiešu politikas aktīvisti pauduši “nekritisku atbalstu Krimas aneksijai un Krievijas agresijai Ukrainā, bet radikālāk noskaņotie tautiešu politikas aktīvisti pauda atbalstu vai pat sekmēja arī Latvijas iedzīvotāju došanos uz Ukrainu nolūkā pievienoties nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem, kas cīnās pret Ukrainas varas iestādēm”, raksta LETA.

DP norāda, ka vairāki tautiešu politikas atbalstītāji publiskajā telpā aktīvi iebilda pret pasākumiem, kas bija vērsti uz Latvijas aizsardzības stiprināšanu, arī NATO sadarbības ietvaros. Šī pozīcija tika pamatota ar bažām par attiecību pasliktināšanos ar Krieviju un saskanēja ar Maskavas apgalvojumiem, ka tas neuzlabos Latvijas drošības situāciju.

Pārskata periodā tautiešu politikas aktīvisti turpināja popularizēt Krievijas sludināto vēstures interpretāciju, turpina DP, tautiešu politikas atbalstītāji arī turpināja izplatīt attiecīga veida literatūru Latvijas skolās.

Neraugoties uz tautiešu politikas atbalstītāju darbības un retorikas sakritību ar Krievijas politiskajām interesēm un mērķiem, vairums no viņiem saikni ar Krieviju labprātāk nevēlas akcentēt vai pat cenšas to slēpt, novērojusi DP.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2014.gadā tautiešu politikas aktīvisti esot saņēmuši dažāda veida, tai skaitā materiālu, atbalstu no Krievijas vēstniecības un konsulātiem.

Pārskata periodā tika izveidotas dažas jaunas organizācijas, kuru darbība bija vērsta uz Krievijas tautiešu politikas deklarēto un faktisko mērķu sasniegšanu. Šo organizāciju veidošanos ietekmēja Ukrainas konflikts un savstarpējās domstarpības dažādu tautiešu politikas atbalstītāju vidū. Tikmēr atsevišķas organizācijas, kas iepriekšējos gados bija izvērsušas aktīvu darbību, to pārtrauca.

DP pārskatā minējusi četrus tautiešu politikas subjektus Latvijā – nereģistrētu organizāciju “Latvijas sabiedrisko organizāciju padome” (LSOP), nereģistrētu veidojumu “Nepilsoņu kongress”, tā sauktās antifašistu organizācijas un organizāciju “Russkaya Zarya”. LSOP līderis ir Viktors Guščins, “Nepilsoņu kongresa” līderis ir Aleksandrs Gapoņenko, bet “Russkaya Zarya” pērn dibināja Ilarions Girss un Jevgēņijs Osipovs, kuri uz pārējo tautiešu politikas aktīvistu fona izceļas ar provokatīvāko un radikālāko retoriku, atzīmē DP.

DP secina, ka, neraugoties uz izskanējušām bažām par riskiem Latgalē, tieši šajā reģionā ir vismazāk tautiešu politiku atbalstošo organizāciju, kas izvērš aktīvu darbību.

DP secina, ka Ukrainas konflikta ietekmē ir vērojama atsevišķu tautiešu politikas aktīvistu retorikas radikalizācija. Pastāv risks, ka šī tendence varētu turpināties, jo, samazinoties Krievijas sniegtajam materiālajam atbalstam, konkurence par šiem resursiem vēl vairāk saasināsies. Līdz ar to atsevišķi tautiešu politikas aktīvisti var kļūt agresīvāki savā retorikā un darbībās, lai apliecinātu savu piemērotību sniegtā finansiālā atbalsta saņemšanai.

 

Komentāri (18)

Valdis Eiserts 10.06.2015. 14.54

Grūti laiki nabadziņiem. Rusifikācija apstājusies, lugandonijā varoņi paši sākuši reducēties savstarpējās apšaudēs. Sapratuši, ka agresija pret Ukrainu nav moskaļiem pa spēciņam, mēģina piesaistīt citas pakļautās Aziopas tautas – burjatus, čečenus. Muitas savienība pajukusi – kazahi un baltkrievi atteikušies no “pretsankcijām”… Palicis vienīgi Maskavas TVI kanāls.

P.S.Naudiņas internettroļļu algošanai arī beigušās.

+3
0
Atbildēt

0

aivarsk 10.06.2015. 12.20

Atbalsts šiem aktīvistiem Latviā esot nenozīmīgs

————————

Irir.lv Latvijas vārdu iemācieties rakstīt!

Es gan nebūtu tik optimistisks. Visas krievu organizācijas faktiski atbalsta pļutkina politiku, tajā pat skaitā saskaņa. Nav būtiskas starpības, lindermans vai dolgopolovs. Mērķi ir tie paši!

+5
-2
Atbildēt

5

    zanE. > aivarsk 10.06.2015. 17.30

    …ko Tu nesaproti?….Dzintars ir atklāti pateicis – viņam ir vajadzīgi krievi, Krievija un Putins, kuru viņš vakardienas intervijā, bez maz vai – cildināja…viņam ir tuvs vadoņa kults, tāpēc tik atzinīgi izteicās par Putinu, kurš savai tautai radot nākotnes vīziju, saliedējot to…

    …SC un NA ir kā vienas olšūnas dvīņi – viens bez otra nav spējīgi pastāvēt…ir iespējas vienam otru balstīt (balsot), reklamēt un pēc vajadzības arī – biedēt…tāpēc Dzintars un NA izvēlas 9.maija krievus…

    …noskaties vēlreiz vakardienas 1:1, kurā Dzintars piesauc Krieviju, kā paraugu valsts vīzijas veidošanā, vienīgi – viņam esot iebildumi pret metodēm…

    …tāpēc Tev nāksies Putina atbalstītāju loku – paplašināt…. :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > aivarsk 10.06.2015. 14.38

    – “[…] reizēm jāizvēlas starp variantiem, no kuriem neviens nešķiet ideāls. Runājot līdzībās, ja man jāizvēlas komplektā krievi, kam svarīgs 9. maijs, un latvieši, kam svarīgs 16. marts, – no vienas puses, un kosmopolītisks bars bez tautības, ticības un vērtībām – no otras, tad es izvēlos pirmo. Vēlos ticēt tam, ka cilvēki ar pārliecību (pat ar pretēju) spēj runāt un vienoties par saprātīgu minimumu.”

    …kas ir šīs atziņas autors?…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 10.06.2015. 12.26

    pieaugušiem cilvēkiem nopietnā balsī stāsta pasaciņu par labo un slikto policistu

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 10.06.2015. 23.17

    noskaties vēlreiz vakardienas 1:1

    ——————

    tieši to var ieteikt tev. laikam vakar biji par daudz salietojusies, lai kaut ko tādu izmurgotu no Dzintara teiktā.

    p.s. …SC un NA ir kā vienas olšūnas dvīņi

    SC balsotāju pamatmasu veido no Krievijas okupācijas laikā nelikumīgi ievestie kolonisti, kas vēlāk legalizēti. Ja nebūtu viņu, visticamāk nebūtu arī SC, sliktākajā gadījumā Latvijā būtu kāda neliela krievu partija. Nevajadzēja dalīt pilsonību kravcoviem un petropavlovskiem, mēs par to brīdinājām pirms 20 gadiem. Tagad baudiet augļus… :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 10.06.2015. 16.10

    Zane, šos vārdus teicis Raivis Dzintars. Tikai nav saprotams konteksts, kādā šo citātu pasniedz.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

v_rostins 10.06.2015. 11.26

Un DP aizvien bezzobaināka. Kad vajadzēja izrēķināties ar Latvijas patriotiem, Igoru Šiškinu un, īpaši, ar Uldi Freimani, DP nebija skubināma, toties nevienam fašistiskam izdzimtenim netika likti šķēršļi piedalīties kara noziedznieku, civiliedzīvotāju masu slepkavu, marodieru un vecenīšu izvarotāju šabašā 9. maijā Karātavu laukumā.

+6
-3
Atbildēt

1

    haralds > v_rostins 10.06.2015. 11.57

    visi DP resursi aiziet Lapsu un tagad ne tikai, trenkājot! :D

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu