Merkele un Obama saistīs sankcijas pret Krieviju ar Minskas vienošanās izpildi (papild.) • IR.lv

Merkele un Obama saistīs sankcijas pret Krieviju ar Minskas vienošanās izpildi (papild.)

23
Donalds Tusks (centrā, uzlicis roku uz pleca Francijas prezidentam Fransuā Olandam pastaigā kopā ar G7 valstu līderiem). Priekšā britu premjerministrs Deivids Kamerons un Vācijas kanclere Angela Merkele, aiz viņiem ASV prezidents Baraks Obama. Foto: EPA/LETA

Tusks: Par sankcijām pret Krieviju – apspriežama tikai to paplašināšana

ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien paziņojuši, ka Rietumiem jāsaglabā sankcijas pret Krieviju, līdz tā ievēros Minskas vienošanos par pamieru Austrumukrainā.

“Abi līderi apsprieda krīzi Ukrainā un vienojās, ka sankciju ilgums noteikti būtu jāsaista ar Minskas vienošanās ievērošanu no Krievijas puses,” paziņojis Baltais nams.

Obama un Merkele tikās pirms G7 samita, kas svētdien sākās Elmavas pilī Vācijā, ziņo LETA/Dw.

Baltais nams paziņoja, ka abi līderi apsprieduši arī Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līgumu, kā arī sadarbības nozīmi klimata jautājumos, tuvojoties gada nogalē Parīzē gaidāmajai ANO klimata konferencei.

Merkele pirms samita pauda cerību, G7 samits demonstrēs “vēlmi uzņemties vadošo lomu” siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzuma radikālā samazināšanā.

Tusks: Par sankcijām pret Krieviju – apspriežama tikai to paplašināšana

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks svētdien pirms G7 samita paziņojis, ka vienīgās iespējamās diskusijas par sankcijām pret Krieviju ir tikai par to paplašināšanu, ziņo LETA/Reuters/AFP.

Tusks paziņoja, ka viņa nolūks svētdien ir apliecināt G7 vienotību sankciju politikā. “Tāpēc, ņemot vērā pašreizējo situāciju, ļaujiet man izteikties skaidri – ja kāds vēlas sākt diskusijas par sankciju režīmu mainīšanu, tās var būt tikai par to stiprināšanu,” paziņoja Tusks.

Ekonomiskās sankcijas, ko Eiropas Savienība (ES) pērn noteica Krievijai par iejaukšanos Ukrainas konfliktā, beidzas jūlijā.

ES līderi martā vienojās, ka sankcijas paliks spēkā, līdz pilnībā tiks izpildīta Minskā panāktā vienošanās par pamieru Austrumukrainā. Tomēr oficiāls lēmums par sankciju pagarināšanu vēl nav pieņemts.

Jau vēstīts, ka Bavārijas Alpu kūrortā sākas G7 samits, kurā pasaules industriāli visattīstītāko valstu līderi iecerējuši apspriest problēmas, kas nomāc mūsdienu pasauli, sākot ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un islāmistu terorismu un beidzot ar Grieķijas parādu krīzi.

G7 līderi uz šo sanāksmi uzaicinājuši arī ANO, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Pasaules Bankas (PO) un Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) vadītājus, kā arī Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru un Tusku.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (23)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu