Nākamais līmenis • IR.lv

Nākamais līmenis

4
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64
Ieva Puķe

Jūlijas Berkovicas pirms desmit gadiem Latvijā izveidoto fotoskolu ISSP pazīst pasaulē, tikko to uzteicis prestižs, fotogrāfijai veltīts Lielbritānijas izdevums. Konkurence vasaras fotostudijām ir trīs četri cilvēki uz vienu vietu

Tikko British Journal of Photography izdevis speciālizdevumu, kas veltīts pasaulē labākajiem fotoizglītības resursiem, tur ISSP ir ierindota starp izcilākajām skolām. Latvieša Reiņa Hofmaņa bilde uz vāka! Jūlija Berkovica, to stāstīdama, datorā atrod interneta rezumējumu elitārā žurnāla pielikumam, tas klajā nāk šonedēļ. «Bāzele, Ņujorka un Kuldīga!» 

Uz ISSP, starptautisko fotogrāfijas vasaras skolu, kas augusta sākumā notiks jau desmito reizi, Pelčos pie Kuldīgas ieradīsies 72 ambiciozi foto studenti un profesionāļi, ko starptautiska žūrija atlasīja no 250 kandidātiem. Anketas un portfolio bija atsūtītas no 47 valstīm.

Jā, Japānā īsts bums: divi uzvarētāji paši tikuši cauri atlases sietam, vēl divus pa visu valsti izsludinātā konkursā atradusi un finansē ISSP sadarbības partnere – Higašikavas pilsēta, tā lepojas ar savu fotofestivālu un «Town of Photography» nosaukumu. Konkursam bija pieteikušies vairāk nekā 60 japāņu, tas notika divās kārtās! «Viņi dzīvo uz salas, to saredz kā lielisku iespēju starptautiski integrēties,» Jūlija runā bez lielības, sejas izteiksme liecina – tas jau tikai loģiski. Spilgtākas epizodes par vasaras skolas popularitāti tiek atstātas iekšējai lietošanai, šo to saklausu tikai sarunas beigās, kad jau izslēgts diktofons. «Ar Itāliju ir par traku! Katram jaunajam itāļu fotogrāfam, šķiet, ir mūža sapnis tikt uz šo vasaras skolu, ir tik daudz pieteikumu! Un Itālijā tiešām ir daudz labu fotogrāfu, mums jātaisa kvotas. Viņi stāsta, ka Itālijā sistēma ir tāda, ka izsisties kļuvis supersarežģīti. Vari izcelties tikai tad, ja personīgi pazīsti kādu žurnāla redaktoru. Tas, ko viņi piedzīvo šeit – gan brīvība un sirsnība cilvēciskajās attiecībās, gan starptautiskais aspekts – viņiem reāli ir pagrieziens gan galvā, gan karjerā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu