Valdība akceptē jaunos Ceļu satiksmes noteikumus (papild.) • IR.lv

Valdība akceptē jaunos Ceļu satiksmes noteikumus (papild.)

25
Gājēji un velosipēdists ielā. Foto: Rebeka Žeire, LETA

Īpaša uzmanība pievērsta velojomai

Jaunie Ceļu satiksmes noteikumi paredz plašākas iespējas velosipēdistiem, pēc valdības sēdes sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

“Jaunie Ceļu satiksmes noteikumi neparedz padzīt no ietvēm velosipēdistus, bet gan paredz plašākas iespējas velosipēdistiem, piemēram, pārvietoties pa transporta joslām. Velosipēdisti tāpat kā līdz šim varēs pārvietoties pa ietvēm. Tāpat noteikumi paredz velojoslu izveidi, arī attiecīgas priekšrocības velosipēdistiem pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslām. Ceru, ka noteikumi palīdzēs attīstīt velosipēdistu kustību ne tikai lielajās pilsētās, bet arī ārpus tām,” uzsvēra ministrs.

Matīss atzina, ka tajās vietās ārpus pilsētām, kur tiks projektēti jauni ceļi un kur ir liela velosipēdistu plūsma, tiks domāts arī par veloceliņu izveidi.

“Starp apdzīvotām vietām, kur velosipēdistu intensitāte ir liela, ar pašvaldību vērtēsim iespēju izveidot veloceliņu, kas būtu nodalīts no brauktuves. Vairākas pašvaldības jau ir izrādījušas interesi, piemēram, Liepājas un Carnikavas. Satiksmes ministrija ir gatava strādāt pie šiem plāniem, taču viss būs atkarīgs no pašvaldību intereses,” piebilda satiksmes ministrs.

Pēc ministra teiktā, ja veloceliņus veidos gar ceļa nodalījuma joslām, kas būs uz valsts īpašumā esošas zemes, šo zemi varētu iznomāt vai bez maksas piešķirt pašvaldībai lietošanā. “Tas no satiksmes drošības viedokļa būtu drošāk, nekā velosipēdistiem pārvietoties pa reģionālajiem ceļiem, kas nav tik plati un kur automašīnas traucas ar 90 kilometriem stundā,” skaidroja Matīss.

Ņemot vērā grozījumu lielo apjomu, valdība apstiprināja, ka jaunie Ceļu satiksmes noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī, nevis 2015.gada 1.septembrī, kā bija iecerēts agrāk.

Jau ziņots, ka valdība akceptēja jaunos Ceļu satiksmes noteikumus, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, jo īpaši mazaizsargāto satiksmes dalībnieku – gājēju un velosipēdistu – drošību, kā arī veicināt dažādu satiksmes dalībnieku savstarpēju līdzāspastāvēšanu, ziņo LETA.

Izmaiņas skars gan apmācības autoskolās, gan arī tiks ņemtas vērā, veidojot jaunas eksāmenu biļetes.

Kā iepriekš informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), sabiedrība par izmaiņām tiks informēta – tiks sagatavota informācija medijiem, būs skaidrojoši materiāli gan tekstuāli, gan interaktīvi, tāpat tiks sniegta informācija gan sabiedriskām organizācijām, gan iedzīvotājiem.

Satiksmes ministrija kopā ar iesaistītajām institūcijām un partneriem izstrādājusi jaunu Ceļu satiksmes noteikumu projektu un jaunajos noteikumos īpaša uzmanība pievērsta ar velojomu saistītajiem jautājumiem. Piemēram, velosipēdistiem tikai izņēmuma gadījumos būs saglabāta iespēja pārvietoties pa ietvi. Noteikumu projektā ir stingrāk noteikts, ka ietve ir domāta gājējiem, kuriem uz tās vienmēr ir priekšroka. Velobraucēji tiek rosināti izvēlēties velo infrastruktūru, divriteņu kustībai drošas ielas un tikai nepieciešamības gadījumā atrasties uz ietves. Tādējādi riteņbraucēji tiks aicināti būt aizvien atbildīgāki ceļu satiksmē – plānot savus maršrutus un pieņemt katrai situācijai atbilstošāko lēmumu.

Lai nodrošinātu pārdomātu velobraucēju dalību satiksmē, projekta izstrādes gaitā notika sadarbība un diskusijas partneriem, piemēram, ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību, Latvijas Pašvaldību savienību un citām ministrijām.

Jaunais noteikumu projekts precizē vairākas jau pastāvošās normas, kā arī paredz jaunas. Piemēram, iespējas uzstādīt maināmās ceļazīmes, ieviest jaunus horizontālos apzīmējumus uz ceļiem, nodalīt uz velosipēdistiem un mopēdistiem attiecināmās prasības, atļaut elektromobiļiem pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslām.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

Pelēkais Vilks 02.06.2015. 13.19

Valdība akceptēja jaunos Ceļu satiksmes noteikumus.. ziņo LETA.

..Jaunais noteikumu projekts precizē…

======

Nesapratu ziņu: projekts vai kas? Uzsaukts VS sanāksmē? Spēkā esošs? No kura datuma? Noteikumus tak VP nevajag izsludināt?

Cmykajai Nellijai laikam vair nav spēka uzraudzīt “darbiniekus”..

+4
0
Atbildēt

2

    Pelēkais Vilks > Pelēkais Vilks 02.06.2015. 16.27

    Piekrītu! Bet zolīdums nav mēdijsabiedrībā vērtīgs CV ieraksts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Unabomberz > Pelēkais Vilks 02.06.2015. 16.09

    Vilks, spriežot pēc pēdējā laika līmeņa Ir.lv nav neviena darbinieka, kurš vispār spētu saprast tavu jautājumu un atšķirību starp VSS, MKK un valdības sēdi. Pārraksta tikai MK preses relīzes nomainot fontu. Un pat to informāciju, kas ir preses relīzēs “noīsina”.

    Man piemēram šķistu svarīgi pateikt, ka uz grants ceļiem ir ieviests ātruma ierobežojums 80 km/h līdzšinējo 90 vietā. Un Satiksmes ministrijas relīzē tas ir.

    Varbūt Ir.lv Vajadzētu tikai virsrakstu ielikt un raksta vietā – linku uz pirmavota preses relīzi? Būtu zolīdāk…

    http://mk.gov.lv/lv/aktualitates/valdiba-apstiprina-celu-satiksmes-noteikumu-jauno-redakciju

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu