Zemes īpašniekiem Rīgā pieaugs nekustamā īpašuma nodoklis • IR.lv

Zemes īpašniekiem Rīgā pieaugs nekustamā īpašuma nodoklis

7
Grausts Marijas ielā 6, kuru apmeklē Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija izbraukuma sēdē, lai iepazīstos ar objekta tehnisko stāvokli un lemtu par vidi degradējošās būves klasifikāciju un paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu. Foto: Ieva Čīka, LETA

Samazināsies ģimenēm ar bērniem

Nākamgad Rīgā zemes īpašniekiem palielināsies nekustamā īpašuma nodokļa maksājums, savukārt ģimenēm ar bērniem – samazināsies, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Nodokļa maksājums pieaugs arī mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem. To paredz jaunie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanu un NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību, ko sagatavojusi Rīgas Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

Noteikumu projektā plānots zemei Rīgas administratīvajā teritorijā piemērot likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikto likmi – 1,5%. Līdz šim, rēķinoties ar ekonomisko krīzi un 25% pieauguma ierobežojumu, kas bija noteikts ar likumu 2008.-2011.gadā, tika piemērota likme 1% apmērā.

Ģimenēm ar vienu bērnu nodokļa atvieglojumi būs noteikti 50% apjomā, bet ģimenēm ar diviem bērniem – 70% apjomā.

Piemērojot nekustamā īpašuma nodokli par mājokli, turpmāk tiks ņemts vērā, vai šo īpašumu kāda persona ir deklarējusi kā savu dzīvesvietu. Pašlaik Rīgā ir ap 38 000 dzīvokļu, kuros nav deklarēta neviena persona. Parasti šādi dzīvokļi kalpo kā kapitāla ieguldījums un netiek izīrēti vai arī dzīvokļa īpašnieks nedod atļauju īrniekam to deklarēt par savu dzīvesvietu. Pašvaldība ir ieinteresēta šo situāciju mainīt un motivēt Rīgā dzīvojošos arī deklarēt te savu dzīvesvietu, tādēļ tiks palielināts iedzīvotāju ienākumu nodokļa pieaugums budžetā.

Līdzšinējā NĪN likme par mājokli 0,2 līdz 0,6% apmērā tiks saglabāta par īpašumiem, kuros deklarēti Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, bet par īpašumiem, kuri nav deklarēti kā dzīvesvieta, likme tiks paaugstināta līdz 1,5%.

Saglabājot līdzšinējo likmi 0,2-0,6% apmērā par mājokli, kas deklarēts kā dzīvesvieta, arī papildus tiks ieviestas atlaides ģimenēm ar bērniem. Ģimenes ar vienu bērnu saņems atlaidi 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem – 70% apmērā. Tādējādi šai iedzīvotāju kategorijai NĪN maksājums par mājokli krietni samazināsies.

Fiziskām personām dzīvokļu īpašumos nesadalītās daudzdzīvokļu mājās 0,2-0,6% likme tiks aprēķināta par 30 kvadrātmetriem uz katru deklarēto personu, bet 1,5% likme – ja īpašumā nav deklarētu personu, kā arī par ēkas platību, kas pārsniedz 30 kvadrātmetrus uz katru deklarēto. Arī šajā gadījumā papildus atvieglojumus 70% apmērā saņems ģimenes ar diviem bērniem, 50% atvieglojumu – ģimenes ar vienu bērnu.

Ja šogad kopējais maksājums (mājoklis un zeme) par divistabu dzīvokļa īpašumu mikrorajonā ir 49,74 eiro, tad 2016.gadā tajā deklarētai ģimenei ar diviem bērniem tas samazināsies par 66,7% un būs 16,80 eiro, bet deklarētai ģimenei ar vienu bērnu – 28 eiro.

Spēkā paliek arī visas pašlaik noteiktās nodokļa atlaides – ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem, trūcīgām un maznodrošinātām personām, vientuļiem pensionāriem, invalīdiem un citām mazaizsargātām iedzīvotāju grupām.

Savukārt juridiskām personām NĪN aprēķins būs atkarīgs ne tikai no deklarētajām personām, bet arī īres līguma. Iepriekš minētie nosacījumi likmes 0,2 līdz 0,6% piemērošanai papildināti ar nosacījumu, ka Zemesgrāmatā jābūt reģistrētam īres līgumam.

Lai motivētu īpašniekus sakārtot savus īpašumus, līdz šim paaugstināta NĪN likme tika piemērota ēkām, kas klasificētas kā vidi degradējoši objekti. No 2016.gada paaugstināta nodokļa likme 3% tiks aprēķināta arī nesakoptas zemes īpašniekiem. Tāpat paaugstinātu nodokļu likmi piemēros gadījumos, kas zemes gabalā konstatēta patvaļīga būvniecība, dzīvokļos – patvaļīga pārbūve, kā arī gadījumos, kad pārsniegts saskaņotais būvdarbu veikšanas ilgums.

Pēc Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes aprēķina, kopējais pieaugums Rīgas budžetā minēto grozījumu rezultātā varētu būt 23,7 miljoni eiro. Ģimenēm ar bērniem noteiktie atvieglojumi kopumā būs divu miljonu eiro apmērā.

Noteikumi par NĪN aprēķināšanas un atvieglojumu piešķiršanas kārtību trešdien, 3.jūnijā, tiks izskatīti Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā.

 

Komentāri (7)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu