VIDEO: Vai bērns ir prioritāte? • IR.lv

VIDEO: Vai bērns ir prioritāte?

30
Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes profesors un dekāns Andrejs Vilks. Publicitātes foto

Rīgas Stradiņa universitātes eksperta viedoklis Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā

Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes profesors un dekāns Andrejs Vilks vērš Latvijas sabiedrības uzmanību uz vairākām aktuālām bērnu aizsardzības problēmām Latvijā un aicina aizdomāties, vai bērns ģimenē, sabiedrībā un mūsu valstī ir prioritāte.

Viedoklis izteikts saistībā ar 1. jūniju – Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. 

Profesors Andrejs Vilks atgādina, ka Starptautisko bērnu aizsardzības dienu svinam jau kopš 1950. gada un aicina padomāt, vai bērns mums ir prioritāte. 

„Vecākiem bērns ir prioritāte visu laiku – neatkarīgi no tā, kāds ir datums. Vai sabiedrībai kopumā bērns ir prioritāte? Es ļoti šaubos. Sabiedrība ir vienaldzīga pret tiem bērniem, kuri klaiņo, ubago vai sniedz seksuālus pakalpojumus. Vai valstij bērns ir prioritāte? Par to es arī šaubos,” ir atklāts Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns. 

Latvijas valstij ir daudz dažādu prioritāšu, piemēram, drošība un labklājība, taču par bērniem, kuru Latvijā pašlaik ir nedaudz vairāk kā 340 000, tiek aizmirsts, norāda A. Vilks. „Nepilngadīgo likumpārkāpumu skaits pēdējos gados samazinās, taču tam ir tikai viens iemesls – arī bērnu skaits Latvijā ir sarucis. 2014. gadā ir reģistrēts vairāk nekā 550 noziedzīgo nodarījumu, kuros ir cietuši bērni, no tiem aptuveni 30 % ir seksuālie, bet kādi 20 % ir mantiskie noziegumi. Jāpiebilst, ka Latvijā šādu un līdzīgu problēmu, kas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzību, ir pietiekami daudz, un to risināšana ir ilglaicīgs pasākums,” stāsta profesors Andrejs Vilks un nobeigumā uzsver: „Mums būtu jāatceras, ka bērni ir mūsu prioritāte!”

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu