Karaliene Elizabete II: sankcijas pret Krieviju turpinās • IR.lv

Karaliene Elizabete II: sankcijas pret Krieviju turpinās

24
Lielbritānijas karaliene Elizabete II. Foto: AFP/LETA

Izklāstot jaunās valdības programmu, karaliene uzsver vairākas reformas un referendumu par Lielbritānijas dalību ES

Ikgadējā Lielbritānijas karalienes Elizabetes II runā trešdien parlamentā viņa izklāstījusi jaunās valdības likumdošanas programmu, kas paredz visu Konservatīvās partijas priekšvēlēšanu solījumu izpildi. Karalienes runā tautai solīta “vienas nācijas pieeja”, kas uzlabos dzīvi iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, kā arī paziņots, ka Apvienotā Karaliste turpinās spiediena politiku pret Krieviju Ukrainas kara dēļ.

„Mana valdība turpinās izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tiktu nodrošināta Ukrainas teritoriālā vienotība un suverenitāte, kā arī prasīs pilnīgu Minskas vienošanās izpildi,” teica karaliene.

Ar šādu troņa uzrunu britu monarhs uzstājas katru gadu, atklājot Lielbritānijas parlamenta jauno sesiju, vēsta BBC. Šogad Elizabete II atklāja jaunā parlamenta, ko ievēlēja 7.maija vēlēšanās, pirmo sesiju. Runu karalienei raksta ministru kabinets un tā tiek apstiprināta premjerministra kancelejā. Pēc būtības šī runa nozīmē valdības darbības programmu nākamajam gadam.

Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona jaunā valdība plāno samazināt budžeta deficītu, kontrolēt valsts izdevumus un samazināt ienākumu nodokli cilvēkiem ar zemiem ienākumiem. Plānots risināt mājokļu trūkuma problēmu un paplašināt bezmaksas aprūpi bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem. Iecerēts arī samazināt regulatoru kontroli pār mazajiem uzņēmumiem, lai veicinātu jaunu darbvietu rašanos, ziņo LETA/DPA.

Karalienes runā tika arī apstiprināta Kamerona iecere līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā (ES). Šo referendumu un pārskatīt Lielbritānijas līdzdalības noteikumus ES Kamerons saviem vēlētājiem solīja pirms vēlēšanām.

Plānots arī sarīkot konsultācijas par Cilvēktiesību akta aizstāšanu ar vājāku tiesību likumprojektu.

Valdība apņēmusies arī reformēt arodbiedrības un pasargāt būtiskākos publiskos pakalpojumus no streikiem, palielināt veselības aprūpes budžetu un noteikt Nacionālajam veselības dienestam (NHS) septiņu dienu darba nedēļu. Plānots arī samazināt imigrāciju, kriminalizējot nelegālu nodarbinātību un atvieglojot notiesātu noziedznieku izraidīšanu.

Kamerona jaunais kabinets arī apņēmies cīnīties pret ekstrēmismu, sekmēt sociālo saliedētību un ieviest parlamentā principu “angļi balso par angļu likumiem”, lai skotu parlamenta locekļiem vairs nepiedētu pēdējais vārds par likumiem, kas attiecas tikai uz Angliju un Velsu.

Valdības likumdošanas programmā arī norādīts, ka uzlabojamas Lielbritānijas attiecības ar Ķīnu un Indiju.

Šogad pirmo reizi 20 gadu laikā karalienes troņa runu veidoja tikai konservatīvo valdība. Lai gan Kamerons valdību vada kopš 2010.gada, iepriekšējā valdībā bija arī Liberāldemokrātiskās partijas pārstāvji.

Karaliene Elizabete II, kurai šogad apritēja 89 gadi, Apvienoto Karalisti vada kopš 1952.gada.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu