Nacionālais simfoniskais orķestris noslēgs sezonu ar koncertu "Gorā" un Lielajā Ģildē • IR.lv

Nacionālais simfoniskais orķestris noslēgs sezonu ar koncertu “Gorā” un Lielajā Ģildē

35
Vijolniece Vineta Sareika. Publicitātes foto

Uzstāsies vijolniece Vineta Sareika, būs arī Viļņa Šmīdberga skaņdarba “Jūras raksti” pirmatskaņojums

Ceturtdien, 28.maijā un piektdien, 29.maijā Lielajā ģildē, noslēdzot 2014./2015.gada koncertu sezonu, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) uzstāsies kopā ar vijolniecei Vinetu Sareiku un pirmatskaņos komponista Viļņa Šmīdberga skaņdarbu “Jūras raksti”, raksta aģentūra LETA. 

LNSO sezonas noslēgumam bija aicinājis Šmīdbergu komponēt jaundarbu. Viens no LNSO ieteikumiem bijis simfoniskā valodā aplūkot jūru. Pēc ilgām pārdomām komponists izšķīries par nosaukumu “Jūras raksti”. “Es ar lielu bijību izturos pret jūru. Mans jaunais opuss noteikti nebūs jūras skaniska ilustrācija. Mani interesē dažādu slāņu saspēles, viļņu zīmējumu projekcija daudzbalsīgā partitūrā, nemitīgas dinamikas gradācijas, faktūras elementu mikrofrāzējums – uzdevums ir ļoti grūts un arī ļoti interesants. Savā ziņā tā būs muzikāla grafika. No citas puses – jūras fenomena pielūgšana,” par skaņdarbu stāstīja komponists. 

Sezonas noslēguma programmā skanēs divi klasiski romantisma darbi – Žana Sibēliusa Vijoļkoncerts un Sergeja Rahmaņinova “Simfoniskās dejas”. Sibēliusa Vijoļkoncertā solo spēlēs Vineta Sareika. 

Sareika ir kvarteta “Artemis” pirmā vijole. Pēc studijām Jūrmalā, Parīzē un Briselē 2009.gadā Sareika kļuva par Beļģijas karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureāti. Pēc tam vijolniece vairākus gadus uzstājās kā soliste ar dažādiem orķestriem, spēlējot kamermūziku, kā arī pildīja pirmās vijoles pienākumus simfoniskajos orķestros. 2011.gadā Sareika kļuva par Flandrijas Karaliskā filharmoniskā orķestra galveno koncertmeistari. Vairākus gadus vijolniece spēlēja pašas līdzradītajā kameransamblī “Trio Dali”, kas guva panākumus konkursos, kā arī kritiķu atzinību. 2012.gadā Sareikai tika piedāvāts spēlēt pirmo vijoli vienā no pasaules spožākajiem stīgu kvartetiem, un mūziķes dzīvē sākās jauns posms, muzicējot visaugstākās līgas ansamblī.

Biļetes uz koncertu nopērkamas Lielās ģildes un www.bilesuparadize.lv

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu