ASV ģenerālprokurore: FIFA aresti veikti saistībā ar 2010.gada Pasaules kausu (papild.) • IR.lv

ASV ģenerālprokurore: FIFA aresti veikti saistībā ar 2010.gada Pasaules kausu (papild.)

13
FIFA amatpersonas, kuras tur aizdomās par korupciju: no kreisās augšējā rindā - Rafaels Eskuivels, Nikolass Leozs, Džefrijs Vebs, Džeks Vorners, Eduardo Li, Euhenio Figueredo un Hosē Marija Marins. Foto: AFP/LETA

FIFA un ar to saistīto organizāciju amatpersonas saņēmušas kukuļos vairāk nekā 100 miljonus dolāru

Skaļie Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) amatpersonu aresti veikti saistībā ar kukuļdošanu cīņā par 2010.gada Pasaules kausa finālturnīra organizēšanas tiesībām, trešdien preses konferencē teica ASV ģenerālprokurore Loreta Linča.

“Aptuveni 2004.gadā sākās pretendēšana uz iespēju rīkot 2010.gada Pasaules kausa finālturnīru, kas noslēgumā tika piešķirts Dienvidāfrikas Republikai, un sacensības pirmoreiz rīkoja Āfrikā,” teica Linča. “Tomēr pat šajā vēsturiskajā notikumā tika izmantoti kukuļi, lai ietekmētu lēmumu.”

Tikmēr Ņujorkas prokurors Kellijs Karijs teica, ka trešdien veiktie aresti “ir tikai sākums”, bet izmeklēšana, kas ilgst jau gadu, ir tālu līdz finišam. “Varu atklāt, ka izmeklējam gan atsevišķu personu, gan valstu kopumu iesaisti,” pauda Karijs.

Linča nekomentēja iespējamās nelikumības 2018. un 2022.gada finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršanā attiecīgi Krievijai un Katarai, tomēr uzsvēra, ka saistībā ar to atsevišķu izmeklēšanu veic kolēģi Šveicē.

ASV ģenerālprokurore izteicās, ka ar koruptīvām darbībām FIFA vadība ir pazīstama jau kopš 1991.gada, paužot, ka kukuļi ņemti “atkal un atkal, gadu pēc gada”. Kā piemēru viņa minēja gadījumu, kad, lai ASV iegūtu iespēju rīkot 2016.gada “Copa America” turnīru, tās vispirms kukuļos samaksājušas 110 miljonus dolāru (100 miljonus eiro). Kopā šajos 24 gados kukuļos varētu būt iekasēti vairāk nekā desmit miljardi dolāru.

Linča atklāja, ka apsūdzības pašlaik izvirzītas pret 14 personām, bet septiņas no amatpersonām, kas trešdien tika arestētas Šveicē, tiks pieprasīts izdot ASV. Savukārt Šveice jau pavēstījusi, ka seši no šiem cilvēkiem protestē pret savu gaidāmo izdošanu.

“Tiek uzskatīts, ka kukuļi saņemti par mediju, mārketinga un sponsorēšanas tiesību piešķiršanu uzņēmumiem par futbola turnīriem Latīņamerikā. Personas aizturētas uz aizdomu pamata par darbību nelikumībās no deviņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām. Saskaņā ar pieprasījumu noziegumi tika gatavoti ASV, bet pārskaitījumi veikti caur ASV bankām,” iepriekš paziņojumā atklāja Šveices Tieslietu ministrija.

FIFA prezidenta vēlēšanu priekšvakarā aiztur vairākas amatpersonas

Jau ziņots, ka ASV varasiestādes plāno izvirzīt kriminālu apsūdzību pret vairākiem esošajiem un bijušajiem FIFA izpilddirektoriem, kuri saistīti ar korupciju, turklāt seši pārstāvji jau ir aizturēti, trešdien informēja portāls “ft.com”.

Vairāki FIFA pārstāvji trešdien tika aizturēti, bet sīkāku informāciju par aizturētajiem ASV Tieslietu departaments, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un ASV Iekšējais ieņēmumu dienests sniegs vēlāk trešdien, raksta LETA/AFP.

Kā teikts Šveices Tieslietu ministrijas paziņojumā, FIFA un ar to saistīto organizāciju amatpersonas saņēmušas kukuļos vairāk nekā 100 miljonus dolāru (91,9 miljonus eiro) no sporta medijiem un sporta reklāmas kompānijām.

“Tiek uzskatīts, ka kukuļi saņemti par mediju, mārketinga un sponsorēšanas tiesību piešķiršanu uzņēmumiem par futbola turnīriem Latīņamerikā. Personas aizturētas uz aizdomu pamata par darbību nelikumībās no deviņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām. Saskaņā ar pieprasījumu noziegumi tika gatavoti ASV, bet pārskaitījumi veikti caur ASV bankām,” teikts paziņojumā.

Pret aizturētajiem pārstāvjiem izvirzītas vairākas apsūdzības, arī par naudas atmazgāšanu, krāpšanu, nodokļu nemaksāšanu un šantāžu.

Aizturēto vidū ir arī Kostarikas Futbola federācijas (FCF) prezidents Eduardo Li.

Aizdomās turamo personu vidū ir Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas Futbola asociācijas (CONCACAF) vadītājs un FIFA viceprezidents Džefrijs Vebs, kā arī viņa kolēģis Euhenio Figueredo no Urugvajas, kurš agrāk pildījis Dienvidamerikas futbola asociācijas prezidenta pienākumus. Tāpat aizdomu ēna krīt uz bijušo FIFA viceprezidentu Džeku Vorneru no Trinidadas un Tobago.

Aizdomās turamo personu vidū nav pašreizējā FIFA prezidenta Zepa Blatera.

FIFA jau vairāk nekā desmit gadus tiek apsūdzēta korupcijā. Apsūdzības pastiprinājās, kad tiesības rīkot 2018. un 2022.gada Pasaules kausu futbolā tika piešķirtas attiecīgi Krievijai un Katarai.

Zīmīgi, ka cilvēku aizturēšana notika neilgi pirms piektdien Cīrihē paredzētā 65.FIFA kongresa, kurā norisināsies arī organizācijas prezidenta vēlēšanas.

Pēc tam kad vairāki kandidāti nolēma atsaukt savu pieteikumu, asociācijas prezidenta vēlēšanās piedalīsies tikai Blaters un FIFA viceprezidents Jordānijas princis Ali bin al Huseins, kuram atbalstu izteicis arī Platinī.

Blaters prezidenta vēlēšanās kandidēs jau savam piektajam termiņam, kas futbola sabiedrībā izraisījis asu reakciju, jo iepriekš viņš bija izteicies, ka uz augsto amatu vairs nekandidēs.

Savas kandidatūras FIFA prezidenta amatam nesen atsauca Nīderlandes Futbola federācijas (KNVB) vadītājs Mihaels van Prāgs un portugāļu futbola leģenda Luišs Figu, lai paustu atbalstu tieši bin al Huseinam. Tiesa, Blaters joprojām tiek uzskatīts par favorītu FIFA prezidenta vēlēšanās.

Aprīļa sākumā Blaters atklāja, ka vēlētos jaunus pasākumus, lai mazinātu Eiropas ietekmi futbolā. Tāpat viņš bija izteicies, ka Āfrikas un Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību valstu zonas komandām vajadzētu piešķirt vairāk vietu Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (13)

dzeris49 28.05.2015. 09.09

Krievijā jau sākusies histērija, visi taču zina, ka krievi to pasaules čempionātu nopirkuši.

Ir pat oficiāls paziņojums, ka tā ir kārtējā ameriāņu iejaukšanās suverēno valstu lietās.

Un soc. tīklos uzskata, ka tas viss, lai atceltu to čempionātu Krievijā.

Bet, baigi labi, ka to fifu, beidzot, paņēma pie dziesmas, žēl, ka Blaters uz brīvām kājām.

+6
0
Atbildēt

0

traductrice 27.05.2015. 11.44

futbols jau sen nav sports, bet netīrās naudas mazgātuve.

+6
0
Atbildēt

3

    J.Biotops > traductrice 28.05.2015. 11.44

    Tikai futbols?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 28.05.2015. 12.30

    futbols kā masveidīgākais no visiem sportiem, kurā apgrozās prātam neaptveramas summas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > traductrice 28.05.2015. 16.39

    Nu vairs neko nesaprotu – vispirms „futbols jau sen nav sports…” tad pēkšņi „…futbols kā masveidīgākais no visiem sportiem…”. Lai nu tā būtu, tomēr SOK cienu vēl vairāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 28.05.2015. 11.42

Krievijas reakcija šoreiz bija adekvāta, ātra un precīza, tā ka nepaliek vieta ne mazākajām šaubām ne par ņēmējiem, ne devēju. Korupcijas apkarošanas aizsegā amerikāņu agresori iecerējuši darīt pāri pašam Blateram (kāds daiļskanīgs uzvārds!), kura nevainībai pēc tādiem paziņojumiem ticu nešaubīgi.

Liberasti, rusofobi, pindosi un citi fašisti metušies kārtējā uzbrukumā Krievijas likumīgajām interesēm. Nopirkto neatdosim, fašizm ņe proiģot!

Vēl neiesēdinātie FIFA funkcionāri jau paziņojuši – Krievijai pāri nedarīsim. (Ja nenonāksim kamerās)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu