Kažociņš neizslēdz Latvijas valsts pārvaldes struktūru darbinieku sadarbošanos ar Krievijas specdienestiem • IR.lv

Kažociņš neizslēdz Latvijas valsts pārvaldes struktūru darbinieku sadarbošanos ar Krievijas specdienestiem

34
Jānis Kažociņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors atgādina par ārējās izlūkošanas dienesta uzdevumiem

Nav izslēgta iespēja, ka Latvijā ir cilvēki, arī valsts pārvaldes struktūrās, kuri sadarbojas ar Krievijas specdienestiem, intervijā aģentūrai LETA atzina aizsardzības ministra padomnieks, bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš.

Kažociņš domā, ka Latvijā arī darbojas Krievijas spiegi, un atgādina, ka Latvijas drošības iestādes palīdzēja saviem kolēģiem atklāt Igaunijas drošības struktūru amatpersonu Hermani Simmu, kurš spiegoja Krievijas labā un nodarīja NATO lielu kaitējumu.

“Es noteikti neizslēdzu iespēju, ka Latvijā ir cilvēki, tai skaitā valsts pārvaldes struktūrās, kas sadarbojas ar Krievijas specdienestiem. Tāpēc ārējās izlūkošanas dienesta uzdevums ir uzzināt, ko potenciālais ienaidnieks domā un kā tas varētu rīkoties. Henrijs Kisindžers ir teicis, ka Rietumi spēlē šahu, bet Putins – pokeru. Tāpēc rietumvalstu dienestu uzdevums ir uzzināt, kas ir Putina kārtīs,” uzsvēra Kažociņš.

Kažociņa savulaik vadītais SAB pagājušā gada ziņojuma publiskajā daļā nav norādījis, ka kāda valsts pārvaldes amatpersona būtu spiegojusi Krievijas labā. Pārskatā teikts, ka, ņemot vērā Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO, kā arī ģeogrāfisko atrašanos, pērn visaktīvāk pret valsts interesēm ir strādājuši Krievijas speciālie dienesti.

Darbības realizācija pret Latvijas interesēm norit gan Latvijas teritorijā, gan ārvalstīs, gan arī no savas mītnes zemes. Izlūkdienesti galvenokārt izmanto savas valsts vēstniecības diplomātisko piesegu izlūkošanas aktivitāšu veikšanai. Paralēli tiek izmantoti netradicionālie piesegi, kuriem var pielāgot jebkuru nepieciešamo profesiju – žurnālistu, konsultantu, uzņēmēju vai zinātnieku.

Krievijas pētnieciskie institūti un nevalstiskās organizācijas bieži tiek izmantotas par platformām, kuru ietvaros vai no kurām veikt izlūkošanas darbību. Par izlūkošanas avotiem kalpo publiskā informācija, kontaktpersonas vai aģenti, kā arī elektroniskā formā pārraidītā informācija.

“Krievijas teritorijā izlūkošanas un pretizlūkošanas uzdevumus visintensīvāk veic Federālais drošības dienests (FDD). Latvijas jaunieši un studenti, īpaši Krievijā studējošie, ir pakļauti FDD interešu sfērai. Šantāža un draudi periodiski tiek izmantoti, lai nodrošinātu sadarbību ar vēlamām personām,” teikts ziņojumā.

SAB ir valsts drošības iestāde, kas likumā noteiktā kārtībā veic izlūkošanas un pretizlūkošanas darbības, iegūst, apkopo, uzkrāj, uzglabā, analizē un izmanto ar valsts drošību, aizsardzību un ekonomisko suverenitāti saistīto informāciju, kā arī veic valsts noslēpuma aizsardzību.

 

Komentāri (34)

klans 25.05.2015. 11.41

Ja nemaldos, šai sadarbībai ir pat juridiskā bāze – Saskaņas līgums ar Vējoņa draugiem- Vienoto Krieviju.

Vai Kažociņš to nezināja un tāpēc uzskata, ka Saskaņai jābūt valdībā?

Pielaides taču nebūs problēma, jo informācijas noplūdei būs nevis riski, bet garantija.

+2
0
Atbildēt

0

ierados 25.05.2015. 10.37

“maksā vairāk un labāk rūpējas”

Aizmirsi pieskaitīt, pridurok – izlaiž no cietuma, iedod šaujamo un palaiž aiz robežas laupīt un slepkavot. Ko sēdi te un jūsmo, kusties un sāc rīkoties, varbūt tev putins piešūs ēzeļa ausis pie vatņika. Tas skaitās krutāk nekā luskāt semočkas pribaltu fašistu zemē.

+2
0
Atbildēt

2

    v_rostins > ierados 25.05.2015. 14.45

    ierados

    Vai tu, zatļerast, ar īpaši īpašām vajadzībām, domāji tās ēzeļa ausis, ko Putins piekabināja zatļeram, kamēr tas baudīja pahana smegmu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > ierados 25.05.2015. 16.17

    Hei, līķurati! No kura laika čubinamies zem viena brezenta ar miglaino “latvijas valsti”? Vai bija puzes lāčplēša speczdāņija?

    0
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 24.05.2015. 23.56

Ja WWII, staļinisma un GULAG apoliģēti, VVF un Zatļers un pārējie kropļi, Maskavas braucēji, pēc atgriešanās netika pamatīgi nopratināti un vairāki no tiem pēc nopratināšanas neatstāja mūsu mīļoto planētu caur SAB skursteni, tad Kožociņš var arī “neizslēgt”.

Tas neizslēdz, ka atjaunotās Latvijas Politiskā policija nepievērsīs īpašu vērību ne tikai Kamaldiņam un Kukulītim, bet arī Kažociņam.

+2
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu