Palmīra krīt "Islāma valsts" rokās (papild.) • IR.lv

Palmīra krīt “Islāma valsts” rokās (papild.)

25
Senās Palmīras drupas. Foto: AFP/LETA

Palmīras UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautās vietas atrodas pilsētas dienvidrietumos

Sīrijas senā pilsēta Palmīra kritusi teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” rokās, un tā jau ir otrā nopietnā ekstrēmistu uzvara pēdējās nedēļas laikā, jo svētdien džihādisti ieņēma arī Ramādī, Anbāras provinces galvaspilsētu kaimiņos esošajā Irākā,  ziņo LETA/DW.

Sīrijas valdības spēki Palmīru atstāja trešdien pēc civiliedzīvotāju lielākās daļas evakuācijas, un Londonā bāzētā sīriešu cilvēktiesību uzraudzības organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) ziņo, ka “Islāma valsts” kaujinieki pilnībā kontrolē pilsētu.

Islāma ekstrēmistu panākumi izsaukuši satraukumu par Palmīras vēsturisko pieminekļu likteni. Palmīras vecpilsēta ir atzīta par Sīrijas visievērojamāko vēsturisko pieminekļu kompleksu, un UNESCO jau 2013.gadā to iekļāva Pasaules mantojuma apdraudēto pieminekļu sarakstā.

“Islāma valsts” kaujinieki jau iepriekš ir iznīcinājuši nozīmīgus vēsturiskus pieminekļus Irākā, kas krituši to rokās, apgalvojot, ka senās skulptūras esot islāmā aizliegti elki.

Jau ziņots, ka teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” džihādisti trešdien ieņēmuši Sīrijas vēsturiskās pilsētas Palmīras ziemeļu daļu.

Palmīras UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautās vietas – drupas, tempļi un kolonnu ieskautās ielas – atrodas pilsētas dienvidrietumos, ziņo LETA/AFP.

Tikmēr Sīrijas valsts televīzija vēsta, ka “bruņotie spēki uzbruka “Islāma valsts” teroristu grupām Palmīras ziemeļos un bloķēja viņu ieiešanu pilsētas ziemeļu daļā”.

Tā bija otrā reize, kad “Islāma valstij” izdevās iegūt Palmīras ziemeļu daļu. Šīs pašas teritorijas viņi sagrāba sestdien, bet noturēja tās tikai nepilnas 24 stundas.

Džihādistiem no ziemeļu flanga un no pazīstamā Palmīras cietuma puses austrumos uzbruka Sīrijas režīma spēki. “Islāma valstij” izdevās iegūt valsts drošības ēku un pārņemt ziemeļu rajonus, ziņoja SOHR.

Kāds aktīvists no Palmīras vārdā Muhameds stāstīja, ka “režīma karavīri metās bēgt, kad “Islāma valsts” sagrāba valsts drošības ēku” pilsētas ziemeļos. “Viņi devās uz militārās izlūkošanas biroju netālu no drupām,” sacīja Muhameds.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

v_rostins 21.05.2015. 09.21

nomale

Un Palmīra tagad dzīvos pēc “Desmit baušļu”, kas būtiski ir arī Rībenas kundzei, principa?

+3
-1
Atbildēt

1

    aivarsk > v_rostins 21.05.2015. 15.01

    Nu es nezinu, kas nopietna Eiropas apdraudējuma gadījumā varētu stāties pretī ISIS, ja ne kristieši, tak ne jau Eiropas geji?!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

v_rostins 21.05.2015. 08.37

Par to jāpateicas Pirmam ASV Geju prezidentam, Barakam Huseinovičam, kurš pildot kremļa rīkojumu, atteica palīdzību Asada opozīcijai, Sīrijas mēreniem islamistiem un Irākā atstāja varu šīītu rokās.

+4
-2
Atbildēt

0

nomale 21.05.2015. 08.58

Skumji, ka vēl viena vēsturiska pilsēta nonākusi tikumības aizstāvju rokās.

Ingūna Rībena var braukt stažēties!

+3
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu