Sapucēties ar jēgu • IR.lv

Sapucēties ar jēgu

3
Santa Vanaga ar meitām Elzu (stāv) un Annu lepojas, ka dzimtas saknes ir suitos, tāpēc vairāku gadu laikā visām tapuši tērpi. Ar tiem rīdzinieces krāšņojas ne tikai gadskārtās, bet meitenes reiz aizgājušas Rīgā arī uz bērnudārzu.
Ieva Alberte

Vasarās dzīvojot Alsungā, rīdziniece Santa Vanaga ar meitām Annu un Elzu pamazām kļuvušas par suitietēm

Pirms četriem gadiem Santa bija aizbraukusi uz Alsungu. Padzīvot vienu vasaru. Ar meitu Elzu pie rokas un pāris mēnešus veco Annu slingā viņa iegāja veikalā Rija, kur tirgo sui-tu darinājumus. Pētīja saktas, jostas. Patika. Veikaliņā satika Kristīni, kura viņu uzrunāja, vaicājot, no kurienes te tāda agrāk neredzēta seja. Santa izstāstīja, ka vecmamma bijusi suitiete. Atstājusi mantojumā divas nelielas istabas, tajās Santa vasarās reizēm apmetoties. Kristīne lika manīt, ka suitu saknes vajag ņemt nopietnāk un taisīt sev tautastērpu. Santa neko konkrētu neatbildēja, jo par to nebija aizdomājusies. Kristīne uzaicināja ciemos. Rādīja saktas, aubes, vainagus un stāstīja par to nozīmi. Kristīne pēc profesijas ir arī drēbniece un ar suitu tērpiem bija aizrāvusies, apzināja to vēsturi.

Tovasar Santa tā arī nepieņēma lēmumu. «Es tērpam nebiju gatava. Briedu gadu. Tautastērps jau nav tikai apģērbs, bet arī suitu tradīcijas, kultūra, kopiena. Tam nepieciešama iedziļināšanās, pētniecība,» saka Santa. Sēžam ap apaļu galdu Kristīnes Vasiļevskas dzīvesvietā Alsungā, smaržo tēja un tikko cepta kūka. Elza cenšas aizsiet pastalu, Anna palīdz darboties pa virtuvi, servējot šķīvjus. Un visa rosīšanās notiek tautastērpos. Tajos ir tāds spēks, ka vienkārši rauj jumtu nost!

Uz pirmajām saulgriežu svinībām Jūrkalnē Santa tērpu aizņēmās. «Te jau bez tautastērpa nevar dzīvot,» viņa saka. Uzvilkusi aizlienēto kostīmu, Santa juta – jā, tas ir viņai. Īsto saulgriežu svinēšana ar ugunsrata laišanu, dūdām, dziesmām līdz saullēktam Jūrkalnē bija pēdējais punkts, kas Santā nostiprināja apziņu, ka vēlas pati savu tērpu. Un tas sāka tapt. Lēnām, jo vasarā cilvēkiem katram savi plāni un lauku darbi, savukārt tieši tad Santa dzīvojās pa Alsungu. Bija vajadzīgi divi gadi. Tērpu darināja pieci dažādi meistari no suitiem, ar kuriem Santa kopā rūpīgi pārdomāja katru detaļu, izvēloties krāsas un rakstus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu