Svaigi slauktā piena Krievija • IR.lv

Svaigi slauktā piena Krievija

5
Viktors Jerofejevs.
Aivars Ozoliņš

Krievija nav Eiropas valsts, uzstāj krievu postmodernisma patriarhs un krievu dvēseles enciklopēdists Viktors Jerofejevs

Krievu tautas domāšana ir pirmatnēji sinkrētiska un vienmēr meklē stipru varu, tāpēc Rietumu politika, kas to neņem vēra, ir nolemta neveiksmei, Jerofejevs uzskata. Konferencē Patiesība un vara, kas Rīgā notika maija sākumā, viņš nolasīja eseju par divām Krievijām, kuras ir saķērušās bābu kautiņā līdz asinīm. Viņa un Turgeņeva kārno, bālo, ironisko Krieviju slānī resnā, bļaurīgā, varenā. Rakstnieks nešaubās, ka viņa Krievija izdzīvos, taču ir ļoti skeptisks par «gaišu nākotni» savai valstij un tautai.

Intervijā 2007.gadā teicāt, ka Krievijā neesot inteliģences un tā varbūt parādīsies, kad atkal būs represijas un autoritārisms. Vai ir parādījusies?
Ir smagi ar inteliģences atdzimšanu. Jo inteliģence manā ieskatā ir tāda cilvēku sekta, kas cīnās par tautas laimi. Bet tauta, re, tagad aizgājusi pavisam citu ceļu un atradusi laimi impēriskā diskursā. Abu ceļi ir šķīrušies. Bet inteliģence bez tautas ir vienkārši intelektuāļu grupa, kuriem ir savas intereses. 

Mums ļoti maza iedzīvotāju daļa ir gatava atbalstīt liberālas un demokrātiskas vērtības. Pēc pieticīgām aplēsēm, tikai 15% Krievijas tautas ir gatavi domāt analītiski. Pārējie domā tautiski – sinkrētiski, apvienojot visu arhaiskā masā. Tāpēc «inteliģence» pašlaik ir drīzāk metaforisks jēdziens, nevis realitāte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu