Pusfiniša līkumā • IR.lv

Pusfiniša līkumā

2
Aivars Ozoliņš

Vējoņa izvirzīšana mazina aizkulišu manevru iespējas

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis bija Maķedonijā, kad pirmdien viņa Zaļo un Zemnieku savienība pusstundas laikā nolēma, ka viņš būs tās prezidenta amata kandidāts. Nez, varētu vēlēties nebūt Latvijā arī tad, kad Saeima vēlēs prezidentu? Jo ir gana pieredzējis politiķis un zina, kas Latvijas politikā ir šķitums un kas – aizkulišu īstenība.

Pirmdien arī Vienotības lēmums nevirzīt savu un atbalstīt ZZS izvirzīto kā kopēju valdības koalīcijas kandidātu ir būtiski palielinājis Vējoņa izredzes tikt ievēlētam, taču diezin vai ir mazinājis dažu kuluāru spēlmaņu vēlmi iekombinēt amatā savā ieskatā vislabāko. Tomēr nu jau var teikt, ka viņu manevra iespējas sašaurinās.

Labā ziņa sabiedrībai šajās prezidenta vēlēšanās ir zoodārza lēmēju ietekmes mazināšanās. Iespējamo kandidātu vērtēšanas process ir sācies krietnu laiku pirms izšķirīgajiem Saeimas balsojumiem, un diskusijas tiklab par kritērijiem, kuriem jāatbilst nākamajam valsts galvam, kā arī par konkrētu personu atbilstību šiem kritērijiem ir daudz plašākas nekā iepriekšējās reizēs. To rezultāts, jācer, būs ilūziju mazināšanās par kādu ideālo saulvedi, kam visa tauta vienoti sekotu, un lielāka izpratne, ka priekšstatu un interešu atšķirību noteikts kompromiss ir labāks iznākums nekā vaidas par kārtējo reizi nesasniegtu neiespējamo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu