Mežs: Latvijai solidaritātes vārdā jāatbalsta bēgļu kvotas • IR.lv

Mežs: Latvijai solidaritātes vārdā jāatbalsta bēgļu kvotas

49
Demogrāfs Ilmārs Mežs. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Latvijai uzņemt nāktos tikai dažus desmitus

Latvijai valstu solidaritātes dēļ būtu jāatbalsta bēgļu kvotas, jo uzņemt nāktos ne vairāk kā dažus desmitus bēgļu, aģentūrai LETA viedokli pauda demogrāfs un migrācijas pētnieks Ilmārs Mežs.

Viņš norādīja, ka aptuvenais bēgļu skaits, ko Latvijai nāktos uzņemt, ja kvotas tiktu atbalstītas, ir tik neliels, ka šobrīd ir radītas “neadekvāti lielas bažas”.

Kvotu skaitu var aprēķināt pēc iekšzemes kopprodukta, līdz ar to Latvijai varētu nākties uzņemt aptuveni desmit cilvēku. Tomēr, ja vērā tiktu ņemti arī kādi citi apsvērumi, tad uzņemt nāktos ne vairāk kā dažus desmitus bēgļu, pārliecināts ir Mežs.

Viņš uzsvēra, ka Latvijai neviens nevar likt uzņemt 1000 bēgļu. Pētnieks norāda, ka šī ir valstu brīvprātīga kvota, kas palīdz tām valstīm, kur bēgļu situācija ir sarežģīta, piemēram, no Maltas. “Protams, ka var palīdzēt ar speciālistiem un aprīkojumu, bet tas nemainīs Maltas ciešanas,” piebilda Mežs.

Valstu solidaritātes dēļ bēgļu kvotas būtu jāatbalsta, un tas varētu arī palīdzēt Latvijai nākotnē, ja tāda nepieciešamība rastos, stāstīja Mežs. “Ja, piemēram, no Austrumiem nāks tūkstošiem bēgļu, tad mēs gribēsim solidaritāti,” uzsvēra pētnieks. Tāpat valstis izturas solidāri, piemēram, arī militārajā sfērā, un nepieciešamības gadījumā Latvija vēlētos tādu solidaritāti, ko pašlaik attiecībā pret bēgļiem nav gatava sniegt. “Nevar tā – šo solidaritātes daļu pirksim, šo nē,” piebilda pētnieks.

Viņš gan atzīmēja, ka šajā situācijā mazāk tiek gaidīts no Latvijas, bet vairāk no, piemēram, Lielbritānijas, kura ir daudz lielāka valsts. Tāpat Mežs uzskata, ka bijušajām koloniālajām valstīm, kā Lielbritānijai, Spānijai un citām, būtu jāuzņemas lielāka morālā atbildība, jo tās daudzus gadus izmantoja šo bēgļu zemi un resursus savas labklājības celšanai.

Mežs gan atzīmēja, ka, ieviešot bēgļu kvotas, Eiropas Komisijai (EK) būs jādomā, kā notiks viņu tālākā virzība Eiropas Savienībā, jo “viņi nav cietumnieki un viņiem būs tiesības pārvietoties”.

Noslēgumā viņš uzsvēra, ka kvotas attiecas uz tiem bēgļiem, kuru dzīvības ir apdraudētas. Aizvadītajā gadā bēgļa statusu Latvijā vēlējušies iegūt ap 350 cilvēku, tomēr lielākajai daļai statuss atteikts, jo viņu dzīvības iepriekšējā mītnes valstī netika apdraudētas. Viņu vēlme apmesties Latvijā bijusi saistīta ar ekonomiskiem iemesliem.

Jau ziņots, ka EK iecere ieviest obligātas patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotas visām 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm var tikt nogremdēta, jo to kategoriski neatbalsta Lielbritānija, Īrija un Dānija, otrdien atzina avoti Briselē.

Paredzēts, ka EK ar priekšlikumiem jaunās imigrācijas politikas veidošanai iepazīstinās trešdien. Tās mērķis ir, no vienas puses, risināt problēmas, kuras rada arvien pieaugošais bēgļu skaits, kas no trešās pasaules valstīm ierodas Eiropā, bet, no otras puses, apturēt šo bēgļu plūsmu jau tās izcelsmes reģionos – Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. Iecerēts, ka galīgo imigrācijas politikas stratēģijas variantu ES dalībvalstu līderi apspriedīs samitā, kas notiks 25. un 26.jūnijā. Taču daudzās dalībvalstīs imigrācija ir tik delikāts jautājums, ka panākt vienošanos būs neiespējami, īpaši jautājumos par patvēruma meklētāju uzņemšanu.

EK pārstāve Nataša Bertaude otrdien norādīja, ka saskaņā ar ES līgumiem Lielbritānijai un Īrijai ir izņēmuma tiesības zināmās politikas jomās, šajā gadījumā tām ir tiesības lemt piedalīties vai nepiedalīties obligāto kvotu shēmā. Arī Dānijai ir izņēmuma tiesības, un Kopenhāgena “vispār nepiedalās” šī jautājuma risināšanā, piebilda Bertaude. Trim dalībvalstīm piešķirtās izņēmuma tiesības mazina iespējas obligātās kvotas uzspiest arī 25 pārējām dalībvalstīm, sarunā ar aģentūru AFP atzina avoti ES.

Pret obligāto kvotu ieviešanu izteikusies arī Latvija un Igaunija.

 

Komentāri (49)

sniega_roze 13.05.2015. 13.15

Vislabāk apmaiņu – pāris desmitus linderu un taņu pret izglītotiem arābu kristiešiem.

+12
-1
Atbildēt

0

Haris 13.05.2015. 15.11

Ļoti ilgi laiku par Ilmāru Mežu biju labās domās. Laikam nāksies to pārskatīt.:(

Pirmkārt, ir principā nepareizi atbalstīt absurdu politiku. Eiropas Savienībai jāņem piemērs no Austrālijas, Izraēlas, Japānas. Un mūsu politiķiem, un arī Mežam vajadzētu akcentēt, ieteikt, propagandēt tādu pieeju.

Otrkārt, pat ja patiesībai atbilst Meža aprēķini par dažiem desmitiem cilvēku – vai tad to kvotu negrasās noteikt BEZ TERMIŅA?

Citiem vārdiem – daži desmiti cik ilgā laikā? Vienu reizi uzreiz? Reizi gadā, bet varbūt mēnesī? Cik gadus? 50 vai 150?

Katrā ziņā skaidrs, ka tik ilgi, kamēr Eiropas Savienība uzturēs šo absurdo, labākas dzīves alcējus iedrošinošo politiku.

Treškārt, kurā vietā tad notiktu tā izvērtēšana – ir tas “bēglis” savā valstī pakļauts briesmām vai arī nav?

Kā var būt, ka, piemēram, Zviedrijā, kas no “karstajiem punktiem” ir vēl tālāk nekā mēs, pagājušajā gadā konstatēja, ka 20 000(!) “bēgļu” nav apdraudēti, un ka tiem būtu jādodas mājup? http://www.thelocal.se/20150503/more-illegal-immigrants-going-underground-in-sweden

Vai Meža atbalstītā kvotu sistēma nozīmēs, ka atšķūrēs mums vienu kravu nelegālu migrantu, lai tad nu mēs vērtējam?

Ceturtkārt, vai Mežam un citiem migrantu aizstāvjiem necērtas acīs atkal jau to pašu sviestā sagājušo zviedru liekulība? Zviedrija ir viena no valstīm, kas atbalsta “kvotu sistēmu”, tomēr tā pati Zviedrija pieļauj, ka vienā vienīgā 2014. gadā 11 000 migrantu, kuri “nav apdraudēti” un kuriem būtu jādodas atpakaļ, turpat Zviedrijā sāk BĒGUĻOT – un dara to tik ilgi (18 mēnešus), līdz viņi VAR PALIKT jebkurā gadījumā? http://www.thelocal.se/20150503/more-illegal-immigrants-going-underground-in-sweden

Salīdzināsim – (1) Zviedrija,kas lobē “kvotu sistēmu”, (2) Zviedrija,kas 11 000 ieklīdeņiem ļauj “aiziet pagrīdē”, (3) Latvija, kurai Mežaprāt “jāsolidarizējas” ar šo absurdo, pašnāvniecisko politiku.

Piektkārt, par jau līdz mielēm dzirdētos argumentu: “Mēs arī gribēsim solidaritāti, ja būs bēgļi no Austrumiem”.

Nevis mums solidaritāti vajag, bet reālu, praktisku rīcību – kā eksistēt gribošajai Izraēlai, piemēram – ir jāuzceļ pamatīga sēta, kas turklāt kārtīgi jāapsargā.

+14
-4
Atbildēt

8

    Viedoklis_lv > Haris 13.05.2015. 15.31

    Jā, ka tik tie nabaga okupētie palestīnas puikas koka rungām nepadzen okupantus no to zemes

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Haris 13.05.2015. 21.08

    Starp citu – ja runa ir par 5-10 bēgļiem, tad tas apjoms jau ir salīdzināms ar to, ko mēs jau līdz šim uzņemam – no tiem nelegalajiem imigrantiem, kas pārkuļas pār Krievijas-Latvijas robežu (gruzīņi, vjetnamieši, sīrieši, irākieši utml)

    Ja runa iet par šādu ciparu, tad būtībā situācija nemainas.

    Tiesa gan – ja ir obligatas no ES noteiktas kvotas (kas principā ir pretrunā ar lidzšinejo ES konstitūciju) tad mēs zaudejam kārtējo kripatiņu no savas neatkarības. Teorētiski – tad var sanākt, ka Dienvidnieki noķet lielāku skaitu un atsūta mums vairāk.

    No otras puses – Ko Latvija darīs, ja paplašināsies karš Ukrainā, vai sabruks Krievija? Ja nu mums pār robežu pārnāk pusmiljons krievu vai ukraiņu bēgļu? Ko tad? Tādā situācija būtu labi, ja būtu ES līmeņa mehānisms, kā mēs lielāko daļu no šiem bēgļiem varētu aizsūtīt tālāk uz citām ES valstīm.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Haris 13.05.2015. 22.41

    Mums ES ir jāpaskaidro,ka rietumu lielvalstis nesolidarizējās ar mums pēc otrā pasaules kara,atstādami mūs pilnīgā staļinistu varā,kura neļāva mums normāli attīstīties,turklāt izveda un iznīcināja mūsu cilvēkus,vietā ievezdami kolonistus,tāpēc Baltijas valstīm imigrantu kvotu jautājumā jāpiemēro izņēmuma stāvoklis,kā vienīgajām,kuras tika vardarbīgi iekļautas PSRS sastāvā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Haris 13.05.2015. 15.36

    Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņojusi par plānu ierosināt Eiropas Savienībā (ES) līdz 2016.gadam uzņemt 20 000 bēgļu. Pēc pašreizējajām aplēsēm Latvijai būtu jāuzņem aptuveni 220 bēgļu.

    http://www.delfi.lv/news/eiropa/zinas/eiropas-savieniba-divu-gadu-laika-plano-uznemt-20-000-beglu-latvijai-japienem-220.d?id=45962081#ixzz3a1Pv7n55

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Haris > Haris 13.05.2015. 15.51

    Viedoklis_lv –

    Man pēdējā laikā vairs diez ko negribas līdzijust kādai no tai semītu kašķī iesaistītajām pusēm. Manuprāt, abi “labi” (kaut ne vienādi).

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > Haris 13.05.2015. 16.15

    Vakar ziņās Ilmārs Mežs solīja 3 vai 5 migrantus, šodien šim menedžerim jau citi rēķini – “…aptuveni desmit…dažus desmitus…”.

    Pirms desmit gadiem prezidentūra ES bija Luksemburgai un tās premjers Žans Klods Junkers te būdams vizītē izteica savu gudru domu ka Latvijai kā Eiropas valstij ar nosacīti lielu kvadratūru un mazu iedzīvotāju blīvumu vajadzētu būt spējīgai uzņemt 10 miljonus imigrantu.

    Tas nebūtu desmit vai daži desmit uz valsti bet 5 migranti uz vienu tās iedzīvotāju. Eiropa gadā uzņem 200000 bēgļu.

    Nezinu kas Junkeram par biznesu no Afrikas iedzīvotāju mērķtiecīgas pārvietošanas pēc pabalstiem uz Eiropu, bet Latvija tam ir atbalstu parādā par amatu savam Dombrovskim. Es domāju ka viņš ar to rēķinās un vedot sarunas ar Straujumu uz to paļaujās.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > Haris 13.05.2015. 16.49

    Haris,

    miljoni bija, man liekas ka pat vairāk, – vienpadsmit. te pārstāstot lai nebūtu pārspīlēts apzināti samazināju.

    es domāju ka to sarunu noprecizēt te varētu vienīgi zanE, bet es nezinu, tas varbūt nebūs viņas interesēs :)

    kādreiz gan te Indranu Edge arī uzmirdz un pārsteidz ar saviem arhīviem, viņš sēž mazā kambarītī kam visapkārt kartotēku skapji.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Haris > Haris 13.05.2015. 16.21

    TanteSidra –

    Būtu vērts atrast tos senos Junkera izteikumus. Vai tiešām viņš to teica? Dažkārt atmiņa “izspēlē jokus”, un vēlreiz pārbaudot informāciju, izrādās, ka bijis mazliet citādi. Vismaz man tā ik palaikam gadās.:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 13.05.2015. 14.12

Jānošķir 2 atšķirīgas lietas:

1) Nelegālie imigranti (kas kuģo laivās, vai vjetnamieši, kas nāk pār Latvijas robežu) ir jāsūta atpakaļ – bez jebkādas žēlastības!

2) Legālos bēgļus (tos, kas Āfrikā ES pārstāvniecībā iesnieguši iesniegumu un ES institūcijas atzīst, ka pieteikums ir pamatots, jo bēglim draud nāve dzimtenē) – nu tad tādus var uzņemt Eiropā un dalīt pēc kvotām. Vēl jo vairāk, ja runa iet par ~10 bēgļiem gadā.

Šajā sakarā ir vērts atcerēties Latvijas bēgļus 2. Pasaules kara laikā – kas lūdz un tika uzņemti Eiropas valstīs, ASV, Kanādā, Austrālija un citur.

Vēl – iedomājieties situāciju, ja Ukrainas karš vērsīsies plašumā – tad var rasties vairāki miljoni bēgli arī šajā Eiropas pusē – tiešā robeža ir ar Poliju, bet caur Baltkrieviju var atnākt arī pie mums. Ko mēs darīsim, ja Latvijā pusmiljons Ukraiņu lūgs bēgļa statusu? Nepalīdzēt – tā būtu cūcība. Paņemt pie sevis pusmiljonu Ukraiņu – tas būtu latvietības iznīcināšana.

Tātad vispār jau bēgļu jautājuma sakārtošana ir mūsu pašu interesēs.

+9
-2
Atbildēt

4

    v_rostins > Edgars Avotiņš 13.05.2015. 23.23

    Edgars Avotiņš

    un ES institūcijas atzīst, ka pieteikums ir pamatots, jo bēglim draud nāve dzimtenē

    —————-

    Ikvienam krievam, nēģerim vai šudrai draud nāve dzimtenē. Pa bēgļiem drīkstētu atzīt tikai tiešām politiski vajātos un sievietes reproduktīvā vecumā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Haris > Edgars Avotiņš 13.05.2015. 16.25

    Vismaz man nepavisam nav skaidrs, kas tad būs tie, kurus grib dalīt ar “kvotu” palīdzību. Vai tie tik un tā nav NELEGĀLIE bēgļi?

    Piemēram, “Diena” vakar rakstīja:

    “Eiropas Komisija (EK) trešdien gatavojas nākt klajā ar plānu, kas paredz noteikt NELEGĀLO imigrantu uzņemšanas kvotas 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.”

    http://www.diena.lv/pasaule/begli-var-skelt-eiropas-savienibu-14097459

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Haris > Edgars Avotiņš 13.05.2015. 16.28

    Ko mēs darīsim, ja Latvijā pusmiljons Ukraiņu lūgs bēgļa statusu? Nepalīdzēt – tā būtu cūcība.

    =============================

    Ja tiek veikta piespiedu pašnāvība (vēl viens pusmiljons krievvalodīgo), vai nav vienalga, kāda morāle (cūcība vai ne-cūcība)?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 13.05.2015. 18.39

    Nelegālie nav un nevar būt bēgļi.

    Bēglis ir īpašs statuss, ko piešķir valsts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu