Jāiedziļinās pašam! • IR.lv

Jāiedziļinās pašam!

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Populārākās viedokļa veidošanas kļūdas, ko cilvēki pieļauj, spriežot par politiku

Viedokļa veidošanā ir tikai divas iespējas. Pirmā – domāt dziļi, būt gatavam pretrunīgiem argumentiem, censties izprast, kurš no tiem novedīs pie nospraustā mērķa. Otrā – bez iedziļināšanās paļauties uz autoritāšu vēstīto  vai priekšstatu, kas izveidojies no fragmentāras informācijas. Pēdējā gadījumā mēs apzogam sevi, jo veidojam viedokli, kam trūkst stingra pamatojuma. Lielu lomu spēlē arī cilvēciskās emocijas. Taču jāatceras, ka pasaule nemēdz būt melnbalta, kā mums dažbrīd gribētos. Ir daudz pelēko toņu, kurus jāmācās ieraudzīt, lai labāk saprastu kopainu.

Zinu, ko negribu!

Zinātniskā žargonā izsakoties, mēs dzīvojam nenoteiktības apstākļos. Proti, nezinām, kas nākotnē mūs gaida. Arī uz politiku attiecas šī likumība. Pēdējos mēnešos daudz tiek diskutēts par labāko Valsts prezidenta kandidātu. Kādām īpašībām šim cilvēkam jāpiemīt? Ar kādām zināšanām jābūt apveltītam? Precīzi formulēt to nevaram, tikai minēt, jo nezinām, kādus uzdevumus prezidentam prasīs risināt nākotne. 

Viens no veidiem, kā cilvēki parasti domā par pārmaiņām politikā, – lai turpmāk būtu citādi. «Es zinu, ko negribu, bet nevaru pateikt, ko gribu!» Līdz ar to priekšplānā izvirzās viena vai vairākas līdera rakstura īpašības, kurām, iespējams, nemaz nav sakara ar labākā kandidāta atrašanu. Piemēram, kā svarīgs tiek uzsvērts domāšanas ātrums, kreativitāte, valodu zināšanas. Taču šīs pazīmes ir vispārīgas un neļauj nošķirt labus kandidātus no sliktiem. Ļoti svarīgi ir ņemt vērā kontekstu: personības rakstura īpašību un profesionālās pieredzes vērtība var būt nosakāma tikai attiecībā uz konkrētiem uzdevumiem, kas amatā būs jārisina. Piemēram, saistībā ar likumdošanu, starptautisko pārstāvniecību, valsts attīstības mērķiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu